O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: cancerul se tratează cu succes doar în cadrul Comisiilor Multidisciplinare

Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, medic primar oncolog, este unul dintre cei mai buni specialiști din România și din Europa în tratarea cancerului. Profesorul face parte și din echipa de oncologi de top ai Spitalului Onco Card din Brașov, iar experiența sa de zeci de ani în tratarea cancerului este un avantaj important în abordarea cazurilor complexe de tumori maligne. Profesorul Ciuleanu descrie colaborarea cu Spitalul Onco Card din Brașov ca fiind una extrem de fructuoasă, într-un centru regional important, destinat diagnosticării și tratării uneia dintre cele mai grave maladii, cancerul.

“Este un spital bine plasat, fiind în centrul țării, deservind o zonă centrală. Este un spital foarte modern, parcă am fi la Londra sau la Paris, și asta m-a cucerit. Este extrem de bine pus la punct, e foarte curat, are un colectiv tânăr care e foarte bine ales, extrem de entuziast. De asemenea, noul director medical, Conf. Dr. Valentin Cernea, care vine tot de la Cluj, și are în spate experiența Institutului Oncologic și a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, fiind acolo prorector. Eu am notorietate pe linia medicală și mi-am zis că e un institut prea frumos ca să nu fie pus în valoare. Este o instituție multidisciplinară, are și chirurgie și radioterapie și oncologie medicală, are toate facilitățile în același loc, cu condiții de spitalizare foarte bune pentru pacienți. Și noi medicii avem aici o atmosferă deosebită și condiții foarte bune. Eu am găsit aici o provocare, este un nivel pe care aș vrea să-l vedem în toate instituțiile de profil din România”, descrie prof. dr. Tudor Eliade Ciuleanu colaborarea cu Spitalul Onco Card din Brașov.

Succesul în tratarea cancerului: medici cu experiență și tehnologia de vârf

La ora actuală, Spitalul Onco Card din Brașov întrunește cele două condiții esențiale pentru tratarea cu succes a cancerului: are specialiști cu experiență și tehnologie de vârf care permite diagnosticarea și tratarea cazurilor de cancer, de la cele mai simple până la cele mai complicate. “Cu inima deschisă, recomand tuturor pacienților să vină să se trateze aici pentru că sunt condiții foarte bune și, dincolo de aparatele moderne, profesează medici inimoși, cu competențe deosebite și cred că acesta este cel mai important lucru”, completează specialistul.

Importanța tratării fiecarui caz de cancer de către Comisia Oncologică Mutidisciplinară

În cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, extrem de importantă este și funcționarea Comisiei Oncologice Multidisciplinare, cea a cărei viziune asupra fiecărui caz în parte crește șansele de reușită a terapiilor. Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu oferă argumente importante în favoarea tratării cancerelor în cadrul unei comisii mutidisciplinare: “Această evaluare multidisciplinară realizează intersecția domeniilor de terapie locală cu cele sistemice și astfel, pacientul beneficiază de cea mai bună abordare a cazului. Toate progresele care s-au făcut în tratarea cancerului se datorează abordării multidisciplinare. Nu se mai concepe ca pacientul să fie tratat de un singur medic, mai ales în cazurile complexe, care presupun mai multe tipuri de tratament. Acestea se tratează acum de către comisiile multidisciplinare. În Franța, de exemplu, aceste comisii au un rol extrem de puternic. Acolo, o comisie multidisciplinară dintr-o instituție de prestigiu poate decide și asupra utilizării unui medicament din afara prescripțiilor autorizate, dacă se consideră că acesta este în beneficiul cazului individual. Sunt multe cazuri care ies din ghiduri sau din ce ne putem imagina: să ne gândim la un pacient cu 7 localizări tumorale. Nu scrie în ghid cum să procedezi dacă are 7 tumori diferite. Acolo, intervin și știința și arta medicală și experiența. În aceste cazuri, comisia multidisciplinară este foarte importantă, aceasta trebuie să fie forul suprem pentru a decide asupra tratamentului unui pacient.”

Planuri la Onco Card

Un cancer este tratat cu succes dacă pacientul are acces la cei mai buni specialiști și cele mai bune terapii. Mai mult, colaborarea dintre medici și multitudinea opiniilor medicale avizate cresc șansele ca pacienții să primească cea mai bună îngrijire. Medicina de top presupune și colaborarea între specialiștii din domeniul oncologiei, domeniu în care fiecare caz în parte poarte prezenta anumite particularități. În plus, și răspunsul la tratament diferă de la un pacient la altul, așa că inițiativele internaționale din oncologie, precum comisia mutidisciplinară, coordonată de la Viena de Grupul Cooperativ Oncologic Central European, sunt mai mult decât benefice pentru cazurile de cancer, mai ales pentru cele mai complicate. “În viitor, mă găndesc să propun și intrarea Onco Card în această rețea. În cadrul acestei comisii, prin teleconferință, sunt introduse întâi cazurile de către medicii din diverse țări. Acestea pot fi consultate de toți membrii comisiei, care este este profilată pe imunoterapie, acest capitol modern la care accesul nu e unitar în toate țările din zona noastră. Și în această comisie, se prezintă situația ideală pentru pacient, care ar fi soluția optimă și unde s-ar putea realiza. Acesta este un proiect european care a primit un grant important și care arată că aceste comisii interdisciplinare sunt considerate sine qua non în terapia cancerului”, concluzionează Prof. Ciuleanu.