Un număr mare de alunițe pe piele, expunerile repetate la soare și apariția petelor de tot felul ar trebui să fie tot atâtea motive pentru a vă autoexamina pielea. În plus, orice program anual de teste și analize pe care le faceți ar trebui să includă și o examinare la dermatolog. Asta pentru a sta liniștiți și a vă asigura că orice problemă de sănătate gravă care apare pe piele este diagnosticată și tratată la timp. Dintre afecțiunile tegumentare cea mai periculoasă este melanomul, o formă de cancer foarte agresivă.
Cum apare melanomul?
Melanomul apare ca urmare a acumulării și dezvoltării aberante a celulor pigmentare din piele, melanocitele. Acest fenomen anormal poate duce la formarea de tumori la nivelul pielii. De vină poate fi expunerea la ultraviolete care deteriorează ADN-ul celular și produce mutații care duc la înmulțirea periculoasă a celulelor pigmentare.
Care sunt cauzele apariției melanomului?
La ora actuală, unul dintre cele mai periculoase comportamente care periclitează sănătatea pielii este expunerea la soare. De asemenea, bronzul obținut la solar este un factor de risc pentru melanom. La fel de expuse acestui tip de cancer sunt persoanele care au multe alunițe, cele cu pielea deschisă la culoare și pacienții cu sistemul imunitar scăzut. Riscul de melanom crește și ca urmare a prezenței acestui tip de cancer în familie, a existenței alunițelor modificate pe piele sau a unei mutații a genei BRAF, mutație care poate fi depistată prin teste genetice.
Care sunt semnele care anunță un melanom?
Având în vedere cât de periculos este melanomul, medicii dermatologi și cei oncologi vă recomandă să semnalați specialistului dermatolog orice semn de pe piele care nu trece. În plus, alunițele trebuie monitorizate atent, iar orice modificare a formei, culorii, diametrului și marginilor trebuie să vă aducă de urgență la medic.
Care sunt tratamentele pentru melanom?
Ca în orice tip de cancer, specialiștii insistă asupra vizitelor regulate la medicul dermatolog tocmai pentru a depista orice problemă în stadiu incipient și pentru a crește șansele de vindecare. Este valabil și în cazul melanomului, care în funcție de stadiu poate fi abordat și tratat prin intervenție chirurgicală, combinată sau nu cu alte terapii disponibile la ora actuală. Practic, specialiștii excizează melanomul, apoi în funcție de stadiu (există 4 stadii), pot recomanda imunoterapia cu medicamente care stimulează sistemul imunitar să lupte cu cancerul, terapia țintită destinată anihilării elementelor celulare care stimulează acumularea de celule maligne, chimioterapia și radioterapia.
Cum poate fi prevenit melanomul?
Pentru o bună sănătatea a pielii, medicii sunt unanim de acord că ar trebui să evităm expunerile la soare între orele 10 și 16. Apoi, de mare ajutor este folosirea cremelor cu factor de protecție de cel puțin 30. Acestea trebuie să protejeze atât împotriva UVA, cât și a razelor UVB. Evitarea arsurilor, a bronzatului la solar, aplicarea regulată a cremelor de fotoprotecție, autoexaminarea regulată a pielii și vizita anuală la dermatolog fac parte din tabloul de măsuri care vă pot feri de melanom. De asemenea, bebelușii și copiii mici trebuie feriți de soare pentru că arsura în copilărie crește enorm riscul de cancer de piele la vârstă adultă.