Dieta echilibrată joacă un rol important în menținerea sănătății, iar organismul uman are nevoie de nutrienți din toate grupele alimentare pentru a funcționa corect pe termen lung. Atât excesele, cât și restricțiile majore pot fi dăunătoare. În plus, eficacitatea anumitor tipuri de diete și stiluri alimentare nu este dovedită prin studii aprofundate. Există încă multe prejudecăți și false speranțe legate de capacitatea unor alimente de a combate și chiar contribui la tratarea cancerului. Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, reputat oncolog în cadrul echipei medicale a Spitalului Onco Card, explică atitudinea corectă pe care ar trebui să o adoptăm în privința alimentației.
Care este rolul alimentației în cancer?
Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: Problema alimentației este foarte dificilă. Există alimente carcinogene, evident, care pot favoriza apariția cancerului: carnea roșie este mai cancerigenă la un moment dat decât alte alimente. Dar nu e o legătură clar dovedită cum e la fumat: fumezi, faci cancer. Alimentele reprezintă ceva complex, carcinogenii nici nu sunt foarte bine definiți. Spre exemplu, poate nu e de vină alimentul în sine, ci faptul că poate să poarte un virus lent care nu e carcinogen atunci când consumi alimentul. Acesta poate deveni carcinogen peste 50 de ani sau peste 30 de ani. Acest virus se încorporează în ADN, iar această condiție, poate genera în timp, cumulativ, anumite modificări și chiar cancer. Astfel, nu există o legătură directă între alimentație și cancer: mănânci ceva, e rău. Și modul de preparare poate avea o legătură cu starea de sănătate: de exemplu, prăjirea cărnii și a grăsimii poate să dea substanțe care să devină carcinogene. De asemenea, descompunerea alimentelor, un anumit mod de păstrare, de conservare, de preparare, toate acestea pot deveni nocive. Și monotonia poate afecta sănătatea. O alimentație foarte diversă, cu toate principiile alimentare, nu crește riscul de a face un cancer, chiar dacă se consumă și carne roșie. Dar nu trebuie să fie doar carne roșie sau numai junk food. Dacă se consumă ocazional junk food, nu se întâmplă nimic. Eu aș milita pentru principiul unei alimentații complete și diverse. Pentru că o greșeală nu duce la cancer, doar acumularea în timp a mai multor greșeli și monotonia dăunează.
Cum dăunează concret, ce ați constatat din experiență?
Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: Aș vrea să dau aici un exemplu destul de trist. Am avut o pacientă care era profesoară de sport, o femeie extrem de atletică, avea în jur de 40 de ani. De 10 ani, avea o alimentație raw vegană, evita tot ceea ce credem că face rău, nu fuma, ducea o viață extrem de ordonată, făcea mișcare. Și a făcut un cancer pulmonar, un adenocarcinom metastatic, care a fost vina întâmplării. Și efectiv, nu a crezut. Îmi zicea că a dus tot timpul o viață sănătoasă, că e imposibil. Nici nu a vrut să facă tratament, din păcate, fiind atât de convinsă că este imposibil ca ea să facă un cancer. De multe ori, pacienții care fac cancer spun că nu au mâncat carne. Spun că au citit că nu este bună, că favorizează cancerul. La fel se spune și despre zahăr. Nu este așa deloc. La fel, este și în cazul bolnavilor de cancer: aceștia nu au un risc mai mare dacă mănâncă sau nu ceva. Mai mult, este bine să mănânce cât mai complet posibil pentru a surmonta și efectele secundare ale tratamentului, pentru a se reface cât mai repede după curele de chimioterapie sau alte terapii pe care le fac. În nici într-un caz nu e demonstrat că a evita consumul de carne este în mod direct corelat cu a nu face un tip de cancer. Eu aș recomanda o dietă cât mai echilibrată, desigur sănătoasă, fără excese de vreun fel. Dacă mâncăm orice, divers, echilibrat, nu avem un risc mai mare de a face un cancer. Și evitarea unui tip de alimente dezechilibrează dieta și nu ne ferește de cancer.
Cum ne afectează monotonia alimentară?
Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: Pot să fii monoton în alimentație și să greșești. Poți să mănânci un aliment care să aibă în sine o substanță acumulată cu un risc de carcinogeneză chimică sau să fie preparat termic într-un fel care să aducă leziuni ADN-ului pe modelul de carcinogeneză chimică. Deci ne trebuie o alimentație diversă, echilibrată, fără să evităm ceva, în mod special.