O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Mirela Drăgan: șansele de vindecare a cancerului se pot dubla dacă acesta este depistat la timp

Dezvoltarea medicinei și accesul mult mai ușor la resurse au dus în ultimul secol la creșterea speranței de viață la nivel mondial. Pe de altă parte, un alt fenomen este și creșterea numărului de pacienți cu afecțiuni grave precum cancerul. În același timp însă, progresele înregistrate în privința testelor genetice, a metodelor imagistice de diagnostic și a tratamentelor medicamentoase au dus la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire pe termen lung în cazul persoanelor care luptă cu cancerul. Dr. Mirela Drăgan, medic primar oncologie medicală în cadrul clinicii noastre, face o trecere în revistă a celor mai importante evoluții în privința tratării cancerelor, dar și a prejudecăților care pot agrava situația unui pacient diagnosticat cu o afecțiune malignă.

Doamna doctor, care sunt cele mai frecvente cancere la femei și la bărbați? Dar cele mai frecvente pe care le vedeți dumneavoastră în clinică?

Dr. Mirela Drăgan: Există o prevalență diferită a cancerului la femei față de bărbați. Cel mai frecvent la femei este cancerul mamar, apoi urmează cel de col uterin, cancerul de colon, de endometru, apoi în primele 10 mai sunt cancerele de ovar, tiroidă, cancerul pulmonar, melanomul malign și renal. La bărbați, pe primul loc ca frecvență este cancerul de colon, urmează cel de prostată, apoi cancerele pulmonare, de vezică urinară, de cavitate orală, de faringe, de laringe, cancerul renal, gastric și leucemiile. În practica mea uzuală, pot să spun că cele mai frecvente sunt cancerele mamare, cele cancere pulmonare, cancerele din sfera ORL.În ultima vreme, a crescut foarte mult frecvența cancerelor digestive (de colon, gastrice), pe care le diagnosticăm, din păcate, în stadii avansate.

Care sunt șansele de vindecare pentru cancere dacă sunt depistate la timp? 

Dr. Mirela Drăgan: Șansele de vindecare se pot dubla. De altfel,se știe că în stadiile 1 și 2, rata de curabilitate a cancerului este de 80-90%, pe când în stadiile avansate, scade drastic. Depinde și de localizare, dar este important să fie descoperit în faze incipiente.

Ce-ați observat la pacienții români?Încep să fie din ce în ce mai atenți cu starea lor de sănătate, fac testele de screening?

Dr. Mirela Drăgan: Ar fi de dorit să se facă screening-uri, dar aceasta este o problemă mondială, din cauza resurselor încă reduse. Însă, din câte știu eu, programele de screening s-au făcut în multe țări și s-a constatat că astfel, s-a redus numărul de cazuri avansate. Eu le-aș recomanda tinerilor să aibă grijă la starea lor de sănătate, să ducă o viață echilibrată, să meargă regulat la medic. Evident, nutrebuie să fie obsedați că vor face un cancer sau că orice simptom înseamnă cancer. Dar fiecare persoană trebuie monitorizatăîn funcție de factorii de risc, de antecedentele din familie. Mai ales cei care au rude de gradul 1 și 2 diagnosticate cu cancer trebuie să-și facă testăriperiodice, chiar dacă nu au simptome.

În acest program de screening intră și evaluările genetice pe care ar trebui să le facem?

Dr. Mirela Drăgan: Desigur, deși există niște costuri. Însă, dacă la început, acestea ajungeau la 2000 de euro, acum unele teste se pot face și cu 2000 de lei. E un pas destul de mare, iartestareagenetică se face șiîn România. De exemplu, pentru cancerul mamar șicel de ovar, se face testarea pentru genele BRCA 1 și BRCA 2 care indica predispoziția. Mai departe, pacientele depistate cu acest risc ar trebui să meargă la un genetician care să le explice situația, pentru că nu poți lua direct măsuri radicale, ca în celebrul caz al Angelinei Jolie, care a făcut mastectomie bilaterală. Dar e bine să se cunoască factorii de riscși să se acționeze în consecință, prin investigații regulate, țintite.

