O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Povestea unei paciente operate cu succes de cancer de sân în cadrul Spitalului Onco Card

Atunci când află că este posibil să fie diagnosticate cu un cancer de sân, multe femei trec prin momente extrem de delicate: este nevoie de multă putere, de sprijinul și competența echipei medicale, dar și de suportul familiei pentru a trece cu brio peste etapele diagnosticului și tratamentului. Aceasta este și povestea pacientei noastre O.G. care anul trecut a primit vestea că ar putea avea un cancer mamar. După o ecografie și alte investigații făcute de dr. Iulia Iezan, medic primar în imagistică medicală în cadrul departamentului coordonat la Onco Card de doamna dr. Dorina Henegar, echipa formată din dr. Bogdan Gozman, medic primar oncologie medicală și dr. Eugeniu Darii, medic primar chirurg a trecut la evaluarea cazului și la stabilirea  celei mai bune conduite terapeutice.

“Pentru prima dată, am evaluat tumora din sân și statusul ganglionilor limfatici axilari, deoarece tumora era destul de mare, de aproximativ 4 cm cu risc de a avea și determinări secundare ganglionare axilare, ținând cont de dimensiunile tumorii. Spre norocul pacientei, clinic și imagistic, ganglionii axilari nu erau afectați”, descrie primii pași ai rezolvării cazului medicul Eugeniu Darii, care operează cancere de sân în cadrul Spitalului Onco Card. “Pentru prima dată, am evaluat tumora din sân și statusul ganglionilor limfatici axilari, deoarece tumora era destul de mare, de aproximativ 4 cm cu risc de a avea și determinări secundare ganglionare axilare, ținând cont de dimensiunile tumorii. Spre norocul pacientei, clinic și imagistic, ganglionii axilari nu erau afectați”, descrie primii pași ai rezolvării cazului medicul Eugeniu Darii, care operează cancere de sân în cadrul Spitalului Onco Card.

Următorul pas a fost cel al realizării unei puncții mamare ecoghidate pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Deși există încă prejudecăți legate de puncția mamară, medicii spun că aceasta, alături de examenul histopatologic, reprezintă o modalitate sigură de precizare a diagnosticului de cancer și a tipului de tumoare. În cazul pacientei O.G., rezultatul histopatologic a confirmat suspiciunea medicilor, iar diagnosticul a fost cel de “cancer mamar”. Situația pacientei a fost discutată în cadrul comisiei oncologice din cadrul Onco Card, ca de altfel toate cazurile de cancer care sunt tratate în cadrul Spitalului. Astfel, concluzia comisiei a fost că pacienta avea nevoie de chimioterapie neoadjuvantă și s-a decis aplicarea acesteia, ținând cont de biologia tumorii și dimensiunile ei. Iată cum a decurs mai departe tratamentul:

“În aceste situații, există posibilitatea ca afecțiunea malignă să reacționeze bine la chimioterapie și să dispară sub tratament. Ținând cont de vârsta tânără a pacientei și de preferințele ei de a o opera conservativ, cu păstrarea sânului, s-a decis montarea unui clip (biomarker) în mijlocul tumorii prechimioterapie, pentru a avea un marker intraoperator de ghidaj al locului unde a fost tumora, în cazul în care va fi răspuns patologic complet, adică tumora va dispărea de tot (se întâmplă în cancerele HER2 pozitive sau triplu-negative, cum era cazul pacientei). A urmat chimioterapia în cadrul Onco Card, după care s-a ajuns la operație. S-a practicat o intervenție chirurgicală conservativă, adică a fost înlăturat cancerul micșorat în dimensiuni printr-o intervenție de sectorectomie oncoplastică, printr-o incizie circumareolară, care după ce se vindecă, nici nu se vede, și cu biopsie de ganglion santinelă”, oferă informații despre intervenția chirurgicală pe care a aplicat-o pacientei O.G. medicul Eugeniu Darii.

Cazul pacientei a fost unul dintre cele la care medicii au putut extirpa tumora, cu păstrarea sânului. Adică nu a fost nevoie de mastectomie, intervenție care presupune extirparea completă a sânului. Asta spre ușurarea și liniștea pacientei O.G., care a fost impresionată de grija și priceperea medicilor în gestionarea cazului său.

Pacienta este căsătorită și este mama a doi copii. Deși inițial a fost sfătuită de apropiați să se opereze în alt centru, O.G. a optat pentru Spitalul Onco Card, aici bucurându-se de o echipă de medici profesioniști, dar și răbdători cu pacienții.

“Înainte de procedură, domnul doctor Darii a avut multă răbdare, a stat și mi-a explicat ce se întâmplă și în ce constă interventia. A fost blând, a empatizat, a fost răbdător, a fost profesionist. Eu am avut temeri în ceea ce privește operația, anestezia, recuperarea. Dar acum sunt calmă, liniștită, încrezătoare că o sa fie bine. Am această stare și datorită echipei medicale, datorită doctorilor, asistentelor, infirmierelor și nu în ultimul rând, condițiilor și confortului pe care le-am gasit la Onco Card. Cu siguranță, voi povesti tuturor despre experiența mea, despre trăirile mele, dar și despre bucuria de a descoperi echipa de medici Onco Card. Domnul doctor Darii mi-a înțeles frica și a reușit prin siguranța în gesturi și vorbe să-mi creeze starea de confort și liniște de care aveam atâta nevoie”, a mărturisit pacienta după încheierea intervenției.

Acum, cazul pacientei O.G. este atent monitorizat de echipa de medici din cadrul Onco Card care se arată mulțumiți de cum arată operația și evoluția cicatricii.