O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Sorin Roșca: importanța investigațiilor imagistice în cancerul mamar

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor. Tumorile care se formează la nivelul sânului pot fi depistate în stadiu incipient dacă femeile respectă programul de investigații imagistice, care presupun ecografia anuală după 30 de ani și mamografia după vârsta de 40 de ani. Cancerul mamar se tratează cu succes dacă pacientele sunt evaluate și monitorizate în cadrul comisiilor oncologice, cum este cea care funcționează în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov. Unul dintre membrii comisiei este și dr. Sorin Roșca, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Onco Card. Medicul explică, pe larg, importanța investigațiilor imagistice în diagnosticul cancerului de sân și în programele de monitorizare a efectelor terapiei.

Domnule doctor, care este valoarea mamografiei și a rezonanței magnetice în cazul suspiciunii de cancer mamar?

Dr. Sorin Roșca: Mamografia prin tomosinteză vizulizează leziuni mici, care pot să scape mamografiei clasice și poate fi făcută și la persoanele care au o densitate mare a țesuturilor mamare, la persoane cu vârsta sub 40 de ani, obținându-se astfel informații concludente. De asemenea, se pot diferenția leziunile benigne de cele maligne. Însă indiferent de investigație, trebuie făcut examenul histologic pentru a confirma diagnosticul de cancer. Nu se acceptă în tratamentele oncologice cazurile necertificate histopatologic. Rezonanța magnetică are o valoare importantă în diagnosticarea cancerului multicentric și a celui lobular. Se calculează hărțile de încărcare a leziunilor suspecte, obținându-se informații concludente, unii considerându-le superioare mamografiei și apropiate de cele oferite de puncție. Dar examenul final este tot puncția biopsie.

Care este rolul investigațiilor imagistice în stabilirea scorului BIRADS?

Dr. Sorin Roșca: Ecografia și mamografia permit calcularea scorului BIRADS, indicând leziunile benigne, leziunile incerte din punct de vedere imagistic și leziunile certe maligne. Dar examenul final este cel histologic.

Cum pot contribui investigațiile imagistice la diferențierea dintre leziunile benigne și cele maligne mamare?

Dr. Sorin Roșca: Există diferențieri și criterii imagistice de certitudine care pot diferenția leziunile benigne de cele maligne. În același timp, există leziuni cu potențială transformare malignă cum sunt fibroadenoamele, care sunt considerate leziuni benigne, dar care au un risc crescut de transformare malignă. Există un avantaj al examinărilor digitale, comparativ cu cele clasice, pe film radiologic: pacienta primește informația pe suport digital și are posibilitatea să ceară o a doua opinie medicală. Calitatea imaginilor este diferită. Mamografia este o metodă iradiantă, iar la mamografia digitală, doza de iradiere este scăzută substanțial, existând un plus de informație. Este recomandat ca pacientele să fie examinate de medici cu experiență în domeniu, care au acces la ecograf, mamograf și aparate cu rezonanță magnetică. De asemenea, la orice suspiciune, este importantă colaborarea dintre medicul chirurg, oncolog și specialistul în imagistică. Senologul poate să facă examinarea completă, inclusiv puncție biopsie.

Ce ar trebuie să facă femeile cu fibroadenom în privința investigațiilor? Ar trebui să le facă mai des?

Dr. Sorin Roșca: Da, probabil cea mai bună metodă de a monitoriza fibroadenomul este ecografia.

Care sunt recomandările în privința investigațiilor imagistice în cazul pacientelor care au avut cancer mamar și au încheiat tratamentul?

Dr. Sorin Roșca: În general, un pacient este în evidență oncologică timp de 5 ani de la momentul începerii tratamentului. În funcție de stadializarea TNM (tumori, noduli, metastaze) a cancerului de sân și în funcție de tratamentele efectuate, frecvența investigațiilor radiologice este diferită. Legat de mamografie, pentru cancerul de sân operat se efectuează la început la 3 luni, la 6 luni, iar ulterior, frecvența investigațiilor poate să scadă. La fel și evaluările tomografice sau prin rezonanță magnetică sunt diferite: ele încep la debutul tratamentului oncologic și sunt urmate de examinări la încheierea unui ciclu terapeutic ca să se urmărească răspunsul terapeutic. Dacă nu există recăderi, frecvența investigațiilor scade și ajunge la 0 după 5 ani, iar pacientul este scos din evidență oncologică.

Dar un cancer tratat la unul dintre sâni nu exclude investigațiile regulate de screening pentru sânul sănătos?

Dr. Sorin Roșca: Desigur, deja vorbim despre alte riscuri de tumori maligne care pot să apară oricând, aceasta putând fi diferită din punct de vedere histologic de tumora tratată deja.

Care este rolul investigațiilor imagistice pe parcursul tratamentelor? Ce informații pot oferi despre eficacitatea terapiei?

Dr. Sorin Roșca: Investigațiile prin computer tomograf și rezonanță magnetică au rol diferit. Inițial, se face o stadializare TNM a tumorii, adică se caută extensii, conform regulilor și protocoalelor de examinare în funcție de tipul de cancer, iar medicul oncolog decide frecvența examinărilor. Ulterior, la o lună sau 3 de la încheierea ciclului terapeutic, se solicită o nouă investigare ca să urmărim efectul terapeutic. Rezultatele se evaluează comparativ, fiind necesare evaluările imagistice inițiale ca să putem analiza evoluția cazului. Recomand pacienților să păstreze examinările anterioare pentru a exista o element de comparație. Tomografia aduce puține informații despre tumora primară mamară. Ea nu poate fi evaluată corespunzător tomografic. La tomografie, ne axăm pe evaluarea extensiilor tumorale. Fiecare tip de tumoră are un anumit model de extensie. Urmărim linii ganglionare, extensii pulmonare, osoase, cerebrale sau hepatice. La persoanele care au făcut mastectomie totală, nu există riscul de apariție a unei tumori primare, însă tipul de extensie la distanță a unei tumori mamare anterioare obligă la monitorizarea pentru eventuale leziuni secundare.

Care este tabloul actual al stării de sănătate a sânilor în rândul femeilor din România: femeile sunt mai atente, ajung la medic sau există în continuare multe cazuri de diagnosticare tardivă?

Dr. Sorin Roșca: În general, datorită creșterii numărului de mamografe, ecografe, dar și al specialiștilor radiologi, adresabilitatea s-a schimbat și sunt diagnosticate multe leziuni incipiente. Însă în același timp, există și o grupă de paciente care refuză să creadă că au această problemă și vin extrem de târziu la medic.

Cum vă ajută noile tehnologii în depistarea afecțiunilor maligne față de începuturile specialității?

Dr. Sorin Roșca: Odată cu dezvoltarea tehnologiei și computerelor, obținem un plus de informație, cu doze mai mici de radiații, cu timp mai scurt de expunere. De exemplu, prin tomografie, obținem foarte multe informații și putem vizualiza leziuni de 1, 2 mm pe care le putem cuantifica.