Aceste teste genetice vă ajută la ora actuală și în stabilirea terapiilor pentru diversele tipuri de cancer?

Dr. Mirela Drăgan: Da, bineînțeles, este un pas foarte mare în tratarea cancerului. Mi-aduc aminte că, atunci când am terminat eu specializarea în oncologie, puteam doar să visez la așa ceva. Sau doar auzeam că în alte țări se fac aceste teste.Dar iată că într-un timp destul de scurt, am ajuns să le întrebuințez și eu în practica mea curentă. Este o satisfacție foarte mare.

Care ar fi câteva exemple de teste genetice care vă pot orienta asupra tipului de cancere și asupra terapiilor?

Dr. Mirela Drăgan: În primul rând, aceste teste ne ajutăîn abordarea cancerului mamar. Să ne amintim că în urmă cu câțiva ani,acesta se trata doar în funcție de dimensiunea tumorii sau de invadarea ganglionilor. Dar s-a observat că sunt paciente în stadiul 2 de boală care supraviețuiesc, iar altele care au o evoluțienefavorabilă. Șiatunci s-a mers din aproape în aproape, practic s-a despicat firul în 4 și s-au descoperitdiverse defecte genetice în  celulele tumorale. Iar în funcție de acestea, s-au pus la punct tratamente țintite. În cazul melanomului malign, despre care știm că reprezintă o problemă majoră, fiind un cancer destul de agresiv, mai ales în stadii avansate, s-a depistat o mutație care se cheamă BRAF și care ne poate orienta asupra tratamentului. De asemenea, se mai pot face testăripentru cancerele renale, pentru colon. Încet-încet, se va ajunge să se lucreze cu terapie țintită pentru fiecare pacient.

Ce ne puteți spune despre progresele actuale ale terapiilor imunologice și ale celor țintite?

Dr. Mirela Drăgan: În general, tendința în tratamentul cancerului în ultima vreme este de a utiliza imunoterapia: practic se folosește sistemul imun al pacientului pentru a lupta cubolile maligne. Tratamentele imunologice sunt de mai multe tipuri: sunt terapiile bazate pe celule, terapiile cu anticorpi și terapiile cu citokine. Terapiile bazate pe celule le stimulează pe cele denumite “natural killers” și pe cele“limfokin-activate”. La ora actuală, în lume, există un medicament bazat pe această tehnologie, dar deocamdată la noi nu este disponibil. Terapiile cu anticorpi sunt forma cea mai de succes în tratamentul cancerului la ora actuală, iar în ultima vreme, a fost o avalanșă de medicamente aprobate și ne bucurăm. Sigur, e nevoie de o mare responsabilitate în ceea ce privește prescrierea lor pentru că,să nu uităm, au anumite reacții adverse, nu sunt un panaceu universal. Trebuie ținut cont de profilul pacientului, cui i se potrivește terapia, dacă avem anumite testări care sunt pozitive. Vaccinurile terapeutice reprezintă și acestea o parte a tratamentului imun în cancer. În ultima vreme,se lucrează intens în prevenția infecției cu virusul papilloma uman, prin vaccinare, virusul fiind implicat în apariția cancerului de col uterin.

Ce ne puteți spune despre medicamentele chimioterapice?Acestea au evoluat, astfel încât există mai puține efecte adverse?

Dr. Mirela Drăgan: Sigur, în permanență se caută soluții, sunt medicamente cu tot mai puține efecte adverse. De exemplu, pentru cancerul mamar, anumite terapii prezintă toxicitate pentru inimă.Însă au apărut terapii noi, molecule învelite într-o structură care nu permiteatâtea reacții adverse.

Cum evaluați nivelul oncologiei românești în raport cu ceea ce se întâmplă în afară, atât în ceea ce privește atât terapiile cât și abordarea multidisciplinară?

