O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Sorin Roșca: importanța rezonanței magnetice în diagnosticul și tratamentul cancerului

În ultimii ani, tehnologia folosită în oncologie, atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament, a evoluat spectaculos: aparatele performante care folosesc rezonanța magnetică, alături de tomografie, mamografie și PET-CT, sunt disponibile și în clinicile oncologice de top din țara noastră, așa cum este și Spitalul Onco Card din Brașov. Experții români în imagistică medicală din cadrul Onco Card efectuează investigații la standarde europene și sunt membri importanți ai comisiilor oncologice, echipe medicale complexe care oferă pacienților cele mai bune soluții și tratamente. Unul dintre medicii care contribuie cu succes, prin experiența sa și utilizarea celor mai noi tehnologii, la tratarea bolnavilor de cancer este și dr. Sorin Roșca, medic primar radiologie și imagistică medicală. Iată cum descrie expertul performanțele tehnologiei disponibile și în cadrul Onco Card, precum și importanța rezonanței magnetice în oncologia medicală modernă.

Domnule doctor, care sunt facilitățile în privința imagisticii din cadrul Spitalului Onco Card, comparabile cu cele care se fac în centre mari oncologice din lume?

Dr. Sorin Roșca: La ora actuală, aparatura din cadrul Onco Card este la standard european: dispunem de ecografe performante, mamograf, tomograf și rezonanță magnetică, toate permițând diagnosticarea cu acuratețe a leziunilor primare maligne și a eventualelor leziuni secundare.

Cum apreciați evaluarea cazurilor oncologice în cadrul comisiilor oncologice? Care este beneficiul pentru pacient?

Dr. Sorin Roșca: Este foarte importantă discutarea cazurilor în cadrul comisiei oncologice pentru că medicii, în funcție de specialitatea lor, au puncte de vedere diferite care trebuie coroborate. Acest lucru se realizează cel mai bine în cadrul unei echipe multidisciplinare din care fac parte oncologul, radioterapeutul, chirurgul și medicul imagist.

Care sunt organele și zonele din corp care pot fi evaluate cu succes  la ora actuală prin rezonanță magnetică?

Dr. Sorin Roșca: Rezonanța magnetică este indicată pentru vizualizarea organelor parenchimatoase, adică rinichi, ficat, pancreas și organele micului bazin (uter, col uterin, ovare și prostată). În aceste situații, informațiile obținute sunt superioare tomografiei computerizate. În același timp, tehnologiile noi ne permit inclusiv o clasificare până la nivel histologic sau pot certifica o leziune malignă. În plus, precizia aparatelor a crescut odată cu dezvoltarea tehnologiei. Astfel, există o evoluție certă a calității investigațiilor prin creșterea acurateții.

Ce ne puteți spune în privința investigațiilor imagistice recomandate în cancerul de col uterin și în cel ovarian?

Dr. Sorin Roșca: Legat de diagnosticul tumorilor de col uterin, de endometru și de ovar, acesta este apanajul medicului ginecolog. Medicul radiolog poate să obțină un plus de informație prin rezonanță magnetică. Aceasta poate stadializa extensia locală și poate da indicații precise legate de pașii următori de executat. Leziunile sunt vizibile de la nivel milimetric. Noi, ca specialiști radiologi intervenim când există o suspiciune și trebuie confirmată sau stadializată suspiciunea medicului ginecolog.

Ce recomandați în cazul screeningului pentru cancerul ovarian, la persoanele care au avut rude de gradul 1 cu astfel de tumori?

Dr. Sorin Roșca: Cea mai bună metodă imagistică pentru investigația ovarului este rezonanța magnetică. Leziunile pot fi vizibile în stadiu incipient, la dimensiuni subcentrimetrice. Protocoalele de investigație în care se injectează substanță de contrast, cu anumite secvențe precum cea de difuzie, ne pot diferenția o leziune benignă de una malignă. Aceasta se face la recomandarea unui medic ginecolog.

Care este opinia dvs. în privința RMN-ului total?

Dr. Sorin Roșca: Nu recomand “whole body MRI” sau RMN-ul total. Îl putem asemui cu o fotografie panoramică, putem scăpa detaliile. Rezonanța are avantajul că vede lucrurile în detaliu. Pentru acesta, avem nevoie de o trimitere de la medicul specialist oncolog care să fie interesat de o anumită zonă. Protocoalele de investigare de la un RMN total și unul țintit sunt diferite și nu recomand rezonanța totală. Rezonanța totală a fost dezvoltată de către producătorii de aparate exact în ideea de a permite la un moment dat înlocuirea stadializării tomografice cu cea prin rezonanță magnetică ca să se reducă iradierea. Pentru screeningul corpului în căutarea unei tumori maligne care nu există, nu recomand RMN total.

Care sunt investigațiile imagistice recomandate în cazul cancerului de colon, pe lângă colonoscopie?

Dr. Sorin Roșca: Cancerul de colon nu poate fi evaluat corespunzător din punct de vedere ecografic, tomografic sau prin rezonanță magnetică. Examinările imagistice au rol în stadializare, în vizualizarea leziunilor secundare, hepatice sau ganglionare. Sunt cazuri rare în care se pune în evidență o tumoră primară de colon. Cel mai vizibil radiologic este cancerul rectal, iar răspunsul la tratament poate fi monitorizat cel mai bine prin rezonanță magnetică în cazul în care nu se intervine chirurgical. Vorbim de radioterapie și de tratament oncologic. Scopul examinărilor imagistice este de a vizualiza leziunile la distanță și de a monitoriza răspunsul terapeutic al leziunilor secundare.

Ce ne puteți spune în privința investigațiilor imagistice recomandate pentru esofag și stomac?

Dr. Sorin Roșca: Leziunile milimetrice sunt vizibile doar la endoscopie. Avantajul endoscopiei digestive superioare este că poate fi însoțită de tratamente endoscopice. Abia leziunile mari, de ordinul centimetrilor, sunt vizibile la tomografie sau rezonanță magnetică, în stadii avansate. Recomand de primă intenție endoscopia digestivă superioară.