O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Eugeniu Darii: ”Cazurile tinere mă impresionează și pacientele cu copii, mă gândesc mereu cât sunt de curajoase”

Interviu cu șeful secției de chirurgie a spitalului Onco Card, supraspecializat în chirurgia oncologică mamară

Așa cum veți afla dacă îi veți vizita cabinetul pentru o discuție, o întâlnire cu domnul doctor Eugeniu Darii nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Veți simți încă din primele fraze ale conversației cât de mult își prețuiește pacienții, cât de mare îi este pasiunea pentru chirurgie în general și pentru chirurgia cancerului de sân, în special și veți fi impresionați de planurile pe care le are pentru noua secție de chirurgie a spitalului Onco Card din Brașov. După un fellowship la Londra la Spitalul Royal Marsden, experiență despre care spune că i-a schimbat viziunea și cariera, chirurgul Eugeniu Darii și-a propus să construiască pas cu pas o secție de chirurgie la cele mai înalte standarde.

Domnule doctor, să facem cunoștință – ce parcurs a avut medicul Eugeniu Darii? Și înainte de asta, cum a ales să fie chirurg?

Dr. Eugeniu Darii: Păi, haideți să vedem –tatăl meu este profesor în histologie la Universitatea de Medicină, mama este chirurg oncolog la Institutul Oncologic secția tumori cap-gât, socrul meu este chirurg profesor universitar șef de catedră, iar soacra mea este medic cardiolog. Cred ca altă șansă n-am avut (râde). S-a transmis pasiunea. Multă vreme parcursul meu medical a fost legat de Târgu Mureș. Rezidențiatul l-am făcut acolo, Chirurgie generală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, cu obţinerea titlului de medic specialist în Chirurgie generală (sesiunea din octombrie 2010, Târgu Mureș). Între 2010 și 2017 am făcut gărzi la spitalul de urgență Mureș și am fost angajat la Spitalul PULS Mureș, coordonator secție specialități chirurgicale. Iar între 2016 și 2017 am fost în Scoția, la Glasgow, și mai apoi la Londra, la un fellowship în Chirurgia Mamară Oncoplastică, la Spitalul Royal Marsden, cel mai mare spital de chirurgie din capitala Marii Britanii. Pentru acest fellowshipam fost sponsorizat de Societatea Europeană de Chirurgie Oncologică, societate care oferă câte 8 sponsorizări pe an în toată lumea, iar eu am fost ales printre cei 8.

 

Cum a fost experiența la Spitalul Royal Marsden?

 Dr. Eugeniu Darii: A fost punctul care mi-a schimbat cariera și viziunea. Orice experiență medicală în străinătate îți deschide ochii, te motivează, îți dă idei, te gândești de ce n-aș putea să fac și eu asta și la mine în țara.

 

Ce v-a impresionat cel mai tare?

Dr. Eugeniu Darii: Mi-a plăcut complexitatea cu care se abordează fiecare caz de cancer mamar, am fost impresionat de numărul specialiștilor implicați în tratamentul unei paciente cu cancer de sân, cu toții reuniți în comisii oncologice speciale ale căror întâlniri care aveau loc săptămânal – chirurgul, chirurgul plastician, oncologul, expertul în imagistică, radioterapeutul, anatomopatolog, geneticianul, specialistul în planificarea familiei, asistenta dedicată pacietelor cu cancer mamar, breast nurse o numesc ei. Dacă pacienta era tânără, fără copii și își dorea la un moment dat să devină mamă, apăreau în schemă și un medic ginecolog și un expert în fertilitate, se punea în discuție și congelarea ovulelor dacă o va lăsa chimioterapia sterilă. Persoana cea mai importantă în toată această navigație medicală era asistenta dedicată, acea breast nurse, ea dirija pacienta între toți acești specialiști. Absolut toate întrebările posibile ale unei paciente își găseau răspunsuri și explicații detaliate înainte de intervenție. Aveau albume foto pentru rezultatele fiecărui tip de intervenție – cum arată toracele după mastectomie, cum arată după sectorectomie (extirparea sectorului afectat de cancer), cu proteze, cu reconstrucție realizată cu țesut autolog. Pozele o ajutau pe pacientă să ia o decizie în funcție de indicații și de posibilități. Aveau inclusiv un serviciu de tatuare a mamelonului postoperator, dacă se excizau mamelonul și areola. Până ajungea pacienta la operație venea de 5-6 ori la spital pentru diferite consulturi, discuții, avea inclusiv un telefon non-stop, o linie directă cu asistenta și putea suna oricând cu întrebări. Erau dotați cu o sumedenie de broșuri – ce înseamnă procedura de excizie-biopsie a ganglionului santinelă, cum să te îngrijești după o mastectomie, cum să îți înțelegi raportul anatomopatologic, ce înseamnă reconstrucție cu proteză, cu țesut autologși primeau broșuri în funcție de fiecare caz și le studiau acasă. Preferințele pacientei și opțiunile chirurgului erau discutate în cel mai mic amănunt înainte de operație.

