O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Efectele nocive ale terapiilor naturiste în cancer, explicate de Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu

În ciuda progreselor avansate ale medicinei în tratarea cancerului, există pacienți care refuză tratamentele standard, susținute de studii și cercetări ample. De asemenea, unii sunt tentați să recurgă la produsele naturiste, considerând că pot obține efecte suplimentare prin asocierea acestora cu chimioterapia sau radioterapia. Însă medicii oncologi sunt categorici în privința folosirii produselor naturiste care pretind efecte benefice în cancer: ei spun că aceste produse nu sunt susținute de studii științifice serioase și pot face mai mult rău decât bine.

“E o problemă generală cea cu terapiile naturiste. Chiar și pacienții care fac tratamentele standard ne întreabă de cele mai multe ori dacă anumite produse naturiste îi ajută sau nu. Exemplul extrem îl reprezintă cei care refuză tratamentele eficiente în favoarea acestor tratamente naturiste. Este chiar criminal într-un fel să recomanzi aceste tratamente naturiste care nu au proba unor studii clinice în spate”, avertizează Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, oncolog reputat care face parte din echipa Spitalului Onco Card.

Mai mult, medicii oncologi spun că nu există studii care să ateste compatibilitatea dintre terapiile oncologice standard și produsele naturiste. Așada credința conform căreia produsele naturiste cel mult nu au niciun efect este total greșită.

“Pot exista interferențe, să spunem pozitive, dar care nu sunt demonstrate, pot exista unele de neutralitate, să fie totuna dacă iei sau nu, sau pot inhiba efectul tratamentelor standard. Din păcate, este posibil ca aceste tratamentele standard țintite să fie inhibate de aceste produse naturiste pentru că ele concurează pentru anumite zone în care se metabolizează substanțele respective. Și dacă aceste structuri sunt ocupate să metabolizeze produsele naturiste, medicamentul respectiv nu mai poate fi activat sau nu mai poate fi metabolizat și nu-și mai poate face efectul”, explică mecanismul Prof. Ciuleanu.

De altfel, se știe că anumite medicamente interferează și cu anumite alimente, așa cum este cazul sucului de grepfrut care poate perturba absorbția unor substanțe la nivel digestiv. Specialiștii insistă asupra importanței studiilor care validează orice tratament serios, cu efecte curative dovedite.

“Aceste produse naturiste nu au demonstrații științifice ale vreunui beneficiu. M-aș bucura să fie așa, dar nu pot să susțin că există produse naturiste demonstrate ca ameliorând supraviețuirea sau starea de bine a pacientului sau că au studii în spate. Ele nu trec prin testele prin care trec medicamentele obișnuite și, de cele mai multe ori, sunt considerate suplimente alimentare. Și atunci, sigur că nu au nici testele din studiile clinice care să poate demonstra un beneficiu în ceea ce privește supraviețuirea în cancer”,  spune Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu.

Medicul menționează chiar un studiu care a pus în evidență chiar efectele nocive ale unor preparate naturiste.

“Au fost făcute studii pe produse naturiste cu uz destul de larg, cum sunt extractele de vâsc. S-a comparat tratamentul standard în melanom plus produsul naturist cu tratamentul standard fără produsul naturist. Iar, din păcate, cei care au luat și produsul naturist au trăit mai puțin. A fost semnificativ acest test, iar tocmai din acest motiv, produsul respectiv naturist a fost considerat ca fiind contraindicat la momentul respetiv. Dar nu putem ști cum stă situația cu toate produsele pentru că nu avem studii făcute. Deci eu, ca regulă generală, nu aș recomanda utilizarea lor. Recomand pacientului să mănânce sănătos, divers. Astfel, are acces la toate produsele naturale ce pot contribui la starea lui de bine”, recomandă medicul oncolog.

În plus, Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu atrage atenția asupra altei situații, cea a pacienților care iau produse naturiste în paralel cu medicamentele oncologice clasice, se tratează cu succes și pun reușita pe seama produselor naturiste. Însă efectul acestora nu este dovedit, pe când cel al terapiilor oncologice precum chimioterapia, radioterapia și chirurgie este susținut de mii de studii și zeci de ani de folosire în practica medicală. De asemenea, medicul oncolog din cadrul Onco Card îi sfătuiește pe pacienți să nu creadă în beneficiile pe care le invocă producătorii suplimentelor naturiste în prevenirea și tratarea cancerului.