O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Vlad Mihai – medicul pasionat de fizica, care a lasat Franta pentru performanta in Brasov

Dr. Vlad Mihai

De 6 ani, Dr. Vlad Mihai face cu pasiune, la Onco Card, ceea ce stie mai bine: excelenta in radioterapie. A sosit in 2016 la spitalul nostru oncologic din Brasov tocmai din nordul Frantei, din Normandia, unde era medic specialist. “Eu fiind brasovean mi-a placut foarte mult ideea de a veni acasa si de a continua ceea ce faceam practic in Franta. Am fost reticent la inceput, mi-am zis “ei, s-a mai deschis inca un centru…”, dar venind aici si vazand nivelul de dotare de pe platoul de radioterapie am realizat ca era la acelasi nivel la care lucram in strainatate. Aceleasi aparate, aceleasi protocoale, acelasi parcurs al pacientului pentru tratamentul oncologic”. Cum au decurs lucrurile de cand Dr. Vlad Mihai s-a alaturat departamentului de radioterapie, si mai apoi l-a condus, aflati din interviul urmator. 

Ce s-a intamplat in ultimii ani de munca efectiva in spital – este Onco Card centrul pe care l-ati visat, este apropiat de varianta Franta?

Cred ca cel mai important este ca suntem un departament integrat intr-un spital oncologic – asta ne ajuta foarte mult. Nu poti face tratament oncologic singur, ca unica specialitate, trebuie sa faci parte dintr-o echipa in care obligatoriu trebuie sa fie un diagnostician bun, un chirurg bun, un oncolog bun si un radioterapeut bun. Cu totii impreuna – daca fiecare isi face parte sa – sa dea realmente o sansa de reusita tratamentului si o sansa de vindecare pacientului. Avem acum echipa de chirurgie in plin avant, o echipa inchegata de imagistica, colegii oncologi medicali sunt mereu alaturi de int-o echipa consolidate incat sa reusim sa facem tratamente corecte si complete pe toate tipurile de patologii oncologicefie ca este vorba de tratamente curative, neoadjuvante, post-operatorii sau paliative. Comisia oncologica reuseste sa ii adune la aceeasi masa pe toti acesti specialisti implicati oncologic, astfel incat in urma prezentarii cazurilor si a discutiilor legate de posibilitatile de tratament sa putem oferi o solutie potrivita pentru fiecare caz in parte. Uneori e nevoie de chirurgie in prim timp sau poate chirurgia nu e o solutie din cauza stadiului avansat si atunci chimioterapia sau radioterapia inainte de operatie trebuie urmate astfel incat interventia sa poata fi facuta cu  viza curativa oncologica. 

De ce ati ales radioterapia?

Este printre putinele specialitati medicale ce se bazeaza foarte mult pe fizica si fiind pasionat de fizica in liceu am cautat intotdeauna o parte medicala atat de bine structurata, rationala, cum e fizica. Mi-a placut mereu. Mecanica cuantica mi-a placut, in special, desi acum o folosim destul de putin in fizica radiatiilor. Radioterapia a fost cea mai apropiata specialitate de ceea ce imi doream – sa stiu mai multa fizica. 

Cum a fost experienta din Franta? 

Extrem de utila pentru ca in formarea mea am descoperit bazele specialitatii la spitalul Coltea din Bucuresti si apoi la Institutul Oncologic din Cluj, dar experienta din Franta mi-a dat o alta perspectiva. Am vazut cat de importanta e dotarea tehnica a unui platou de radioterapie, cat de mult conteaza aparatura pentru un tratament de inalta calitate. Oricat de potrivita ar fi indicatia medicala si experienta clinica a medicului respectiv fara o tehnica care sa reuseasca sa iti livreze un tratament corect si complet nu se poate face un tratament de radioterapie. Sistemul medical romanesc s-a bazat de la inceput pe cel francez si nu era foarte mare diferenta – erau si acolo comisii oncologice, erau si ei impartiti pe specialitati ca la Institutul Oncologic din Cluj adica nu fiecare medic trata orice patologie. Erau doctori care se ocupau doar de cazuri de cancer ORL sau doar de cancer pulmonar, ginecologic, de prostata – asta te ajuta sa ajungi sa descoperi in profunzime secretele unei anumite patologii si sa reusesti sa faci un tratament personalizat asa cum ar trebui sa il faci. 

Ce planuri aveti pentru sectia de radioterapie a spitalului Onco Card Brasov?

As vrea sa ne pastram si sa ne imbogatim echipa de fizicieni medicali ce ne ajuta cu planurile de iradiere zi de zi. Mi-ar placea sa schimbam un accelerator liniar astfel incat sa putem face tehnici de stereotaxie, de exemplu. Si poate sa reusim sa deschidem departamentul de brahiterapie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.