O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Punctia mamara – de ce ne temem de ea si de ce este cruciala intr-un diagnostic de cancer de san

“As vrea sa nu fac punctie, punctia duce la imprastierea cancerului, mai bine il lasam acolo in pace”. Sunt cuvinte pe care le aude destul de des de la pacientele sale medicul primar chirurg Eugeniu Darii, supraspecializat in chirurgia oncologica mamara. Atunci cand l-am intrebat de ce mituri, preconceptii, neadevaruri periculoase se loveste in continuare in privinta cancerului de san, tema punctiei mamare evitata pentru ca ar duce la raspandirea cancerului a fost prima mentionata. “Este diametral opus principiilor medicale. Daca avem un cancer in organism, cancerul nu sta pe loc, evolueaza. Chiar daca nu ne doare, chiar daca nu ne deranjeaza celulele acelea nu stau pe loc – se inmultesc, se divid, se desprind de tumora mama, ajung in circulatia sangvina sau limfatica, circula peste tot, se opresc in alte organe, pot produce metastaze. Ca sa stii ce ai in san – e cancer, nu e cancer – trebuie sa faci o punctie diagnostica”, lamureste medicul Darii. Explicatii, pe larg, in articolul urmator.

Un diagnostic de cancer de san nu poate fi stabilit fara sa fie urmati cativa pasi obligatorii. Intai examenul imagistic, ecografia sau mamografia, care sa ridice suspiciunea. Apoi punctia mamara care sa permita prelevarea unor fragmente de tesut din formatiunea suspecta. Fara biopsie nu putem avea diagnostic. Nu unul corect. Fara diagnostic nu putem avea tratament. Nu unul eficient, care sa asigure sanse de supravietuire. La spitalul Onco Card Brasov, pacientele care au descrise la ecografii sau mamografii leziuni mamare suspecte ajung sa stea de vorba cu Dr. Eugeniu Darii, seful sectiei de chirurgie, chirurg supraspecializat in chirurgie oncologica mamara. Multe sunt reticente atunci cand doctorul Darii le vorbeste despre efectuarea unei punctii. Mitul ca aceasta procedura ar declansa, provoca, imprastia cancerul dainuieste de foarte multi ani si face foarte mult rau.

“In ziua de astazi daca te apuci sa tratezi o tumora de san fara punctie este o greseala, ar fi un malpraxis. Am multe, multe cazuri care incep sa fie tratate in alte centre si ajung aici cand deja trebuie sa prinzi trenul din urma cu tratamentul ca sa ii asiguri sanse, adica pana la momentul cand pacienta ajunge la mine, nu s-au parcurs pasii conform protocolului, conform standardelor medicale. Pacientele de multe ori imi spun “mi-a zis medicul de familie sa nu fac punctie ca se imprastie tumora”. Sunt extrem de surprins si sper ca nu este adevarat, aleg sa nu cred asa ceva. Punctia mamara true-cut ghidata ecografic este gold standard, standardul de aur, acceptat in toata lumea”, declara seful sectiei de chirurgie a spitalului Onco Card Brasov.

Se mai trateaza in Romania cancerul de san fara punctie astazi?

“Da, absolut da! Chiar am cazuri cand vin pacientele si imi spun ca pana sa ajunga la mine povestea a decurs cam asa – au ajuns cu o tumora de san, fara punctie, in serviciul de chirurgie. Li s-a facut in anestezie generala o excizie in prim timp a tumorii si la examenul histopatologic a reiesit ca este cancer si atunci incep problemele si apar intrebarile. De ce e cancer, de ce nu mi s-a spus ce trebuie sa mai fac inainte de operatie, dar de ce nu a fost explorata axila, de ce nu mi-a spus nimeni despre biopsia ganglionului santinela, dar poate trebuia facuta si limfadenectomia, acum ce facem? Mai urmeaza o interventie tot cu anestezie generala? Vai! E nevoie de chimioterpie sau nu? Și daca da, poate chimioterapia trebuia administrata inainte de operatie (neoadjuvant), asa cum se practica mai nou in toata lumea pentru rezultate mai bune de supravietuire la distanta? Nu stim fiindca nu este explorata axila si nu stim exact stadiul bolii… Ba hai sa operam iarasi, dar de data asta numai axila (si iar se pierde timp pretios intarziind tratamentul sistemic)… este un haos total!”, spune Dr. Eugeniu Darii.

