Anual, milioane de persoane din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer: conform statisticilor din 2012, 14,1 milioane de pacienți au fost diagnosticați cu diverse afecțiuni maligne. Dintre aceștia, 7,4 milioane au fost bărbați, iar 6, 7 milioane au reprezentat cazurile de îmbolnăvire la femei. Se estimează că o femeie din trei și un bărbat din doi riscă să facă un cancer la un moment dat în viață, iar până în 2035, numărul cazurilor ar putea crește cu 24 de milioane. Vestea bună este că,depistateîn stadiu incipient, multe dintre tipurile de cancer sunt tratabileîn 90 la sută din cazuri, spun specialiștii. Tocmai de aceea, oricine trebuie să știe că prevenția primară, adică reducerea factorilor de risc precum dieta dezechilibrată, expunerea la soare, fumatul și sedentarismul, trebuie însoțită de acea secundară, adică efectuarea regulată a unor teste și analize care pot detecta precoce afecțiunile maligne. Acest program complex începe de la 20 de ani și trebuie să continue toată viața, recomandă specialiștii Onco Card.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la femei?
Cancerul de sân, cel pulmonar, afecțiunile maligne ale colului, dar și cele colorectale sunt cele mai frecvente în rândul femeilor din România. Însă și vârsta este corelată cu apariția anumitor tipuri de cancer, de aceea medicii spitalului Onco Card au elaborat un program de prevenție care ține cont de acest aspect.
Ce analize se recomandă femeilor între 20 și 30 de ani?
Între 20 și 30 de ani, cele mai frecvente tipuri de cancere sunt tumorile germinale, leucemiile și melanomul. Astfel, pachetul de analize destinat prevenției include o consultație de medicină internă, una ginecologică, ecografiile abdominală, ginecologică, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau și teste de sânge. Dacă apare vreo suspiciune de boală malignă, specialiștii Onco Card pot completa investigațiile cu o tomografie computerizată, o radiografie toracică, o mamografie sau un consult medical de specialitate precum cel dermatologic sau hematologic.
Ce analize trebuie să facă femeile între 30 și 40 de ani?
După vârsta de 30 de ani, la femei sunt mai frecvente cancerele de sân, de col și de piele. De aceea, pe lângă investigațiile din pachetul 20-30 de ani, specialiștii pot recomanda în cazul unei suspiciuni efectuarea markerilor tumorali, dar și a celor hepatici.
Ce teste suplimentare apar între 40 și 50 de ani la femei?
Cu cât înaintăm în vârstă, numărul analizelor care pot pune în evidență o eventuală afecțiune malignă crește. Astfel, între 40 și 50 de ani, mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic și EKG-ul devin necesare și completează tabloul investigațiilor de până la acestă vârstă. În plus, orice suspiciune de boală poate orienta medicul și pacienta către o ecocardiografie, un test de efort, o endoscopie, o colonoscopie virtuală și o testare pentru tipul de tulpină de HPV.
Ce evaluări anuale sunt recomandate femeilor peste vârsta de 50 de ani?
După vârsta de 50 de ani, medicii diagnostichează frecvent la femei cancere de sân, de colon și de col. Iar pachetul de testări complete care vizează detectarea precoce a acestor afecțiune cuprinde o consultație de medicină internă, una ginecologică, o alta cardiologică, o consultație ganstroenterologică, ecografiile abdominală, ginecologică, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopia virtuală și un EKG. În caz de suspiciune, acestora li se pot adăuga alte investigații. Specialiștii recomandă ca acestea să se facă în centre oncologice cu experiență, unde medicii pot vedea orice modificare malignă în stadiu incipient.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați?
Cele mai frecvente tipuri de afecțiuni maligne diagnosticate la bărbați sunt cele localizate la plămâni, prostată, colon, pancreas și ficat. Deși multe dintre ele au cauze necunoscute sau o componentă genetică, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu multă mișcare, evitarea sedentarismului, respectarea unei diete bogate în legume, fructe bogate în fibre, toate acestea pot reduce riscul de cancer. De asemenea, ajută mult renunțarea la fumat și evitarea prăjelilor. Însă cel mai important aspect al prevenției este respectarea evaluărilor medicale regulate.
Ce teste se recomandă între 20 și 30 de ani la bărbați?
Pentru bărbații cu vârstele între 20 și 30 de ani, medicii spitalului Onco Card recomandă efectuarea anuală a unei consultații de medicină internă, a unei ecografii abdominale, a uneia tiroidiene și a analizelor de sânge. În plus, la recomandarea doctorului, se pot face suplimentar o tomografie computerizată, un consult dermatologic, o evaluare hematologică, o radiografie toracică, un EKG, markerii tumorali și markerii hepatici (Ag. HBs, Ac. HCV).
Ce analize se pot face între 30 și 40 de ani?
După vârsta de 30 de ani și până la 40 de ani, lista investigațiilor recomandate va include, pe lângă cele recomandate între 20 și 30 de ani, evaluarea cardiologică și EKG-ul, testele suplimentare la recomandarea medicului rămânând aceleași.
Care este pachetul de teste între 40 și 50 de ani?
Cu înaintarea în vârstă, lista investigațiilor se mărește: astfel, între 40 și 50 de ani, pe lângă consultația de medicină internă, cea de cardiologie, ecografia abdominală, cea tiroidiană, analizele de sânge și EKG, experții Onco Card recomandă consultul gastroenterologic și markerul tumoral PSA. Din lista analizelor suplimentare pe care le-ar putea recomanda medicul specialist mai fac parte, pe lângă tomografie, consultul oncologic, cel dermatologic, evaluarea hematologică, radiografia toracică, markerii tumorali și markerii hepatici, și ecocardiografia, colonoscopia virtuală, endoscopia și testul de efort.
Ce teste devin obligatorii după 50 de ani?
După vârsta de 50 de ani, analizele anuale rămân aceleași, însă colonoscopia devine necesară. Concluzia este una singură: nu vă neglijați sănătatea și faceți teste regulate, care vă pot ajuta să depistați la timp o problemă și să recurgeți la tratamentele care pot contribui la longevitate.