O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Importanța unui stil de viață echilibrat în prevenirea bolilor grave

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, între 30 și 50 la sută dintre cazurile de cancer diagnosticate la nivel global ar putea fi prevenite. Asta dacă adoptăm un stil de viață sănătos, mergem anual la medic pentru teste și investigații și nu întârziem să semnalăm specialiștilor orice modificare a stării noastre de sănătate.

Dieta echilibrată, mișcarea făcută constant, evitarea fumatului, a excesului de alcool și prevenirea infecțiilor cum sunt cele cu HPV, Helicobacter pylori sau hepatite sunt tot atâtea metode pentru a reduce substanțial riscul de cancer. Un alt aspect important este evitarea excesului ponderal, obezitatea fiind un factor de risc important pentru apariția cancerului.

“Noi sfătuim pacienții să încerce ca prin dietă, mișcare și medicație să reducă excesul ponderal. De multe ori, obezitatea vine la pachet și cu o serie de modificări ale profilului lipidic, analizelor hepatice și atunci trebuie să îi ajutăm și prin medicație. Odată cu reducerea excesului ponderal, valorile modificate ale analizelor revin spre normal, iar pacienții observă multe schimbări în bine”, afirmă dr. Delia Grecu, medic specialist medicină internă în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov.

În România, excesul de alcool este un obicei frecvent, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Însă pe cât de accesibil este alcoolul, pe atât de periculoase sunt consecințele pentru starea de funcționare a organismului.

“Noi recomandăm doar consumul ocazional de alcool, dar din păcate, în România, se bea mult mai mult decât ocazional. Și berea trebuie privită tot ca un alcool. Excesul de alcool este implicat ca factor de risc în toate cancerele digestive. În plus, scade mult imunitatea și toate organele sunt influențate negativ. O simplă hemoleucogramă ne poate arăta starea imunității organismului. De asemenea, infecțiile frecvente pot indica o afectare a imunității. Acestea sunt semnale serioase de alarmă și trebuie să ne gândim dacă nu cumva ascund altceva”, completează medicul din cadrul Onco Card.

Fumatul este printre cele mai nocive obiceiuri pentru organism și este considerat factor de risc pentru bolile cardiovasculare și pentru cancere. Astfel, renunțarea la tutun se impune în orice situație, pentru a evita îmbolnăvirile grave. Alături de abandonarea fumatului, câteva reguli de viață sănătoasă fac bine tuturor, indiferent de vârstă și sex.

“Aș sfătui pe oricine să aibă un stil de viață cât mai sănătos, să consume fructe, legume, fibre, să se hidrateze corect, să facă minimum 30 de minute de mișcare pe zi, să evite alcoolul, să renunțe la fumat, să-și mențină greutatea optimă, să se odihnească. Toate acestea împreună, alături de respectarea programului de analize și investigații anuale, sunt de ajutor pentru a avea o viață sănătoasă și a depista cancerele într-o formă incipientă”, concluzionează medicul Delia Grecu.