În contextul evolutiei actuale a pandemiei, prioritatea noastră este în continuare sănătatea pacienților și a personalului medical. Am luat măsuri speciale în spitalul Onco Card Brașov pentru a ne proteja pacienții, majoritatea oncologici. Este știut faptul că persoanele cu cancer au deseori sistemul imunitar afectat de boala de fond și terapia specifică astfel încât organismul lor nu ar putea lupta la capacitate maximă cu o potențială infecție COVID-19. De aceea, dragi pacienți, este important să puneți mare preț pe prevenție – evitarea aglomerațiilor, igiena mâinilor, distanțarea socială. Toate sunt de ajutor. Pentru alte sfaturi sau lămuriri vă recomandăm să discutați cu oncologul dumneavoastră. Mai jos, venim cu răspunsuri generale la câteva întrebări pe care le-ați putea avea în situația dată.
Cum își protejează Spitalul Onco Card pacienții?
Am creat o zonă de triaj-filtru, prin care trec toți pacienții care intră în clinică. Asistenții medicali, special echipați, fac toate demersurile necesare pentru a minimiza riscul unei contaminări. Aparținătorii sunt rugați să aștepte într-o sală special amenajată, sigilată și despărțită de celelalte zone ale spitalului. Asigurăm o dezinfectare a suprafețelor mult mai riguroasă în zonele cele mai frecventate și trecem printr-o procedură de dezinfectare cu ultraviolete toate livrările cu materialele necesare. Toți cei din echipa Onco Card au trecut printr-o serie de traininguri pentru a ne asigura de informarea cât mai eficientă asupra procedurilor noi, în plus am revizuit circuitele funcționale. Ne întâlnim zilnic în cadrul unei celule de criză pentru a discuta situația curentă și pentru a adăuga cele mai bune măsuri pentru gestionarea efectelor acestei pandemii la nivelul spitalului nostru.
Ce trebuie să știu dacă vin la o consultație sau la tratament în Spitalul Onco Card?
Că veți trece prin triajul menționat mai sus și că vă rugăm să vă programați pentru orice consultație deoarece sunt necesare precauțiuni speciale legate de ancheta epidemiologică și echipamentele de protecție necesare. Dacă veniți cu un însoțitor, acesta va trebui să vă aștepte în zona special dedicată lor până la finalizarea investigațiilor. Vă asigurăm că în interiorul clinicii personalul vă va acorda tot sprijinul necesar pentru a avea o vizită în deplină siguranță.
Oferă Spitalul Onco Card consultații prin sistem de telemedicină?
Oferim consultații telefonice, desigur cu limitele inerente, și incurajăm pacienții noștri să folosească acest mijloc de consultare.
Ce să fac dacă bănuiesc că am interacționat cu o persoană suspectă de infecție cu COVID-19 sau deja confirmată?
Dacă sunteți anunțat că ați interacționat cu un suspect de coronavirus sau un bolnav declarat, sunați-vă medicul oncolog și informați-l. Vă va sfătui care sunt pașii în funcție de fiecare situație în parte.
Cum mă pot proteja de infecția cu coronavirus?
Vă puteți proteja de COVID-19 la fel cum v-ați proteja și de alte infecții respiratorii, cum ar fi răceala comună sau gripa. Spălați-vă des pe mâini, timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun, sau folosiți un produs de igienizare pe bază de alcool. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate. Nu mergeți în spații aglomerate, gen mijloace de trasport în comun sau magazine. Și respectați distanțarea socială.