O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Importanța analizelor de bază în depistarea precoce a cancerului și altor afecțiuni grave

La ora actuală, cancerul reprezintă a doua cauză importantă de îmbolnăvire la nivel global, după bolile cardiovasculare. Stilul de viață, dietele bogate în alimente procesate, fumatul, excesul de alcool, obezitatea și moștenirea genetică sunt printre factorii de risc. Însă medicii subliniază un alt aspect care poate fi corelat cu creșterea numărului de îmbolnăviri de cancer.

“Riscul de face cancer crește odată cu vârsta: se spune că în decada a șaptea de viață comparativ cu vârsta de 25 de ani, riscul de a face cancer crește de 10 ori. În ultimul secol, numărul cancerelor a crescut foarte mult prin prisma alimentației și a modului de viață, dar și prin creșterea speranței de viață. În urmă cu zeci de ani, oamenii mureau din cauza unor boli tratabile la ora actuală, precum pneumonia, diabetul, unele boli cardiovasculare”, subliniază dr. Ana-Maria Ciobanu, medic primar medicină de laborator în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov.

Onco Card este un centru dedicat în primul rând depistării și tratării diverselor afecțiuni maligne cu care se confruntă la ora actuală mulți pacienți din România, peste 80 de mii în fiecare an, conform estimărilor făcute de Global Cancer Observatory. Medicina a avansat și permite depistarea cancerelor în stadii tratabile, cu rată mare de succes. Aceasta este condiționată de o diagnosticare cât mai precoce, care este posibilă doar prin vizite regulate la medici și prin efectuarea testelor și investigațiilor recomandate de aceștia.

“Din păcate, cancerele sunt asimptomatice în stadii precoce, iar diagnosticul timpuriu este mai dificil, mai ales dacă pacienții nu-și fac nici analize și nici controale medicale periodice. În cadrul Spitalului Onco Card, există pachete de prevenție extrem de utile pentru orice persoană interesată să-și monitorizeze sănătatea. Pachetele de prevenție includ controale medicale la diverse specialități medicale, analize, investigații imagistice, în funcție de ce constată medicii, de vârstă, sex etc.”, adaugă medicul Ana-Maria Ciobanu, care face o trecere în revistă a celor mai importante analize de laborator din pachetele de bază destinate prevenției, disponibile la Onco Card.

Medicul accentuează faptul că aceste analize nu pot depista mereu un cancer în stadiu precoce sau alte boli grave, dar pot orienta medicii către alte teste și investigații care pot oferi un diagnostic de certitudine, atât în cancer, cât și în alte boli precum cele cardiovasculare sau diabetul.

Iată cele mai importante analize de laborator din pachetele de screening:

1. Hemoleucograma – arată, de pildă, dacă pacientul are sau nu o anemie. Această analiză se poate combina cu altele; Ulterior: dacă pacientul e anemic, medicul hematolog recomandă și fierul și feritina, folații și vitamina B12, în funcție de tipul anemiei. Din hemoleucogramă, putem vedea dacă există o infecție ascunsă în funcție de numărul de leucocite, de limfocite, neutrofile, sunt niște procente de care se ține cont pe care medicii le știu. Apoi, putem intra mai mult în detaliu, prin alte teste.

2. VSH-ul este o analiză care arată dacă există sau nu o inflamație în corp. Această analiză nu este țintită, nu ne spune exact unde e inflamația, dar ne poate atrage atenția dacă ceva nu este în regulă. Astfel, mergem mai departe și facem analize mai detaliate.

3. TGO și TGP sunt două analize (transaminaze) care ne arată starea ficatului.

4. Ureea, creatinina și sumarul de urină oferă indicii despre starea rinichilor și aparatului urinar.

5. Glicemia. Dacă aceasta este crescută, mergem mai departe și facem un test de toleranță la glucoză si hemoglobina glicată care ne arată controlul glicemiei pe ultimele 3 luni, în funcție de recomandarea medicului diabetolog.

6. Ionograma (analiza pentru sodiu, potasiu și clor seric). Face parte din pachetul de bază pentru că pacienții oncologici se deshidratează ușor prin vărsături, diaree. Pacienții cu valori modificate ale potasiului au un risc crescut de a face aritmii.

“Pe lângă acest pachet de bază, pacienții pot face și profilul lipidic (colesterol total, LDL, HDL și trigliceride), de asemenea, extrem de important cancerele sunt a doua mare grupă de afecțiuni în ceea ce privește rata mortalității, după bolile cardiovasculare care sunt pe locul 1. De aceea, evaluarea colesterolului este importantă pentru că acesta se depune pe vase, vasele se îngustează, nu mai sunt elastice, se rigidizează și există riscul de a pleca un tromb (cheag) în circulație și de a provoca un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic. Există și riscul de a ne crește tensiunea pentru că atunci când inima pompează sângele, iar vasele nu mai sunt la fel de elastice, tensiunea crește”, descrie importanța testării grăsimilor din sânge dr. Ana-Maria Ciobanu, medic primar medicină de laborator.

Dacă în urma efectuării analizelor și investigațiilor de bază medicii au suspiciuni, pacienților li se pot recomanda teste suplimentare printre care se numără și markerii tumorali. Aceștia reprezintă substanțe secretate în corp de către celulele maligne sau de alte structuri care răspund astfel la prezența unui cancer în corp. Însă aceste substanțe pot fi secretate și în alte condiții sau boli, astfel încât diagnosticul de cancer se pune doar după coroborarea examinărilor clinice, a celor imagistice, a testelor de laborator și a examenului histopatologic al tumorii, acesta din urmă fiind singurul diagnostic de certitudine în cancer.