O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Hepatitele B și C, un factor de risc important pentru cancerul de ficat

La ora actuală, contaminarea cu virusurile B și C se numără printre cei mai importanți factori de risc pentru cancer. Aceste două tipuri de virusuri extrem de agresive se localizează în ficat și pot duce la instalarea hepatitelor cronice de tip B și C, care inflamează țesutul hepatic. În timp, aceste două boli cresc riscul de ciroză și pe cel de cancer hepatic.

Conform cifrelor globale furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, 257 de milioane de oameni au hepatita de tip B și 71 de milioane se confruntă cu infecția dată de virusul de tip C. În același timp, câteva sute de mii de persoane își pierd viața din cauza complicațiilor date de aceste infecții cronice, printre acestea fiind în primul rând cancerul hepatic.

Cum se transmite virusul hepatitei B?

Având în vedere numărul mare al persoanelor infectate cu aceste virusuri, riscul major este ca acestea să se transmită mai departe, în cazul în care există obiceiuri și comportamente riscante. Astfel, virusul hepatitei B se poate transmite de mamă la copil în timpul nașterii, printr-o rană deschisă sau mucoasă care intră în contact cu sângele infectat, prin secreții, prin contact sexual neprotejat, dar și prin instrumente medicale nesterilizate de sângele infectat. Tatuajele, intervențiile chirurgicale și dentare fără sterilizare corespunzătoare, injectarea drogurilor cu seringi folosite de mai mulți consumatori, dar și anumite instrumente precum lama sau forfecuța de unghii pot transmite virusul printr-o rană deschisă. Virusul hepatic B trăiește 7 zile în afara corpului, iar în această perioadă, poate afecta pe oricine intră în contact cu suprafețele sau instrumentele infectate, printr-o rană deschisă sau prin mucoase. Perioada de incubație a infecției durează între 30 și 180 de zile, iar virusul poate fi detectat în corp într-un interval de 30-60 de zile de la infectare. Multe dintre contaminările cu virusul devin acute, iar sistemul imunitar reușește să anihileza infecția. Însă în multe cazuri, infecția devine cronică și în timp, afectează serios ficatul. Din fericire, pentru hepatita de tip B există vaccin care poate preveni infectarea și care este recomandat tuturor, mai ales celor expuși riscului de infectare.

Ce trebuie să știm despre virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C este la fel de periculos pentru sănătatea ficatului, precum virusul hepatitei B. Acesta se transmite prin transfuzii cu sânge infectat, instrumente nesterilizate sau injectarea de droguri cu seringi folosite în comun. Se poate transmite și prin contact sexual sau de la mamă la făt în timpul nașterii și poate da două tipuri de infectare: cea acută, care afectează până la 45 la sută dintre persoanele care contactează virusul și care remite fără tratament în maximum 6 luni; și cea cronică, afectând până la 60 la sută dintre persoane. Dintre acestea, un procent de până la 30 la sută riscă să facă ciroză în 20 de ani. Până la această oră, nu există încă un vaccin pentru hepatita de tip C.

Ce este ciroza?

Ciroza este un fenomen extrem de periculos pentru ficat. Aceasta presupune afectarea progresivă a țesutului hepatic, acesta nu-și mai poate îndeplini complet funcțiile, consumul cronic de alcool și hepatitele cronice fiind factorii de risc cei mai incriminați pentru ciroză. Un ficat afectat de ciroză are un risc crescut de cancer hepatic; de aceea, sfatul medicilor este respectarea terapiilor disponibile în prezent pentru hepatite tocmai pentru a reduce acest risc.

Cum se diagnostichează ciroza?

Ciroza reprezintă una dintre cele mai periculoase probleme de sănătate ale ficatului și ale organismului în general, iar semnele sale pot fi oboseala, lipsa apetitului, îngălbenirea tegumentelor și starea permanentă de oboseală. Testele de sânge și biopsia ficatului pot pune în evidență această condiție care predispune organismul către cancer hepatic. Până la această oră nu există niciun tratament pentru ciroză, soluția fiind doar transplantul hepatic. În plus, nu se cunosc exact nici care sunt mecanismele apariției cancerului hepatic în prezența cirozei, medicii supectând probabilitatea mai mare de mutații în ADN ca urmare a deteriorării prelungite a ficatului de către ciroză, În cazul pacienților care se confruntă cu această problemă, riscul de cancer hepatic este de 40 de ori mai mare decât la persoanele care nu au această patologie.

Când trebuie făcute testele pentru virusurile hepatitei B și C?

Orice persoană care se regăsește în situațiile de risc descrise anterior ar trebui să-și facă un test de sânge pentru hepatitele B și C. În cazul depistării unei infecții cronice, terapiile actuale pot ține sub control starea ficatului și pot amâna instalarea cirozei.