Pentru pacientul obișnuit, anestezia este un subiect medical învăluit într-un oarecare mister, un subiect care atrage, dar și sperie – reprezentările din cinematografie au contribuit la această imagine. Nu interacționăm foarte des cu această procedură, de obicei se întâmplă în momente de cumpănă, așa că apariția unor mituri în jurul acestei teme era inevitabilă. Dr. Ovidiu Jeder, medic primar A.T.I. în cadrul spitalului Onco Card ne spune care sunt cel mai des întâlnite mituri pe care le aude de la pacienți când vine vorba despre anestezie și ni le demontează.
Este posibil să nu mai trezesc din anestezie
Unul dintre miturile legate de anestezie este acesta – se poate întâmpla să nu te mai trezești din ea. Scopul consultului preanestezic și al medicinei perioperatorii este tocmai acela de a investiga corect starea de sănătate a pacientul – bolile asociate, stadiul lor, riscurile – tocmai ca să nu avem astfel de surprize. În cazul în care nu apar complicații grave și extrem de rare, nu vor apărea probleme la trezire, fiindcă medicația anestezică va fi aleasă de așa natură încât să nu influențeze post-operator bolile asociate ale pacientului. De exemplu, unui pacient care are o disfuncție hepatică îi vom administra o medicație anestezică pentru o anestezie generală care se metabolizează în special la nivelul sângelui și are excreție renală, astfel încât să nu îi influențeze funcția hepatică. Și ne putem adapta și în funcție de boala cardiacă, de boala neurologică, diabet sau alte boli asociate. Da, ne trezim din anestezie, dar în cazuri în care vorbim despre multe comorbidități, boli asociate, risc mare de evenimente cardiace, acolo există riscuri să apară complicații legate de actul anestezic, nu doar de cel chirurgical. Aceste complicații sunt discutate înainte cu pacientul în cadrul consultului preanestezic și ni le asumăm împreună.
Voi rămâne cu dureri teribile de cap după anestezie
Fie că vorbim despre anestezie generală sau că vorbim despre anestezie loco-regională, pacientul întreabă dacă îl va durea capul. Durerea de cap poate fi efect advers al anesteziei rahidiene și nu al celei generale. Totuși, în acest tip de anestezie, frecvența cefaleei este de sub 1% și apare la o anumită categorie de pacient: tânăr, fără boli asociate. Dacă respectăm procedurile pe care anestezistul ni le comunică, scade frecvența apariției acesteia.
Pot rămâne paralizat după anestezie epidurală sau spinală
Leziunile nervoase sunt foarte rare și extrem de rar se poate întâmpla să suferi o leziune nervoasă care să aibă caracter de paralizie permanentă. Bineînțeles că nu exista perfecțiune nici în medicină, deoarece nu este o știință exactă. Incidente și accidente pot apărea, dar ele sunt rar întâlnite. Uneori le spun pacienților mei care întreabă mi se poate întâmpla să rămân paralizat? – că este aproape imposibil. Dar nu pot spune cert imposibil!. Respectarea cu strictețe a ghidurilor de anestezie loco-regională minimizează efectele adverse ale acestui tip de anestezie.
Anestezia nu va ține, mă voi trezi, voi simți durere
Există o temere legată de asta pentru că până nu demult monitorizarea intraanestezică era una clasică în România. În schimb, medicina a avansat foarte mult și suntem în anul în care putem monitoriza cam tot ce se întamplă cu medicația anestezică intraoperator. De la gradul de analgezie oferit, terapia durerii intraoperator, până la gradul de sedare – cât de profundă este sedarea pacientului sau gradul de relaxare musculară necesar realizării intervenției chirugicale. Toate medicamentele anestezice sunt extrem de bine dozate și monitorizate prin tehnicile moderne și atunci noi știm mereu în ce punct al anesteziei ne aflăm cu un pacient. Nu prea se mai întâmplă în ziua de astăzi treziri intraoperatorii.