PET/CT reprezintă una dintre investigațiile
de top din medicina nucleară, care se aplică atât în diagnosticarea și
stadializarea tumorilor maligne, cât și în monitorizarea tratamentelor oncologice. La ora actuală, din protocolul de diagnosticare a cancerului fac parte: examenul clinic, analizele de sânge,tomografia, mamografia, rezonanța magnetică, markerii tumorali, biopsia, dar și alte investigații. PET/CT este o evaluarea imagistică, practic o scanare a corpului, după injectarea cu glucoză marcată cu fluor radioactiv. Această procedură ajută medicii să evalueze agresivitatea tumorilor, în funcție de activitatea metabolică: se știe că țesuturile maligne au un apetit crescut pentru glucoză. Odată injectată, aceasta este absorbită mai repede de celulele maligne, iar acestea devin vizibile la scanare datorită fluorului radioactiv atașat de glucoză. PET/CT se recomandă pacienților care au făcut deja alte investigații și la care este nevoie de informații suplimentare despre tumori. De asemenea, PET/CT se folosește atunci când medicii au depistat deja metastaze, dar nu se știe tumora primară. Pentru că celulele din organismul uman utilizează
glucoză, iar acest mecanism fiziologic nu trebuie să interfereze cu
investigația PET/CT, pacienții trebuie să respecte anumite reguli.
“Pacienții nu au voie să mănânce cu o zi înainte după ora 18, nu trebuie să facă efort, nu au voie să bea cafea, nu au voie să mănânce dulciuri, nu au voiesă stea în frig. Oricum, dimineața, când vin, li se măsoară glicemia și sunt cântăriți, pentru că dozele de glucoză marcate cu fluor radioactiv se dau în funcție de kg corp. De asemenea, se știe de la început dacă un pacient e diabetic sau nu, ce fel de medicație ia etc. Nu facem PET/CT dacă glicemia e mai mare de 200”, trece în revistă lista recomandărilor medicul primar medicină nucleară Claudia Buzumurga. Începând din luna iulie 2019, aceasta coordonează Departamentul de medicină nucleară al Centrului Medical Neolife care, în parteneriat cu Spitalul Onco Card din Brașov, a deschis cel mai performant centru de medicină nucleară din regiune.
După cântărire și măsurarea glicemiei,
medicii injectează glucoza marcată cu fluor radioactiv, iar pacientul trebuie
să aștepte liniștit timp de 45 de minute, o oră. Apoi, se face scanarea care
durează 20 de aminute.
“Substanța radioactivă are un timp de înjumătățire de 2 ore, se elimină prin urină, prin fecale, prin piele. Doza, oricum, este mică. Întotdeauna, sfătuim pacientul ca, până a doua zi, să nu stea în aceeași încăpere cu cei din familie pentru o protecție față de ceilalți. La noi în secție,conform procedurilor, pacienții urmează un anumit circuit astfel încât iradierea pacienților și a personalului să fie cât mai mică”, completează dr. Claudia Buzumurga, medic primar medicină nucleară.
Investigația PET/CT se face doar în câteva centre din România, iar din iunie 2019 este disponibilă și în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, în parteneriat cu Centrul Medical Neolife. Aparatul care funcționează din această vară în spitalul brașovean este al IX-lea disponibil la nivel național. Astfel, Spitalul Onco Card își continuă planurile de integrare a serviciilor disponibile în același loc, sub același acoperiș, pentru pacienții oncologici.