O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Rolul protezelor performante în reconstrucțiile mamare

La ora actuală, reconstrucțiile mamare reprezintă ultima etapă în tratamentul complet al cancerului de sân. Fie că se fac cu țesut propriu, fie că folosesc proteze, aceste intervenții redau pacientelor aspectul aproape de normal al sânilor extirpați și contribuie major la o stare psihică bună după încheierea tratamentului oncologic. La ora actuală, protezele performante vin în ajutorul chirurgilor experimentați, oferind posibilitatea de a reda volumul pierdut prin excizia tumorilor și glandei mamare. Iată câteva dintre performanțele chirurgiei reconstructive mamare cu ajutorul protezelor, descrise de medicul Daniel Hernic, specialist Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, care realizează astfel de intervenții în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov.

Cât de mult vă ajută în procedurile de reconstrucție protezele performante, care oferă volum bun, la o greutate din ce în ce mai mică?

Dr. Daniel Hernic: În prezent, când vorbim despre o reconstrucție mamară pentru un sân mediu, cu un volum de 250-350 ml, putem folosi fără probleme protezele din gel coeziv sau protezele cu ser fiziologic. În Europa, trendul actual este să folosim protezele cu gel siliconic, coeziv, pentru că au o consistență foarte bună și au o suprafață care permite menținerea acestora la locul de implantare. Pe măsură ce volumul protezei crește, crește implicit și greutatea, iar aceasta are repercusiuni asupra anvelopei cutanate. Asta înseamnă că riscul de necroză cutanată este mult mai mare pentru o proteză mai grea decât pentru o proteză mai ușoară. Motiv pentru care anumiți producători au dezvoltat niște proteze care, pentru același volum, au greutate mai mică față de protezele clasice. În general, acestea se recomandă la proteze mai mari de 500-600 de ml, dar sunt mult mai scumpe: costă 1.000 de euro per implant, față de 300-500 de euro pentru o proteză clasică.

Există recomandări în privința schimbării protezelor în timp?

Dr. Daniel Hernic: Până recent, toți producătorii de implanturi mamare recomandau schimbarea lor după o perioadă de 10 ani. În prezent, cu noile implanturi pe care le avem la dispoziție, pacientele trebuie monitorizate și urmărite anual, iar indicația de a schimba proteza este după 10 ani dacă apare o modificare de consistență sau o modificare de volum sau orice alt simptom la nivelul sânului reconstruit. Dar nu este obligatoriu ca protezele să fie schimbate la 10 ani. Acestea pot să fie menținute și 15, 20 de ani, dar la fel de bine pot fi schimbate după 5 ani, 7 ani, în funcție de gradul de acceptare a protezei de către organism.

Pacientele care au deja proteze mamare înainte de face cancer de sân reprezintă situații speciale pentru chirurgia reconstructivă?

Dr. Daniel Hernic: Există două scenarii: scenariul în care cancerul nu are nicio legătură cu implantul și există scenariul în care cancerul are legătură cu implantul. În ambele situații, de cele mai multe ori, este necesară scoaterea implanturilor și a capsulei care se formează în jurul implantului. De cele mai multe ori, se așteaptă trecerea perioadei în care se face tratamentul pentru cancer pentru a putea lua în calcul o nouă procedură reconstructivă. Există un tip de cancer BIA-ALCL, limfomul cu celule largi anaplazice, asociat implanturilor mamare, care are legătură cu implanturile mamare macrotexturizate. La nivel mondial, există în jur de 600-700 de cazuri. Este un cancer tratabil dacă este identificat într-un stadiu incipient, iar procedura presupune scoaterea protezelor, a capsulei din jurul implantului și a oricărui țesut suspect. În ceea ce privește cancerele ce survin la nivelul glandelor pacientelor care au implanturi mamare, acestea se tratează ca și la femeile nepurtătoare de implanturi. Astfel, dacă tipul de cancer necesită mastectomie, glanda mamară va fi extirpată, iar în funcție de ce fel de sân prezintă pacienta, implantul este scos, cancerul tratat și, într-un timp secundar, se poate realiza și procedura reconstructivă dacă este fezabilă și dacă pacienta o dorește.

Ce impact au procedurile de reconstrucție asupra imagisticii ulterioare a sânului?

Dr. Daniel Hernic: Pentru un radiolog experimentat care se ocupă de patologie mamară, vizualizarea eventualelor patologii mamare nu va pune probleme. Acesta poate evalua glanda mamară chiar dacă există un implant mamar. Deci în prezent, cu ajutorul metodelor imagistice, se poate vizualiza o tumoră mamară sau o eventuală recidivă chiar și în prezența protezelor mamare.