Faceți anual o ecografie mamară, după vârsta de 30 de ani, și o mamografie după vârsta de 40 de ani! Aceasta este recomandarea specialiștilor pentru toate femeile, recomandare din cadrul programelor de screening pentru cancerul mamar. Acestea sunt disponibile și în cadrul spitalului Onco Card Brașov care oferă pacientelor servicii de senologie, imagistică și tratament al tumorilor mamare – toate la standard european. La ora actuală, vizita regulată la senolog și efectuarea ecografiei și mamografiei cresc șansele depistării în stadiu incipient a cancerelor mamare. Dr. Sorin Roșca, medic primar radiologie și imagistică medicală din cadrul Onco Card, explică importanța investigațiilor imagistice în screeningul pentru cancerul de sân.
Ce se poate face din punct de vedere imagistic pentru evaluarea stării de sănătate a glandei mamare?
Dr. Sorin Roșca: Legat de cancerul mamar, cel mai important este screeningul. Se consideră că aproximativ 40 la sută din cancerele in situ pot fi depistate la un consult mamografic, la femeile peste 40 de ani. După vârsta de 40 de ani, este recomandată mamografia. Leziunile nemanifeste clinic pot fi depistate mamografic. Sunt mai multe metode mamografice care pot pune în evidență un cancer de sân. Există mamografia clasică în două planuri și mamografia prin tomosinteză. Mamografia prin tomosinteză și mamografia digitală pot depista leziuni subclinice care ulterior, trebuie certificate prin puncție biopsie și examen histopatologic.
Cum ajung pacientele la medicul imagist?
Dr. Sorin Roșca: Pacientele sunt de obicei trimise la senolog de către medicul de familie sau de medicul chirurg. Există și femei care ajung direct la imagist pentru mamografie, chiar dacă nu se încadrează în grupa de vârstă și vor să fac mamografie.
Cum se fac investigațiile mamare imagistice în funcție de vârstă?
Dr. Sorin Roșca: Școala americană de senologie consideră că vârsta optimă pentru mamografie este plus 40 de ani, în intervalul 40-44 de ani fiind recomandată o mamografie pe an, iar după 45 de ani, chiar două mamografii pe an. La vârstele mai mici, se începe cu un examen ecografic mamar. Ecografia mamară poate diferenția leziunile chistice de cele solide. Prima ecografie mamară ar trebui făcută în jurul vârstei de 30 de ani. Această vârstă trebuie corelată și cu istoricul familial, iar medicul va decide după ecografie ce trebuie să facă o persoană tânără care a avut rude de gradul 1 cu cancer mamar.
Care este recomandarea în privința ecografiei după 40 de ani?
Dr. Sorin Roșca: Ecografia și mamografia sunt metode complementare de examinare. Ecografia poate fi efectuată oricând, este repetabilă, neiradiantă și aduce un plus de informație. În plus, permite efectuarea de puncție biopsie sub ghidaj ecografic.
Care ar fi recomandările în privința frecvenței mamografiilor, având în vedere dozele de iradiere?
Dr. Sorin Roșca: Doza de iradiere pentru mamografie este scăzută. Există un fond de iradiere natural care se acumulează, indiferent de ce am face. Comparativ cu doza de iradiere naturală anuală, iradierea de la mamografie este scăzută, înseamnă cam 3-6 luni de iradiere naturală. Deci, poate fi oricând efectuată în caz de suspiciune de tumoră mamară.
Ce ar trebui să știe femeile cu vârsta peste 65 de ani despre screeningul pentru cancer mamar, în condițiile în care riscul de cancer este asociat și cu înaintarea în vârstă?
Dr. Sorin Roșca: Screeningul trebuie continuat pe tot parcursul vieții, sunt structuri anatomice ușor de examinat, de diagnosticat și este păcat ca pacientele să nu beneficieze de tratament în timp util.
Ce ați observat în rândul pacientelor din România? Se vehiculează în continuare miturile privind iradierea dată de metodele imagistice?
Dr. Sorin Roșca: Există și această preconcepție, dar eu consider că doza de iradiere pentru mamografie este mică și acceptabilă, având în vedere beneficiile mamografiei.