La ora actuală, PET/CT este o investigație care face parte din protocolul de diagnosticare a cancerului. Se știe că fiecare caz oncologic este unic, că localizările tumorilor sunt multiple, că permanent se descoperă subtipuri noi de cancere. Tratamentele oncologice se dezvoltă continuu, dar pentru a fi eficace, trebuie adaptate fiecărui caz în parte și ajustate, dacă este nevoie. În acest punct, intervine PET/CT, care pe lângă rolul în diagnostic, are și unul în evaluarea eficacității terapiei. PET/CT reprezintă scanarea corpului după injectarea cu glucoză marcată cu fluor radioactiv. Tumorile maligne au un apetit mare pentru glucoză, iar acest metabolism crescut le face ușor de identificat prin PET/CT. Această investigație este disponibilă începând din luna iulie 2019 și în Spitalul Onco Card din Brașov, în parteneriat cu Centrul Medical Neolife, iar Dr. Claudia Buzumurga, medic primar medicină nucleară, descrie, pe larg,indicațiile acestei investigații.
Care sunt tipurile de cancer în care se folosește cel mai des PET/CT-ul în diagnosticare și monitorizare?
Dr. Claudia Buzumurga: În rândul indicațiilor intră: cancerele de sferă ORL (cap, gât), cancerele tiroidiene, cancerul mamar, cancerul pulmonar cu celule “non small”, cancerul pulmonar cu celule mici, carcinoamele esofagiene, colorectale, gastrice, pancreatice, ovariane, uterine, anale, vulvare, peniene, tumorile celulelor germinale, neoplaziile pleurale maligne, tumorile stromale gastrointestinale, carcinomul timic, limfoamele, mieloamele, tumorile musculoscheletale si tumorile neuroendocrine. Cele mai frecvente utilizări sunt la noi în țară în cancerele mamare, limfoamele.
Și pentru metastaze?
Dr. Claudia Buzumurga: La oricare dintre aceste cancere, poți analiza și metastazele
Se recomandă PET/CT-ul și în stadii mai avansate de cancer?
Dr. Claudia Buzumurga: Nu are importanță stadiul bolii, trebuie doar să ne încadrăm în lista de indicații. Sunt liste de indicatii pentru adulti si pentru copii.
Există precauții în privința frecvenței cu care poate fi făcut?
Dr. Claudia Buzumurga: Există protocoale care impun frecvența repetării investigației. Întotdeauna, la manipularea de raze de orice fel, trebuie să ne uităm și la beneficii, la informațiile pe care ni le dau investigațiile. Punem în balanță iradierea pe care am făcut-o și faptul că primim informații care ne ajută să tratăm corect pacienții.
E bun și pentru depistarea resturilor tumorale?
Dr. Claudia Buzumurga: Da, se pot evalua recidivele locale, resturi tumorale.
PET/CT poate face diferența dintre tumori primare și metastaze? Investigația trebuie corelată și cu alte teste?
Dr. Claudia Buzumurga: Da, e corelată cu alte teste. La PET/CT, pacienții vin cu un istoric medical, cu un dosar deja întocmit. Ca să ajungă să facă o investigație PET/CT, pacienții trebuie să aibă aprobarea unei comisii de experți a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Sunt niște indicații foarte precise ale acestei investigații: la adulți, sunt în jur de 22 de indicații, la copii în jur de 11-12. În cazurile oncologice, investigațiile nu încep niciodată cu PET-ul. Acolo unde nu pot oferi informații alte tehnici precum rezonanța magnetică sau tomografia, intervine PET/CT-ul și lămurește. Un cuvânt greu de spus îl are PET/CT-ul în monitorizarea tratamentului. De exemplu, terapia pacientului oncologic poate începe cu curele de chimioterapie. Fiecare individ e diferit, există pacienți care răspund la o anumită terapie, alții nu. Atunci, conform protocoalelor, se face control la câteva cicluri de chimioterapie ca să vedem dacă pacientul răspunde la tratament, iar în această situație, PET/CT-ul aduce foarte multe informații. Astfel, putem face o ajustare a tratamentului în funcție de rezultat.
În ce alte arii medicale se aplică PET/CT în afară de diagnostic și monitorizarea terapiei oncologice?
Dr. Claudia Buzumurga: Se mai poate folosi în patologii neurologice și în patologii cardiace, dar 90% e în oncologie, 5% în cardiologie, si 5% în neurologie.
Care este utilitatea PET/CT în ceea ce privește monitorizarea tratamentelor oncologice?
Dr. Claudia Buzumurga: PET/CT ne ajută pentru că se folosește atât în timpul terapiei, cât și post terapie. Este bine statutat la ce perioadă de timp se monitorizează pacienții și la cât timp se pot expune la achiziția PET/CT fără să avem artefacte după chimioterapie, după radioterapie, după intervenții chirurgicale, ca să nu avem rezultate fals pozitive.
Care este utilitatea PET/CT în ceea ce privește monitorizarea rezultatelor programelor de radioterapie?
Dr. Claudia Buzumurga: PET-ul ajută foarte mult în radioterapie. În radioterapie, când se fac planurile, se fac după un CT, deci se face o simulare pe CT. Sunt anumite tipuri de cancere în care imaginea, planul de radioterapie îl faci pe PET/CT, cu rezultate foarte bune. Marele avantaj al pacientului este că în urma parteneriatului dintre Spitalul Onco Card și Centrul Medical Neolife are la dispoziție în același loc și PET/CT-ul, și radioterapia, și oncologia, și chirurgia. Departamentul de imagistică e foarte bine pus la punct, avem de toate și atunci pacientul beneficiază de absolut tot. Nu multe alte centre au așa ceva. Sunt 8 centre funcționale în România, al 9-lea centru cu PET/CT fiind Brașovul. De fapt, vorbim de o colaborare între două clinici: Neolife si Onco Card. Acest PET/CT de aici, din Brașov, este al 3-lea punct de lucru al Centrului Medical Neolife.