O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Reconstructia mamara dupa o operatie de cancer de san – cand este recomandata imediat, in aceeasi interventie?

In lupta cu cancerul mamar, deseori femeile isi pierd unul sau ambii sani. Iar mastectomia marcheaza uneori pacientele mai tare decat o face vestea ca au cancer, considera unii psihologi. Multe paciente se simt mutilate dupa pierderea sanului sau sanilor. Nu-si mai recunosc corpul, au sentimentul ca nu le apartine, ca trebuie sa ascunda trauma, iar afectiunile mentale nu le ocolesc. De aceea, dupa o batalie grea cu cancerul de san, extrem de importanta este si reconstructia mamara. La Onco Card Brasov, femeile care trec prin aceasta experienta au tot sprijinul din partea echipei chirurgicale care poate asigura si interventia de reconstructie, in conditii de siguranta. Insa din ce in ce mai des, medicii se lovesc de scepticismul pacientelor la propunerea unei reconstructii imediate. Dezbatem subiectul cu medicul primar chirurg Eugeniu Darii, seful sectiei de chirurgie a spitalului Onco Card.

Domnule doctor, cand am discutat despre miturile pe care inca le auziti la consultatii, ati mentionat si retinerea pacientelor fata de o reconstructie mamara imediata. Ne puteti detalia?

Dr. Eugeniu Darii: Exista paciente sceptice la reconstructia imediata, vin si ne spun “Am auzit ca nu este bine sa reconstruiesti sanul imediat dupa o operatie de cancer mamar”. Și aleg sa amane aceasta reconstructie. Nu stiu de unde a aparut acest mit, probabil de la o discutie intre vecine, nu pot sa-mi explic, chiar nu inteleg cauza. Dar este important de spus: noi oferim reconstructie imediata doar unde aceasta poate fi realizata in conditii de siguranta oncologica. Unde nu, recomandam asteptarea.

Ce inseamna conditii de siguranta oncologica?

Inseamna ca nu vom face aceasta reconstructie daca exista cel mai mic risc din punct de vedere oncologic. Dau un exemplu, acolo unde avem un cancer local avansat (T4), ceea ce inseamna ca tumora a invadat pielea sau muschiul in profunzime, nu oferim reconstructie in prima faza pentru ca nu este indicata din punct de vedere oncologic, nu ai ce sa faci, chiar daca pacienta vrea, realizam intai mastectomia si reconstructia mai tarziu, la distanta sau in etapa 2. Momentul reconstructiei depinde de tipul de cancer, de protocolul terapeutic de dupa interventia de mastectomie si, bineinteles de dorintele pacientei. Insa trebuie mentionat faptul ca reconstructia pe care Ie-o oferim in prim timp are mult mai multe avantaje.

Vorbiti-ne despre ele.

In cazul unei reconstructii imediate putem pastra pielea – “ambalajul” – inlaturam glanda mamara propriu-zisa (”continutul”) care este sursa cancerului si practicam reconstructie in acelasi timp. Adica “ambalajul” il umplem cu orice altceva – cu tesut autolog al pacientei (cu muschi sau grasime) sau cu proteza ori o combinatie dintre ele. Și atunci pacienta se trezeste din anestezie cu sanul refacut. Nu este glanda ei mamara, dar este reconstruita si are sanul pe loc cu tot cu complexul areolo-mamelonar propriu. Cand se face reconstructia la distanta atunci nu poti pastra pielea, nici complexul areolo-mamelonar. Iar dupa radioterapie sau dupa tratament la 9-12 luni, pacienta se gandeste la o reconstructie. Și ca sa ajungi la un rezultat estetic final dupa o mastectomie in prim timp, este nevoie de minimum 2-3 interventii. Adica, in prima faza este nevoie de introducerea, in anestezie generala, a unui expander, arata ca o proteza dezumflata, care o data la 2-3 saptamani incepem sa o umflam, adica sa o umplem cu ser fiziologic putin cate putin ca sa putem crea un spatiu, un buzunar sub piele mai bine zis, si sa cultivam pielea, adica sa intindem pielea pe acest expander, sub care sa putem introduce o proteza definitiva sau tesutul autolog ca sa putem reconstrui sanul. Dupa care urmeaza a doua interventie: introducerea protezei definitive sau a muschiului sau grasimii, dupa care s-ar putea sa mai aiba nevoie de inca o operatie de reconstructie a complexului areolo-mamelonar. Iar toate aceste interventii, care urmeaza dupa tratamentul cancerului propriu-zis, se considera de natura estetica si, in prezent, in Romania nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Le-as sfatui pe pacientele care nu vor reconstructie imediata, aleg sa urmeze sfatul vecinilor si nu se incred in medici, macar sa accepte ca la etapa de mastectomie pentru inlaturarea cancerului sa li se implanteze un expander care, dupa radioterapie postoperatorie, se poate expanda etapizat cu scopul de a se pregati pentru viitoarea reconstructie mamara definitiva si asa macar scutesc o interventie in anestezie generala. Macar atat.