 

De ce ați ales supraspecializarea închirurgie oncologică mamară?

Dr. Eugeniu Darii: Cred că tot ce ți se întâmplă în viață nu e în zadar, când eram rezident nu-mi plăcea când mă treceau la operații de chirurgie mamară, visam să fac transplant, chirurgie abdominală. Dar viața m-a purtat la spitalul PULS din Târgu-Mureș unde amînceput să colaborez cu dr. Rareș Georgescu, unicul chirurg care operează cancerul mamar în Mureș și de la el am prins această pasiune pentru chirurgia mamară. De la el am înțeles și cum te poți ajuta de ecografie în tot ce faci, astfel încât mi-am dat și examenul de competență pentru ultrasonografie fiindcă te ajută foarte mult în operații – când știi ecografie poți să faci și puncții ghidate pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului, în plus intraoperator când operez un sector și este nevoie să depistez o tumoră mică într-un sân mare mă ajut de ecograf să o găsesc. Când excizez tumora tot cu ecograful verific marginile de rezecție pentru a fi sigur că am scos tumora cu margini de siguranță oncologică, ca să reduc astfel rata de reexcizie postoperatorie. Oricum, acest risc de reexcizie în toată lumea este între 15 și 20 la sută.

 

Ce aduceți la Onco Card de acolo, cu ce vă inspirați din experiența britanică?

Dr. Eugeniu Darii: Discuția cazului în Comisia Oncologică, colaborarea cu un chirurg plastician, estetician pentru reconstrucție mamară, broșurile informative, adaptate la România și care vor fi puse la dispoziția pacientelor și conceptul ONE STOP CLINIC – adică diagnosticul, imagistica, puncția-biopsie cu examenul histopatologic, discuția cazului în comisia oncologică, chimioterapia, operația cu biopsie de ganglion santinelă (conform indicațiilor bine stabilite), radioterapia – toate în același loc. Și avem în plan colaborarea cu un genetician și cu un expert în planificare familială. Multe lucruri pot fi implementate.

 

La final, ne spuneți câteva cazuri impresionante, care au rămas cu dumneavoastră în toți acești ani?

Dr. Eugeniu Darii: Cazurile tinere mă imprezionează și pacientele cu copii, mă gândesc mereu cât sunt de curajoase. M-a impresionat o doamnă la aproximativ 30 de ani, diagnosticatăcu cancer mamar triplu negativ, i-am propus să își facă testarea BRCA și mi-a spus că dumneaei este decisă oricum să facă mastectomie bilaterală, dar banii pentru această testare BRCA îi va da fiicei să se testeze să vadă dacă a moștenit și ea – cel mai dureros a fost că peste aproximativ un an și jumătate de la operație, pacienta a fost depistată cu o metastază cerebrală după cancerul mamar. Și o pacientă de astăzi, de 49 de ani care a neglijat tot ce se întâmpla cu ea și a venit în stadiul 4, m-a marcat. Este bine ca noi, chirurgii, să nu ținem minte toate aceste cazuri pentru că ne macină pe interior. Dar, pe de o parte, ceea ce vedem în fiecare zi în spitale, ne face să încercăm să abordăm viața altfel, să ne trăim clipa, să ne bucurăm de orice vedem în afara spitalului și să ne dăm seama că, în lumea asta, sunt probleme mult mai mari decât fleacurile pe care le întâlnim în fiecare zi și de care ne plângem mereu.