O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Importanța chirurgiei reconstructive în tratarea cancerului mamar

La ora actuală, conform protocoalelor internaționale, la care s-a aliniat și România, cancerul de sân se tratează de către o echipă complexă de medici. După încheierea tratamentului oncologic, pacientele au astăzi posibilitatea de a solicita operația de reconstrucție mamară. Aceasta se face de către chirurgul specializat în chirurgie plastică și reconstructivă. Unul dintre medicii români, cu multiple specializări în străinătate, care poate face astfel de operații este Daniel Hernic, specialist Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă. Dr. Daniel Hernic s-a alăturat recent echipei Spitalului Onco Card din Brașov, care dă pacientelor posibilitatea de a primi servicii medicale complete pentru tratamentul cancerului mamar. Dr. Hernic oferă, în continuare, câteva informații despre rolul chirurgului plastic în tratamentul cancerului mamar, dar și despre modul cum ar trebui gestionate așteptările pacientelor față de intervențiile de reconstrucție.

Domnule doctor, spuneți-ne care este rolul specialistului în chirurgie reconstructivă în protocolul de tratament al cancerului de sân?

Dr. Daniel Hernic: Odată cu obținerea acordului din partea comisiei oncologice multidisciplinare, chirurgul plastician poate interveni în vederea reconstrucției sânului. După o discuție prealabilă cu pacienta, în funcție de dorințele acesteia și de rezervele tisulare de care aceasta dispune, se ia o decizie legată de metoda reconstructivă. Chirurgul plastician reprezintă ultima verigă din tratamentul cancerului la sân. În prezent, tratamentul multimodal al cancerului de sân presupune abordarea cancerului din momentul în care acesta a fost depistat până în momentul în care sânul este recreat.

Cum decurge colaborarea dvs. cu Onco Card și cu echipa multidisciplinară care tratează cancerele de sân?

Dr. Daniel Hernic: Până la venirea mea în Onco Card, tratamentul cancerului mamar se desfășura foarte bine în structura Onco Card, dar se oprea la momentul reconstructiv. Odată cu venirea mea în echipă, clinica oferă un pachet complet pacientelor care pot beneficia de toate serviciile medicale, de la diagnosticarea cancerului mamar până la reconstrucția de sân în cazul în care tratamentul chirurgical implică extirparea totală sau parțială a glandei mamare.

Puteți opera și pacientele care au fost tratate de cancer mamar până la venirea dvs.?

Dr. Daniel Hernic: Da, desigur. Ne putem ocupa atât de pacientele care urmează să beneficieze de mastectomie, cât și de pacientele cărora le-a fost înlăturat parțial sau total sânul. Cu alte cuvinte, există soluții și pentru pacientele noi, dar și pentru cele care au încheiat anterior tratamentul oncologic.

Care sunt așteptările nerealiste legate de această intervenție și care sunt cele mai bune rezultate?

Dr. Daniel Hernic: În principiu, reconstrucția mamară a pornit de la obiectivul de a crea un sân care să-i permită pacientei să poarte haine mulate, să nu existe o discrepanță de volum sau de formă între cei doi sâni și să poarte haine care să-i permită expunerea unui decolteu. Pe măsură ce chirurgia plastică a evoluat, tehnicile de iradiere și cele microchirurgicale au evoluat și ele, acum încercăm să reconstruim sâni cât mai aproape de natural. Rezultatul depinde și de tipul sânului sănătos, care poate varia ca volum și ca formă. Sunt sâni mici, cu formă juvenilă, care sunt ușor de reconstruit, și sunt sâni mai voluminoși, cu un aspect mai căzut, care sunt mai dificil de refăcut. Un rezultat optim înseamnă un rezultat care să arate bine în sutien și să fie ca formă și ca volum similare cu sânul sănătos de pe partea opusă. O așteptare nerealistă este ca pacienta să-și dorească un sân fără cicatrici, cu formă identică sau poate mai bună decât a celui sănătos, adică un rezultat de chirurgie mamară estetică. Prin definiție, chirurgia reconstructivă implică un număr suplimentar de cicatrici față de chirurgia estetică. Obiectivele celor două tipuri de intervenție sunt total diferite.

Ce e mai bine pentru pacientă din punct de vedere emoțional: să facă operația cât mai repede sau să mai aștepte?

Dr. Daniel Hernic: Situația este relativă, pacientele sunt diferite. Dacă pacienta alege să beneficieze de o reconstrucție mamară imediată, ea știe că intră în blocul operator cu sânul ei natural care este bolnav de cancer și va ieși fără cancer și cu un sân reconstruit. Dar noțiunea de sân reconstruit trebuie să fie foarte bine definită, deoarece în primă fază nu va avea același aspect cu sânul inițial. Astfel, există riscul ca pacienta să fie decepționată, dacă acest fapt nu i-a fost foarte bine comunicat și dacă nu i se prezintă clar despre ce este vorba, utilizând video-uri, fotografii, clișee pre și post operatorii pentru a înțelege exact la ce să se aștepte. Pe de altă parte, doamnele care au beneficiat în trecut de mastectomie și care se prezintă pentru reconstrucție mamară la distanță au avut timp să conștientizeze faptul că au pierdut un sân, să se obișnuiască mai bine cu noua siluetă, iar reconstrucția mamară va fi raportată la noua imagine de sine, cea care încorporează absența sânului natural. Sânul reconstruit va fi comparat așadar cu absența glandei mamare, față de scenariul anterior unde sânul reconstruit va fi comparat cu sânul natural. Și în această situație, o importanță crucială o are discuția dintre medic și pacientă și nivelul de înțelegere al pacientei. Pentru fiecare, ne luptăm să obținem cel mai bun rezultat, dar pentru anumite persoane, cel mai bun rezultat nu este suficient, iar acest lucru trebuie explicat în detaliu înaintea intervenției.

Care sunt cazurile spectaculoase pe care le-ați avut de-a lungul timpului și care v-au impresionat?

Dr. Daniel Hernic: Fiecare caz este particular, fiecare caz m-a impresionat pentru că din fiecare caz am avut ocazia să învăț, să văd o tipologie, să aflu prin ce trece o persoană bolnavă de cancer. Am avut ocazia să învăț multe artificii tehnice, pe care le pot aplica pentru obținerea celor mai bune rezultate. Dintre cazurile care m-au impresionat, aș menționa cazul unei paciente cu cancer inflamator, avansat. Nu a fost vorba doar despre o reconstrucție de sân, ci de o reconstrucție de perete toracic. Intervenția a presupus înlăturarea glandei mamare, a mușchilor pectorali, iar scopul chirurgului plastician a fost de a acoperi pierderea de substanță toracică, însă fiecare caz este spectaculos și fiecare caz necesită un grad apreciabil de adaptabilitate.