O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Oncologul Bogdan Cârlan: „Se spune că o țigară scurtează viața cu 11 minute. Abia la 15 ani după renunțarea la fumat ajungem la risc scăzut de cancer pulmonar”

Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice. Ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer. Oncologul Bogdan Cârlan – parte din echipa Onco Card – consultă pacienți oncologici din toate patologiile, însă aproape jumătate dintre cei pe care îi vede suferă de cancer bronhopulmonar. Un tip de cancer pentru care fumatul poartă cea mai mare vină, consideră Dr. Cârlan. Medicul pledează pentru renunțarea la tutun și vine cu cifre susținute de studii care să motiveze pacienții aflați în această situație.

Domnule doctor, cât de mult contează renunțarea la fumat într-un diagnostic de cancer pulmonar și cum se regenerează plămânii după ce nu mai fumăm?

Există toate șansele de regenerare atunci când renunți la tutun – depinde vârsta la care te lași și cât ai fumat. Un studiu publicat recent spune că un pacient nou care tocmai a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar și renunță la fumat în ziua aceea, cu prima doză de tratament în 2-3 zile,  răspunde mai bine la tratament și tolerează mai bine efectele secundare ale tratamentului decât în cazul în care nu s-ar fi lăsat de fumat. Se spune că timpul vindecă toate rănile, se aplică și în cazul cancerul bronhopulmonar. Există efecte benefice încă din primele 20 de minute de când nu mai fumezi, apoi la 24 ore, în prima lună, primele 6 luni. După 1 an, deja se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare. În 5 ani riscul de afecțiuni cardiovasculare este aproape 0, ca la un pacient care nu a fumat. Iar la 15 ani, riscul de cancer bronhopulmonar este ca la un nefumător. Deci avem nevoie de 15 ani ca să ne întoarcem la zero, să avem un țesut complet sănătos. Îi sfătuiesc pe toți fumătorii să renunțe la fumat – dacă nu înainte, măcar după un diagnostic de cancer bronhopulmonar, este un pas ușor de făcut, e un avantaj față de alte cancere unde oamenii nu pot controla cauza declanșatoare.

Aveți un sfat pentru fumătorii care au simptome îngrijorătoare, dar nu fac analize pentru că se tem de un diagnostic de cancer pulmonar?

Se cunoaște, cu cât se prezintă mai repede la medic și depistează boala într-un stadiu precoce, cu atât tratamentul tinde să fie unul curativ și nu unul doar de control al bolii. Cu alte cuvinte au șanse mai mari de supraviețuire. Există această teamă de diagnostic, iar aici un rol important îl joacă medicului de familie – să îi consulte, să îi convingă, să le fie cumva un soi de psiholog, iar prin această încredere să îi convingă să ajungă mai repede la specialist. Majoritatea pacienților care ajung la oncologie ajung în stadii avansate pentru că de cele mai multe ori ei se tem. În ultimul an, pe lângă teama de boală există și teama de a merge la spitale din cauza pandemiei COVID-19. În ultima perioadă, zilnic apar pacienți (cazuri noi) foarte avansate cu diagnostic întârziat pentru că nu au avut curaj să mearga la medic mai devreme din cauza pandemiei și nu numai. Cred că este o combinație între frica de diagnostic și cea de pandemie.

Frica aceasta duce de multe ori la terapii alternative – vedeți cazuri care au apelat la acestea înainte de veni la medic?

În fiecare zi port aceste conversații cu pacienții. Mă întreabă și dacă tratamentul cu x sau y ajută. De cele mai multe ori, aceste tratamente alternative fac mai mult rău prin interacțiunea cu terapiile oncologice, inclusiv cu terapiile noi, moleculare țintite, imunoterapii, hormonoterapia, chimioterapia. Un alt lucru foarte grav este că întârzie diagnosticul – oamenii trăiesc cu impresia că au început un tratament eficace. De fapt nu nu ajută la nimic, doar confortul psihic produs de terapiile alternative. Nu am văzut niciun caz în care să fi ajutat acest tip de tratamente – am căutat măcar acel “1 pacient din 100”, însă de regulă acestea au făcut chiar mai mult rău.

Vorbeați despre confortul psihic. Cât de mult contează factorul psihic în lupta cu cancerul?

Pacienții care au o stare de spirit mai bună, sunt mai pozitivi în gândire, acești pacienți – este doar observația mea, din practica mea – tolerează mai bine tratamentul și, foarte important, răspund mai bine la tratament. Majoritatea pacienților din ce am observat eu. Deci contează psihicul, dar nu este cel mai important lucru, el trebuie combinat cu tratamentul potrivit, la momentul potrivit, urmat corect.