O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Delia Grecu: top simptome care pot ascunde un cancer

Mergeți anual la medic pentru a face un set de investigații și analize! Asta pentru a vă monitoriza starea de sănătate și pentru a surprinde la debut orice afecțiune gravă. Pachetele complete de teste cum sunt cele disponibile în cadrul Onco Card vă pot oferi multe informații despre starea organismului. Însă nu trebuie să vă rezumați doar la acestea, ci trebuie să fiți atenți la orice modificare sau simptom care pot trăda o posibilă afecțiune gravă. În plus, ar trebui să renunțați la obiceiurile nocive dovedite ca fiind factori de risc importanți pentru îmbolnăvirile grave. Iată care sunt sfaturile medicului Delia Grecu, specialist în medicină internă în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, în privința semnelor care pot anunța o boală gravă.

Care sunt simptomele care nu trebuie neglijate niciodată și care pot ascunde un cancer?

Dr. Delia Grecu: Scăderea inexplicabilă în greutate, lipsa apetitului, o stare de oboseală nejustificată, o sângerare la orice nivel sunt simptome care nu trebuie neglijate și trebuie semnalate medicului. Sângerarea, în general, sperie și aduce pacienții la doctor. O subfebră persistentă, o febră care nu trece ar trebui să ne atragă atenția că este ceva în neregulă în organism. O modificare de tranzit intestinal, perioadele de constipație care alternează cu cele de diaree, modificările alunițelor, orice leziune nou apărută pe piele, care nu se vindecă, sunt tot atâtea motive pentru a veni la medic, în afara programelor de screening. În Onco Card, echipele medicale diagnostichează cazuri de cancer, chiar dacă simptomele semnalate de pacienți nu sunt întotdeauna foarte alarmante. De aceea, eu recomand ca oricare dintre simptomele menționate să fie investigate suplimentar printr-un set de analize și prin alte teste precum ecografia, radiografia, tomografia sau rezonanța magnetică, set de investigații care să ne arate originea acelor simptome.

Cât de important este ca pacienții să nu neglijeze o tuse persistentă, în contextul virozelor de sezon?

Dr. Delia Grecu: Fumătorii își cunosc tusea: de obicei, aceste persoane se confruntă cu episoade matinale de tuse tabagică. După un tratamentspecific, o tuse dată de o viroză tratată sau nu cu antibiotic ar trebui să treacă în 2-3 săptămâni. Dacă tusea persistă, pacienții ar trebui să facă investigații pentru a vedea dacă nu este cumva altceva decât simptomul unei răceli de sezon.

Apropo de fumat, ce îi sfătuiți pe pacienții care au acest obicei și care sunt riscurile pe termen lung ale unui consum constant de tutun?

Dr. Delia Grecu: Din păcate, fumatul este implicat în foarte multe afecțiuni, nu doar în cele pulmonare. Aproximativ 90 la sută dintre cancerele pulmonare sunt date de fumat, dar acest obicei nociv afectează și vasele de sânge și inima. Eu zic că fumătorii ar fi bine să renunțe, eu asta le recomand tuturor pacienților. Însă există și fumători înrăiți care nu reușesc să se lase. Chiar dacă reduc numărul de țigări fumate, ideal ar fi să se renunțe la fumat. Iar tinerii ar trebui să nu se apuce deloc. Fiecare an în care se continuă să se fumeze crește riscul de îmbolnăvire. Așa că cel mai bun gest este renunțarea. Oricum, riscul pulmonar rămâne și după ce pacienții renunță la fumat, cel puțin 7 ani după. De aceea, este ideal să nu se fumeze deloc. Din păcate, plămânii agresați de fumul de țigară nu se curăță niciodată în proporție de sută la sută după renunțarea la fumat. La un pacient fumător, trebuie să ne dea de gândit o tuse însoțită de spută cu sânge și trebuie să continuăm investigațiile cu o tomografie și o bronhoscopie. Dacă tumora apare deja pe radiografie, atunci vorbim de un stadiu avansat.