O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Sorin Roșca: importanța investigațiilor imagistice în diagnosticul și monitorizarea cancerului pulmonar

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, între 30 și 50 la sută dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, dar și prin respectarea programelor de screening, cum sunt cele disponibile în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov. Un stil de viață echilibrat presupune o dietă bogată în legume și fructe, sport regulat, menținerea greutății optime și reducerea consumului de alcool. Un alt factor important pentru o viață sănătoasă îl reprezintă evitarea fumatului și renunțarea la fumat. Consumul de tutun este un factor de risc recunoscut pentru cancerul pulmonar, unul dintre cele mai “tăcute” și mai periculoase pentru organism. De altfel, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, cu 2,09 milioane de cazuri diagnosticate anul trecut în întreaga lume. Sfatul medicilor este ca fumătorii să renunțe la acest obicei și să respecte recomandările în privința investigațiilor imagistice. Unul dintre specialiștii care fac investigații imagistice de top destinate afecțiunilor pulmonare maligne este dr. Sorin Roșca, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Onco Card Brașov. Expertul explică, pe larg, rolul acestor investigații în cadrul protocoalelor de diagnostic și monitorizare a pacienților cu cancer pulmonar.

Care sunt investigațiile imagistice recomandate în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar și cine ar trebui să le facă?

Dr. Sorin Roșca: Legat de cancerul bronhopulmonar, metoda de elecție în screening este tomografia computerizată cu ajutorul căreia se pot vizualiza leziuni milimetrice. Tomografia computerizată care se face și la Spitalul Onco Card permite reconstrucția 3D, cu vizualizarea lumenului bronșic, putând fi efectuată o bronhoscopie virtuală. Leziunile din cancerul bronhopulmonar sunt de obicei centrale, localizate pe bronșiile mari. Ele nu sunt vizibile pe radiografie decât în stadii avansate. În cazurile de suspiciune de cancer bronhopulmonar, recomand efectuarea tomografiei.

Cum pot ajunge pacienții la o evaluare imagistică a plămânilor?

Dr. Sorin Roșca: În mod normal, medicul de familie trebuie să orienteze pacientul către un consult la un medic pneumolog și, ulterior, pacientul trebuie să ajungă la imagist. La ora actuală, ghidurile medicale recomandă efectuarea tomografiilor cu reconstrucții de arbore bronșic pentru a vizualiza leziunile mici, tumorale. Diagnosticul imagistic al cancerului bronhopulmonar este relativ ușor, sunt vizibile leziuni de ordinul milimetrilor și în funcție de localizare și extensie, se face o stadializare exactă.

Care este valoarea investigațiilor imagistice pe parcursul tratamentului pentru cancer pulmonar?

Dr. Sorin Roșca: În funcție de tratamentele urmate de către pacient, se face o evaluare a răspunsului terapeutic și această evoluție poate fi urmărită exact prin tomografie. Se obțin informații concludente legate de involuția procesului expansiv și de răspunsul la distanță.

Există structuri pulmonare benigne care trebuie monitorizate precum cele mamare pentru că au risc de transformare malignă?

Dr. Sorin Roșca: Da, există și astfel de cazuri. Leziunile focale pulmonare, cum le numim noi, odată vizibile pe o radiografie standard, trebuie investigate suplimentar prim tomografie computerizată, examen prin care o leziune poate fi certificată benignă sau malignă. Sunt protocoale noi de examinare prin care pot fi evaluate leziuni milimetrice benigne sau maligne. Sunt secvențe de perfuzie pulmonară, se injectează substanță de contrast, iar leziunile au caracter diferit. Leziunile TBC sunt cele mai frecvente la ora actuală în România, dar acestea au cert caracter benign și trebuie monitorizate.

Rezonanța magnetică poate face parte din protocolul de investigații imagistice pentru cancerul pulmonar?

Dr. Sorin Roșca: Rezonanța magnetică nu se aplică în diagnosticul cancerului bronhopulmonar pentru că, prin fizica rezonanței, nu poate fi evaluat câmpul pulmonar. Diferența dintre tomograf și rezonanță este foarte mare în privința examinării toracelui: la tomograf, vedem leziuni de 1 sau 2 mm, iar la rezonanță vedem leziuni de 6-7 mm. Dar rezonanța este bună în monitorizarea leziunilor hepatice secundare. Metastazele cancerului bronhopulmonar pot fi monitorizate tot tomografic sau prin rezonanță magnetică, în funcție de localizare.

Cum procedați în momentul evaluării tumorilor primare care au dat metastaze?

Dr. Sorin Roșca: Există protocoale diferite pentru fiecare tip de cancer, pentru a evalua extensia. Cea mai ușoară metodă de investigație este tomografia computerizată pentru că este rapidă, ușor de efectuat, comodă pentru pacient, iar informațiile obținute sunt concludente. Rezonanța magnetică are dezavantajul că nu poate fi efectuată la nivel de câmp pulmonar, leziunile sunt vizibile târziu la rezonanță magnetică. Însă rezonanța magnetică are avantajul că poate vizualiza și diferenția mult mai exact leziuni hepatice diferite. Dacă există un cumul de leziuni, leziuni benigne, maligne și chistice hepatice, ele pot fi evaluate mult mai exact decât la tomograf, fiecare leziune având un anumit specific. Rezonanța magnetică permite o evaluare cu o precizie de peste 90 la sută a leziunilor hepatice.

Dacă e nevoie și de tomografie și de rezonanță magnetică, se fac în cadrul aceleiași evaluări?

Dr. Sorin Roșca: Se pot face și în aceeași zi: de exemplu, pentru a scădea iradierea unui pacient, poate fi efectuat un examen de rezonanță magnetică de abdomen și pelvis și un examen tomografic toracic.

Care este valoarea radiografiei, recomandată de foarte multe ori în evaluarea stării de sănătate?

Dr. Sorin Roșca: Radiografia are valoare, pentru că poate da informații legate de o eventuală patologie, dar nu pot fi văzute decât leziuni bronhopulmonare mari.