O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Prevenția în cancer: ce funcționează cu adevărat

În fiecare zi, medicina anunță descoperiri revoluționare din domeniul oncologiei: fie că vorbim despre studii genetice, despre descoperirea unor medicamente noi sau despre rezultate ale unor studii clinice la finalul cărora se vor pune pe piață terapii sofisticate, cancerul este permanent în vizorul oamenilor de știință. Atenția cercetătorilor este îndreptată și asupra prevenției, iar până la această oră, renunțarea la câteva obiceiuri nocive și vaccinarea reușesc să reducă – cu un procent important – incidența cancerului. Explică, pe larg, ce funcționează cu adevărat în prevenția cancerului Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, care face parte din comisia oncologică din cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, important centru regional pentru tratarea cancerului în România.

Domnule Profesor, în ce măsură poate fi prevenit cancerul?

Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: Cam două treimi din cancere nu pot fi evitate, orice am face. Sunt rezultatul neșansei, ghinionului, destinului. Atunci când celulele se multiplică, apar uneori niște aberații. În graba aceea a multiplicării, apar mici defecțiuni în ADN, care, în mod normal, sunt identificate și corectate. Celulele care au aceste defecțiuni nu supraviețuiesc, dar mai sunt și care scapă. Când aceste scăpări se multiplică și se acumulează, la un moment dat, celula respectivă devine monstruoasă, cumva nemuritoare, reușește să-și perpetueze acele aberații și dă naștere acestei boli îngrozitoare, care e cancerul. Din păcate, aceste lucruri nu pot fi prevenite, prin ceea ce se știe la ora actuală, aceste defecțiuni sunt independente de orice. Există o situație probabilistică să apară defecțiuni la un anumit număr de replicări. Dacă acestea nu sunt distruse, scapă de sub control. Dar putem evita o treime din cancere prin stilul de viață.

Cum e posibil acest lucru?

Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: În primul rând, aș spune să nu fumăm. Dacă nu fumăm, evităm din start 85 la sută din cazurile de cancer pulmonar. Și nu numai acest tip de cancer, ci și cancerele din sfera ORL, în care un rol imporant îl joacă asocierea dintre fumat și excesul de alcool. Un pahar de vin nu este nociv. Doi mari epidemiologi englezi au demonstrat prima dată corelația dintre fumat și cancer, pe un eșantion de 40 de mii de medici care au participat la acest studiu statistic. Tot ei au arătat că un consum redus de alcool poate fi benefic și este chiar protector, într-un fel. Nu spun că trebuie să bem un pahar pe zi. Dar dacă o facem, nu este nociv, chiar avem o speranță de viață bună. Însă peste un pahar, alcoolul devine nociv și cea mai bună ilustrare este reprezentată de cancerele capului și gâtului care sunt favorizate de asocierea fumatului cu alcoolul, în special.

Ce alte măsuri de prevenție a cancerului putem lua?

Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: Trebuie să avem o alimentație cât mai diversă, trebuie să facem mișcare, să nu devenim obezi. Țesutul adipos e o sursă de hormoni estrogeni care, fiind secretați în exces, pot favoriza anumite cancere, în special cancerul de sân, dar nu numai pe acesta. Deci sedentarismul și obezitatea ar fi de evitat și trebuie să adoptăm o viață sănătoasă, cu multă mișcare. Metodele mai specifice pe care le putem adopta ar fi vaccinarea împotriva HPV care dă cancer de col uterin. Eu recomand vaccinarea, eu mi-am vaccinat fata imediat ce am văzut rezultatele studiilor, am adus vaccinul din străinătate și l-am făcut imediat copilului, nu am așteptat programul nostru care a venit destul de repede, dar care, din păcate, a fost înțeles greșit. Vaccinarea împotriva HPV ar trebui făcută cât mai repede, ca să existe șansa de a preveni primul contact cu virusul. Vaccinarea poate fi tardivă dacă nu e făcută la timp, dar nu există contraindicații legate de vârstă, se poate face și mai târziu. Șansele de a fi eficient și de a te proteja scad cu vârsta. Se poate face și mai târziu (în SUA, s-a prelungit perioada de vaccinare până la 45 de ani), dar cu cât crește vârsta de vaccinare, cu atât beneficiul așteptat e mai redus. Același vaccin ne poate feri și de cancere din sfera ORL care pot fi induse și de Human Papilloma Virus. În acest sens, acest vaccinul ar putea fi util și la bărbați. Apoi, există și vaccinul împotriva hepatitei B care previne apariția hepatocarcinomului care poate fi dat și de virusul hepatitei B. Majoritatea cazurilor de cancer hepatic au carcinogeneză virală: inițial, apare hepatita B și apoi, în timp, se ajunge la hepatocarcinom, dacă virusul persistă. Se studiază și vaccinurile antitumorale ca terapie pentru cancer, dar  sunt încă într-o fază incipientă, e un capitol în dezvoltare și urmează să vedem ce ne va aduce viitorul.

Cum putem gestiona predispoziția genetică spre cancer?

Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu: Acum există posibilitatea de a evalua predispoziția noastră genetică către cancer. Există anumite gene ale căror modificări pot indica o probabilitate mare de a face cancer. Prototipul îl reprezintă genele BRCA 1 și BRCA 2 care implică un risc crescut de a face cancer de sân, dar și de ovar și de prostată și pancreas, chiar mai multe. Există anumite gene modificate și pe alte tipuri de cancer: la ora actuală, există posibilitatea de a face niște testări mai ample care să ne descrie riscul de a face anumite tipuri de cancer, cum e cel de colon. Acestea testări pot fi făcute și în România, existând și măsuri profilactice, care uneori sunt destul de greu de acceptat, cum sunt mastectomia bilaterală, ovarectomia bilaterală. Însă riscul de a face cancer pe mutațiile respective este foarte mare: regula generală este că se face acel tip de cancer dacă există mutațiile respective.