O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Vlad Mihai: “Radioterapia poate trata cancerul”

dr vlad mihai radioterapie
Dr. Vlad Mihai – sef sectie radioterapie

Radioterapia este o etapa importanta a luptei impotriva cancerului. Nu toti bolnavii de cancer pot ajunge sa aiba nevoie de acest tip de terapie, dar majoritatea da. Iar pentru anumite cancere – cum sunt cele din sfera ORL sau cel de col uterin – radioterapia poate inseamna sansa de vindecare. Ne explica, pe larg, cum anume ajuta radioterapia intr-un diagnostic de cancer, medicul Vlad Mihai, sef sectie radioterapie in cadrul spitalului Onco Card Brasov. 

Haideti sa o explicam, pe intelesul tuturor. Ce este radioterapia si cum actioneaza in cancer?

Radioterapia, in mare, e un tratament cu raze x, cu fotoni. Exista si alte tipuri de radioterapie – cu particule grele, cu protoni, cu ioni de carbon. Deci e un tratament local, spre deosebire de chimioterapie care e un tratament sistemic ce actioneaza asupra intregului corp, un tratament prin care incercam sa tintim tumora si sa protejam tesuturile sanatoase din jurul ei. Stabilim inaintea oricarui tratament care este volumul tumoral pe care vrem sa il tratam. Impreuna cu fizicianul medical alegem tipul de tehnica pe care urmeaza sa o folosim astfel incat sa incadram cat mai bine volumul de iradiat in doza prescrisa si in acelasi timp sa protejam tesuturile sanatoase din jur. Fiecare organ, fiecare tesut, are o limita de doza pana la care nu este afectat pe termen lung prin tratamentul de iradiere, trebuie sa respectam acele constrangeri de doza. 

In ce situatii un pacient bolnav de cancer are nevoie de radioterapie?

Radioterapia poate fi necesara in tratamentul oncologic atat la pacientii inoperabili cat si la cei deja operati. In cazul in care vrem sa convertim un caz avansat loco-regional la operabilitate, putem facem radioterapia inainte de operatie tocmai pentru ca acel pacient sa se poata opera, cum sunt tumorile de rect de exemplu, avansate local, la care facem radioterapia pentru a le putea opera ulterior. In cazul in care interventia chirurgicala s-a putut efectua insa rezultatele post-operatorii ne indica factori de risc pentru recidiva, atunci radioterapia are rolul de a completa interventia chirurgicala si a scadea riscul de recidiva locala. 

In cele mai multe cazuri radioterapia este cu viza curativa, adica avem o formatiune tumorala avansata local cum sunt tumorile din sfera ORL care nu poate fi operata si tratamentul consta in radio-chimioterapia curativa care dureaza pentru cancerele ORL 7 saptamani in care zi de zi pacientul vine pentru o sedinta de 10 minute, iar o data pe sapt face o perfuzie de radiosensibilizare cu un chimioterapic, rolul lui fiind sa ajute efectul iradierii. 

Ce ar trebui sa stie pacientii despre radioterapie?

Radioterapia poate trata cancerul. Sigur ca, in oncologie e greu sa vorbesti despre vindecare – vindecarea inseamna lipsa bolii dupa un anumit timp dupa ce s-a incheiat tratamentul cu intentie curativa. Vindecarea trebuie dovedita in timp in oncologie. Dar pacientii trebuie sa stie ca radioterapia este parte integranta a tratamentului oncologic – sunt situatii cand vindecarea stadiilor avansate loco-regional poate fi obtinuta doar prin radioterapie, cum sunt pacientii cu patologie ORL, cum sunt cazurile de paciente cu boala avansata a colului uterin unde facem doar radioterapie si chimioterapie cu intentie curativa. Sunt cazuri in care acei pacienti nu pot fi operati, chimioterapia nu e suficienta singura, iar radioterapia e tratamentul care le poate asigura vindecarea.

Radioterapia, de pilda, este tratamentul curativ de urmat pentru un cancer de col stadiu IIB. Ce inseamna tratament curativ? Asta inseamna disparitia tumorii sau a metastazelor la evaluarile de dupa incheierea tratamentului. Pentru toate localizarile, daca interventia chirurgicala se poate face bineinteles ca e de preferat sa se faca, dar din pacate foarte multe cazuri se prezinta in stadii avansate unde chirurgia nu mai poate fi facuta cu viza curativa. 

Exista tumori care nu raspund la radioterapie deloc?

Exista. Din pacate, tratamentele nu reusesc in toate cazurile pentru ca exista o radiosensibilitate intrinseca a celulelor tumorale pe care nu reusim sa o controlam complet si atunci anumite populatii celulare pot fi rezistente la doza pe care o putem prescrie in zona respectiva. Sigur ca daca am putea administra doze mai mari decat putem astazi, in final am reusi sa controlam complet acele populatii celulare radiorezistente, doar ca dozele mari vin cu riscuri mari de toxicitati tardive si atunci trebuie sa punem in balanta beneficile tratamentului cu riscurile pe care le induce pe termen lung. 

Cum arata radioterapia anului 2022, cu ce este ea diferita fata de ce se intampla in radioterapie acum 30, 20 sau chiar 10 ani?

Radioterapia a evoluat – si ca tehnica, si ca aparatura, si ca abordare. Asteptam confirmarea imunoterapiei – asa cum pana acum se faceau tratamente combinate radioterapie cu chimioterapie, imunoterapia care vine cu rezultate extrem de promitatoare in cazuri de multe ori depasite therapeutic. Avem sperante ca radioterapia in combinatie cu imunoterapia ne va ajuta sa obtinem rezultate mai bune decat cu chimioterapia clasica. Sunt foarte multe studii in derulare care au rezultate intermediare extrem de promitatoare. Deci felul in care facem tratamentele s-ar putea sa se schimbe major in urmatorii ani. Tehnica deja s-a schimbat foarte mult, felul in care controlam un tratament de iradiere, felul in care controlam pozitia pacientului, pozitia tumorii sau volumului de iradiat – s-au schimbat foarte mult si s-au imbunatatit in favoarea controlului local deci a eficientizarii tratamentului cu iradiere si in scaderea efectelor secundare pe care orice tratament le poate induce in timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.