Cum anume schimba mersul lucrurilor – al tratamentului si, foarte important, al sanselor de supravietuire – o punctie biopsie realizata la timp?

“Atunci cand incepi cu o punctie si afli la examenul histopatologic exact de ce natura este leziunea – cancer sau nu, ce fel de subtip din cele 5 categorii de cancer mamar – totul se schimba. Știi exact cum sa abordezi fiecare tip de cancer, respectiv fiecare pacienta in parte – daca este un tip de cancer mai agresiv care necesita chimioterapie, atunci e bine chimioterapia sa fie administrata inainte de operatie ca in prima faza sa distrugi toate celulele tumorale probabile circulante prin sange care ar putea sa se opreasca in alte organe si din care sa se dezvolte metastaze peste ceva timp. Scopul pe care il urmarim in tratarea unui cancer este sa prelungim cat mai mult supravietuirea. Nu mai este ca acum 30-40 de ani cand se spunea ca, chirurgul opereaza, „curata tot si apoi Dumnezeu stie!”, fiindca in unele cazuri cu operatia si perioada de vindecare se pierde timpul pretios in defavoarea tratamentului sistemic al cancerului. Cancerul trebuie tratat multi-modal. Cu tratament oncologic, cu radioterapie si cu chirurgie – operatia este doar o etapa din tratamentul cancerului, chirurgul nu mai este Dumnezeu. Totul depinde de biologia tumorii. E bine sa faci o punctie, sa stii exact ce ai in san. Este foarte important sa se faca de la inceput tot ce trebuie facut. Din pacate, am cazuri operate in prim timp in alte servicii, cu tumora inlaturata in prim timp, fara explorarea axilei si la rezultatul histopatologic avem ”surpriza nefasta” sa fie un cancer care are nevoie de chimioterapie inainte de operatie, si atunci se administreaza chimioterapia, dupa care urmeaza inca o interventie (care este in plus) pentru a explora statusul ganglionilor axilari (cu biopsie de ganglioni santinela sau cu limfadenectomie). Pentru pacienta inseamna inca o anestezie generala, inca o interventie, inca o spitalizare, inca un stres”, spune chirurgul Onco Card.

Cat despre stresul procedurii de punctie mamara, el pare nejustificat. Doctorul Darii subliniaza ca este o procedura simpla, de rutina pentru un expert, si cu riscuri nesemnificative.

Procedura de punctie mamara sau ganglionara true-cut este relativ simpla in mainile unui specialist antrenat in acest domeniu. Ai nevoie de un ecograf si de un pistol de punctie cu ace speciale care sectioneaza si extrag fragmente de tesut in forma de cilindri dintr-o leziune mamara sau un ganglion limfatic suspect pentru metastaza. Aceasta procedura se face in anestezie locala in conditii de ambulator. Am avut si cazuri cand ecografic si imagistic aveam criterii de suspiciune de cancer si, de fapt, in urma punctiei, a rezultat ca sunt leziuni benigne (fibroadenom, tumori filode, hiperplazie ductala atipica, adenoza sclerozanta si multe altele). Unele leziuni benigne au indicatie de excizie chirurgicala, dar fara explorarea statusului ganlionar regional si altele nu au indicatie de excizie si pot fi urmarite in timp imagistic. Sunt si cazuri unde parea ca nu e nimic grav si, de fapt, era un cancer. Dar in majoritatea cazurilor ceea ce banuim la ecografie si alte investigatii imagistice se confirma prin rezultatele histopatologice, concluzioneaza specialistul spitalului Onco Card Brasov.