O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Nutriția – de ce este (și mai) importantă după un diagnostic de cancer

Nutriția joacă mereu un rol important în starea noastră de bine și de sănătate, dar importanța ei crește într-un moment atât de delicat cum este un diagnostic de cancer. Tratamentele puternice, stresul psihologic, intervențiile chirurgicale slăbesc organismul care are nevoie și de sprijin nutrițional ca să poată face față acestei perioade dificile. Pentru că știm importanța unei alimentații corecte, la Onco Card am decis să le acordăm pacienților noștri oncologici consultații gratuite de nutriție, incluse în cadrul unor pachete speciale, consultații oferite de Flavia Manole, Nutriționist-Dietetician.

„În cazul pacientului diagnosticat cu cancer menținerea unei alimentații echilibrate și cât mai sănătoase, este foarte importantă pentru posibilitatea continuării schemei de tratament, prelungirea speranței de viață si a managementului terapeutic. Unii oameni obțin creșteri în greutate, deoarece mănâncă pe baza stresului sau anxietății, iar alții pot experimenta opusul, cu scăderi semnificative în greutate, lipsa poftei de mâncare, modificarea gustului, etc. Primirea unui astfel de diagnostic are un mare impact asupra psihicului, dar nu trebuie uitat faptul că o greutate optimă și o alimentație cât mai variată, este un plus în fața oricărei probleme, explică specialista în nutriție.

Astfel, în urma acestor consilieri nutriționale care pot începe încă de la diagnosticare și pot continua pe toată durata tratamentului oncologic, pacienții vor fi sfătuiți cum să se hrănească pentru a face față mai ușor efectelor adverse ale terapiilor și pentru a-și duce la capăt – în timpul indicat – tratamentul, fără pauzele cerute de un organism slăbit. Mentinerea masei musculare, precum și un aport caloric si proteic adecvat sunt extrem de importante atunci când ne referim la pacienții oncologici.

“Oamenii vin convinși de numeroase mituri. Unul dintre ele este acela că nu ar mai trebui să mănânce carne după ce au primit vestea că au cancer. Fals. Este de evitat intr-adevar un consum crescut de carne roșie, si de limitat la minimum consumul de carne procesată (adică mezelutile), dar în alimentația unui pacient oncologic trebuie să punem accent pe consumul de carnea albă, pește, pentru că avem nevoie de aport proteic mai crescut față de o  persoană adultă  sănătoasă. Un alt mit este acela al sucurilor din fructe si consumul ridicat de fructe care nu pot face decât bine – au beneficiile lor, dar sucurile consumate des, inclusiv si cele cu bine cunoscuta sfeclă roșie, pot să nu ajute foarte tare, din cauza conținutului concentrat de zahăr într-un singur pahar, si care din contra, persoanele care suferă modificări ale glicemiei din cauza tratamentului ar trebui sa le consume cu moderație ca atare, nu sub forma de suc. Trebuie să existe un echilibru cât bine stabilit în alimentația unui pacient oncologic”, concluzionează Flavia Manole.

Toți pacienții Onco Card pot beneficia de îndrumări din partea Flaviei Manole, Nutriționist-Dietetician, în cadrul unor consultații gratuite. De asemenea, Onco Card a pus la dispoziția pacienților săi servicii gratuite de asistență socială.