O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Trombofilia – ce o cauzează, ce analize sunt utile, cum se tratează

Trombofilia nu este o boală, este o predispoziție a sângelui spre a face trombi (cheaguri de sânge) oriunde există un vas de sânge – de la cele mai mici, la cele mai mari. Cel mai des auzim despre trombi la venele mari de la picior – așa-numita tromboză venoasă profundă, sau despre un embolism pulmonar, dar aceste cheaguri de sânge pot apărea oriunde. Care sunt cauzele trombofiliei, de ce îi acordăm o atenție sporită în sarcină și ce tratamente avem la dispoziție, ne spune Dr. Ana Maria Botos, medic specialist hematologie în cadrul spitalului Onco Card.

Cauzele trombofiliei

Această predispoziție de a face trombi poate fi dată de un context patologic al pacientului – adică poate apărea în cazul unui cancer, chiar și al unei viroze, coronavirusul despre care vorbim des în această perioadă a fost și el legat de trombofilie. Așadar, putem avea o trombofilie dobândită în contexrul unui alt diagnostic sau putem avea o trombofilie ereditară, adică să moștenim riscul acestei predispoziții din familie.

Sarcina și trombofilia

Sarcina în sine este o stare procoagulantă prin încărcarea hormonală și modificările uterului, ceea ce se traduce printr-un risc de tromboza venoasă profundă. Auzim tot mai des despre gravide care în timpul sarcinii își descoperă la analize genetice riscul ereditar al unei trombofilii. O dezvoltare a fătului care nu este în limite normale, un istoric de avorturi repetate fără explicații aparente, antecedente ale pacientei sau ale rudelor de gradul I sunt motive care pot determina medicii să recomande efectuarea unui panel de mutații genetice despre care se șie că predispun la trombofilie. Cele mai frecvente și demonstrate în studii sunt proteina C, proteina S, factorul 5 Leiden, activitatea antitrombinei III, mutația protrombinică (factor II), gena MTHFR și homocisteina. Aceste mutații, în anumite combinații sau singure, pot determina riscul de trombofilie. Atenție, faptul că una dintre aceste mutații va apărea ca fiind prezentă nu înseamnă automat un risc crescut și necesitatea unui tratament – mutații pot fi heterozigote sau homozigote (pe un cromozom sau pe doi), poate fi mutată o singură genă sau două, contează care dintre ele este afectată, sunt multe lucruri de luat în calcul în analiza unui caz. Când este vorba despre monitorizarea unei sarcini cu risc de trombofilie, ginecologul și hematologul fac echipă și iau în considerare toate aspectele: panelul de mutații, cum se simte pacienta, antecedentele ei, ale familiei, evoluția fătului. Prin administrarea unor medicamente ce alterează mecanismele de coagulare– fie aspirina, fie heparine cu greutate moleculară mică, cum este Clexane, mama va fi protejată împotriva trombozei, spun și ghidurile americane și cele europene. Riscul este mai mare după naștere, în perioada de lăuzie.

Anticoncepționalele și riscul pentru tromboză

Orice tratament hormonal este un factor de risc pentru apariția trombozei. Iar tratamentul hormonal la îndemâna tuturor este cel cu anticoncepționale. O discuție cu medicul înaintea administrării lor este obligatorie pentru a depista riscul crescut de apariție a trombilor. Semne de îngrijorare apar dacă mama pacientei a suferit, de pildă, de tromboză când era tânără, dacă sora, să spunem, a avut multe sarcini pierdute sau a avut tromboze, dacă lucrează în condiții ce predispun la tromboză (piloți, stewardese), dacă există un istoric de tromboze.

Tratamentul trombofiliei

Majoritatea persoanelor cu trombofilie – deci cu o predispoziție spre a dezvolta trombi – nu au nevoie de tratament. Tratamentul este necesar doar dacă riscul de a-i dezvolta este mare cum se întâmplă de pildă în sarcină, într-o intervenție chirurgicală, la o ședere lungă în spital fără posibilitatea de a te mișca. Tipul de trombofilie este important, istoricul pacientului, familiei, stilul de viață, starea de sănătate. De regulă, tratamentul constă în anumite doze de aspirină sau anticoagulante de tip Clexane (injecții de o anumită concentrație). Se apelează și la ciorapi de contenție pentru persoanele aflate la risc, cele care zboară pe distanțe lungi, eventual cu diferențe de presiune sau când stau mult în picioare. Mișcarea fizică ajută pacienții la risc – este un lucru ușor de făcut pentru a preveni staza venoasă și tromboza.