Dr. Mirela Drăgan: Abordarea multidisciplinară este vitală: un oncolog nu poate să-și facă meseria fără chirurg, fără un anatomopatolog, fără hematolog, gastroenterolog etc. Caterapii, aș zice că ne apropiem,respectăm standardele internaționale,mergem la comunicări și la congrese.

Acum vorbim de progrese, de lucruri avansate care sunt disponibile și în România. Totuși, vă loviți în continuare de prejudecăți legate de anumite terapii și de refuzul oamenilor de a merge pe calea recomandată de medic. Care ar fi cele mai periculoase prejudecăți care încă persistă în rândul românilor?

Dr. Mirela Drăgan: Cea mai periculoasă este tentația de a apela la terapii naturiste. Noi le spunem pacienților ca măcar să ne spună dacă folosesc terapii naturiste, pentru că pot exista reacții adversesau involuțiiși ar trebui să le cunoaștem originea. Există din păcate și pacienți care folosesc exclusiv terapia naturistă sau anumite regimuri alimentare. Și am văzut din păcate și cancere care ar fi fost tratabile și vindecabile dacă ar fi venit la timp la noi. De exemplu, am văzut un cancer mamar, la o persoană tânără care nu a dorit să facă tratament. Boala a evoluat, a avut metastaze hepatice multiple și atunci în ceasul al 12-lea, s-a gândit că ar vrea să facă ceva, dar a fost prea târziu. Adoua prejudecată mare este aceea legată de biopsia dintr-o anumită formațiune: multe persoane cred astefel, boala se împrăștie în organism. Mai sunt prejudecăți legate deradioterapie, de chimioterapie. Sunt mulți pacienți care le refuză după operație, pentru că spun că se simt bine.

Dumneavoastră ce simțiți când ajung la dumneavoastră cazuri disperate, în stadii tardive de boale, cazuri pe care le-ați fi putut rezolva mult mai ușor dacă le vedeați mult mai repede?

Dr. Mirela Drăgan: Este o mare frustrare, mai ales în cazuri precum cel al tinerei cu cancer mamar care a ajuns să aibă metastaze pentru că nu s-a tratat când se putea trata. E o frustrare foarte, foarte mare.

Dumneavoastră aveți o meserie destul de dificilă. Ce mesaj puternic ați putea transmite pacienților care se află în situația dificilă de a fi diagnosticați cu cancere?

Dr. Mirela Drăgan: Celor care ajung la noi, la Onco Card, le spun că trebuie să aibă încredere, că medicii sunt aici să-i ajute.Este important să existe o relație de încredere între medic și pacient, aceasta contează poate mai mult de 50% din evoluția bolii.

Spuneți-ne, există recomandări în privința stilului de viață pentru a reduce riscul recidivei și în general pentru a reduce riscul de cancer?

Dr. Mirela Drăgan: Se știe că sportul reduce foarte mult, cu aproape jumătate, riscul de recidivă mai ales la cancerul mamar. S-au făcut chiar studii, care au fost prezentate la un moment dat în cadrul unui congres. Iar domnul profesor care susținut prezentarea a spus:”știu că, în era în care toată lumea mizează pe terapii, pe medicamente, pe ceaiuri, euvă spun că plimbarea vă salvează viața, dar chiar așa este”.Mișcarea, alimentația sunt vitale pentru a preveni apariția cancerului și a recidivei.

Ca o concluzie, ce i-ați sfătui dumneavoastră pe tineri, având în vedere creșterea speranței de viață, dar și implicit a creșterii incidenței cancerului pe termen lung? Cum am putea să ne ferim cât mai bine de această maladie?

Dr. Mirela Drăgan: Deci în primul rând, i-aș sfătui să fie atenți la alimentație, la antecedentele familiale. Recomand sportul, mișcarea în aer liber și evitarea fumatului: s-a văzut clar că toate eforturile care s-au făcut pentru a împiedica fumatul au dusla reducerea incidenței cancerului bronhopulmonar. Îi sfătuiesc pe tineri să se informeze mai mult, să stea de vorbă cu medicii, să participe la voluntariate pe teme medicale pentru ca acest diagnostic să nu mai fie o tragedie.