O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Prevenția, cea mai puternică armă împotriva bolilor

Ne-am gândit cu toții mai mult la sănătatea noastră în ultima vreme, cumva obligați de această pandemie care ne-a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de vulnerabili ne fac bolile. Afecțiunile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, problemele în funcționarea ficatului – toate au devenit factori de risc pentru apariția complicațiilor în cazul unei infectări cu noul coronavirus. Cumva, această perioadă ne-a reamintit tuturor cât adevăr este în vorba sănătate, că-i mai bună decât toate!. Viața își reia încet cursul, unul schimbat și plin de precauții, și chiar dacă vor apărea alte griji și alte priorități, să nu uităm cele mai importante lecții predate de pandemie: sănătatea chiar este cea mai importantă și aproape toate afecțiunile de pe lista riscului de complicații sunt afecțiuni care pot fi prevenite. Printr-un stil de viață cât mai sănătos și, extrem de important, prin efectuarea regulată a unor analize și investigații care să ne arate starea de bine – sau rău – a organismului nostru și să ne ajute să luăm la timp măsurile cuvenite. Spitalul Onco Card Brașov vă propune în câteva pachete speciale de prevenție teste medicale recomandate în funcție de sex, vârstă și istoricul familial, care vă pot ajuta la depistarea a numeroase afecțiuni.

“Pentru femeile cu vârsta între 20 la 30 de ani, pachetul de screening include o consultație de medicină internă, o consultație ginecologică, în care este inclusă o ecografie transvaginală, cu efectuarea examenului Papanicolau, o ecografie abdominală, una tiroidiană și una de sân, alături de un pachet de bază de analize de sânge. Dacă avem suspiciuni în privința unei posibile probleme de sănătate, continuăm cu alte teste și investigații. Apoi, în intervalul de vârstă 30-40 de ani, se pot adăuga, pe lângă investigațiile recomandate în intervalul 20-30 de ani, markerii tumorali, cei hepatici. La grupa de vârstă 40-50 de ani, se adaugă un consult cardiologic, un EKG, mamografia și consultul gastroenterologic. Dacă este necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indicația medicului specialist. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar în pachetele Onco Card, este disponibilă pentru pacienți colonoscopia virtuală. Pe lângă aceste investigații, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracică sau testul pentru HPV”, descrie tabloul testelor și investigațiilor recomandate femeilor dr. Delia Grecu, medic specialist medicină internă în cadrul Spitalului Onco Card.

“În cazul bărbaților, la grupa de vârstă 20-30 de ani, pachetul de screening include o consultație de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană și setul de bază de analize de sânge. În intervalul, 30-40 de ani, se adaugă consultul cardiologic și EKG-ul, apoi în intervalul 40-50 de ani, se adaugă consultul gastroenterologic și markerii tumorali pentru prostată (testul PSA). În funcție de situație, la indicația medicului specialist, se mai pot face un CT sau o colonoscopie virtuală. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar la indicație medicului specialist, se pot face și alte teste precum endoscopia, markerii hepatici sau testul de efort”, completează specialistul recomandările în privința bărbaților.

Testele și analizele trebuie făcute și după 60 de ani, mai ales că înaintarea în vârstă este asociată cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare și diabet. În momentul în care anumite teste au valori modificate, medicii pot recomanda investigații suplimentare.

Datorită acestor pachete de prevenție, am ajuns să depistăm și cancere la debut, chiar în lipsa unor simptome. Cu cât stadiul este mai mic, cu atât mai bune sunt șansele de supraviețuire pe termen lung. În stadiul 1, 2, putem avea o speranță de viață la 5 ani de chiar 95 la sută în multe din cancere. Din analizele propuse în pachetele de screening, hemoleucograma ne poate orienta spre o eventuală anemie sau chiar o leucemie, dacă există valori modificate ale leucocitelor. Modificarea transaminazelor ne poate orienta către o posibilă afecțiune hepatică. Ureea și creatinina modificate ne pot orienta către o posibilă afecțiune renală. Testul hemocult pozitiv, acea sângerare neobservabilă cu ochiul liber prezentă în scaun, corelat cu tulburările de tranzit intestinal, poate semnala o suferință digestivă care trebuie investigată și diagnosticată printr-o colonoscopie virtuală, de exemplu. În plus, prezența Helicobacter Pylori în scaun trebuie urmată de tratament pentru că, în timp, infecția e un factor de risc pentru cancerul gastric”, avertizează medicul Delia Grecu.

În ceea ce privește regulile pe care pacienții trebuie să le respecte când vin la Onco Card pentru efectuarea analizelor de prevenție, precizăm că nu este nevoie de testare Covid-19, însă cu toții vor trece printr-un triaj epidemiologic și vor fi echipați cu materiale de protecție. Pentru programări, detalii legate de analizele incluse în pachete și informații legate de prețuri, sunați la numărul 0730.888.962. Colegii noștri din departamentul dedicat prevenției vă vor ajuta. Informații utile despre aceste investigații de prevenție puteți găsi și aici: http://www.oncocard.ro/preventie/

Sănătate multă!