Nu ratați evaluările medicale anuale, care includ analize de sânge și investigații corelate cu sexul, vârsta și factorii de risc pentru diverse afecțiuni grave! Doar dacă mergeți anual le medic, aveți șanse maxime de a surprinde o afecțiune la debut. În multe situații, diagnosticarea precoce face diferența între sănătate și o afectare a organismului pe termen lung. Alături de bolile cardiovasculare, afecțiunile maligne sunt ținte importante pentru medici: cele mai multe probleme de sănătate depistate la început au șanse maxime de vindecare. Tocmai de aceea, pachetele de teste și analize de screening cum sunt cele disponibile în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov nu trebuie ratate. Ne explică pe larg toate motivele pentru care ar trebui să facem în fiecare an testele și investigațiile recomandate de specialiști dr. Delia Grecu, medic specialist medicină internă în cadrul Spitalului Onco Card.
Care sunt pachetele de analize de screening și prevenție recomandate în funcție de vârstă și sex?
Dr. Delia Grecu: Pentru femeile cu vârsta între 20 la 30 de ani, pachetul de screening include o consultație de medicină internă, o consultație ginecologică, în care este inclusă o ecografie transvaginală, cu efectuarea examenului Papanicolau, o ecografie abdominală, una tiroidiană și una de sân, alături de un pachet de bază de analize de sânge. Dacă avem suspiciuni în privința unei posibile probleme de sănătate, continuăm cu alte teste și investigații. Apoi, în intervalul de vârstă 30-40 de ani, se pot adăuga, pe lângă investigațiile recomandate în intervalul 20-30 de ani, markerii tumorali, cei hepatici. La grupa de vârstă 40-50 de ani, se adaugă un consult cardiologic, un EKG, mamografia și consultul gastroenterologic. Dacă este necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indicația medicului specialist. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar în pachetele Onco Card, este disponibilă pentru pacienți colonoscopia virtuală. Pe lângă aceste investigații, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracică sau testul pentru HPV.
Care sunt analizele recomandate bărbaților?
Dr. Delia Grecu: În cazul bărbaților, la grupa de vârstă 20-30 de ani, pachetul de screening include o consultație de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană și setul de bază de analize de sânge. În intervalul, 30-40 de ani, se adaugă consultul cardiologic și EKG-ul, apoi în intervalul 40-50 de ani, se adaugă consultul gastroenterologic și markerii tumorali pentru prostată (testul PSA). În funcție de situație, la indicația medicului specialist, se mai pot face un CT sau o colonoscopie virtuală. După vârsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie, iar la indicație medicului specialist, se pot face și alte teste precum endoscopia, markerii hepatici sau testul de efort.
Cât de importante rămân, în cazul femeilor, evaluarea ginecologică și senologică după vârsta de 60 de ani?
Dr. Delia Grecu: Acestea sunt foarte importante, având în vederea creșterea riscului de apariție a tumorilor maligne odată cu înaintarea în vârstă.
Cât de importantă este evaluarea cardiovasculară, atât pentru bărbați cât și pentru femei, având în vedere frecvența crescută a bolilelor cardiovasculare care pot fi prevenite?
Dr. Delia Grecu: Încă de la vârsta de 30 de ani, recomandăm examenul cardiologic care poate fi continuat cu o ecocardiografie, dacă este necesar și dacă există factori de risc precum fumatul, excesul ponderal, dieta dezechilibrată, sedentarismul. Dacă există factori de risc și profilul lipidic este modificat, continuăm cu investigații suplimentare.
Care sunt analizele ale căror valori modificate impun investigații suplimentare?
Dr. Delia Grecu: Din analizele propuse în pachetele de screening, hemoleucograma ne poate orienta spre o eventuală anemie sau chiar o leucemie, dacă există valori modificate ale leucocitelor. Modificarea transaminazelor ne poate orienta către o posibilă afecțiune hepatică. Ureea și creatinina modificate ne pot orienta către o posibilă afecțiune renală. Testul hemocult pozitiv, acea sângerare neobservabilă cu ochiul liber prezentă în scaun, corelat cu tulburările de tranzit intestinal, poate semnala o suferință digestivă care trebuie investigată și diagnosticată printr-o colonoscopie virtuală, de exemplu. În plus, prezența Helicobacter Pylori în scaun trebuie urmată de tratament pentru că, în timp, infecția e un factor de risc pentru cancerul gastric.
Care este valoarea colonoscopiei în programele de screening?
Dr. Delia Grecu: Dacă o persoană se confruntă cu episoade de constipație care alternează cu cele de diaree, cu o scădere în greutate inexplicabilă sau are un test hemocult pozitiv, dacă are rude de sânge care au avut cancere de colon, atunci recomandăm colonoscopia virtuală fie când apar simptomele menționate, fie mai devreme de 50 de ani. Colonoscopia virtuală se recomandă și dacă există afecțiuni inflamatorii, precum polipii, care trebuie monitorizați permanent. De asemenea, trebuie să fie atente la starea de sănătate și persoanele care consumă carne în exces sau au exces ponderal, pentru că au un risc crescut de cancere digestive. Colonoscopia virtuală este mai ușor de tolerat, dar are și minusuri: leziunile sub 10 mm nu pot fi vizualizate prin această metodă. În momentul când vrem să biopsiem un polip sau orice altă leziune, pentru analiza histopatologică, prin colonoscopie virtuală, nu putem face aceste manevre. În aceste situații, recomandăm colonoscopia clasică.

Care este valoarea ecografiei în programele de screening?
Dr. Delia Grecu: Noi recomandăm ca o ecografie abdominală să se facă o dată pe an, după vârsta de 20 de ani, pentru că putem vizualiza o parte din aparatul digestiv (ficatul, colecistul, pancreasul), splina, rinichii, ovarele, uterul, prostata). Dar, din păcate, doar tumorile hepatice și renale pot fi vizualizate ecografic. Dar dacă observăm anumite modificări suspecte, continuăm investigațiile prin tomografie, rezonanță magnetică. Ecografia e necesară de primă intenție, dar totul trebuie văzut în context clinic, la care adăugăm și analizele. Ecografia singură nu ne poate oferi toate informațiile.
Care este roul dvs. ca medic de medicină internă în selectarea cazurilor care au nevoie de investigații suplimentare?
Dr. Delia Grecu: Rolul nostru ca medici de medicină internă în cadrul programelor de screening este important. Încercăm să-i facem pe oameni să fie conștienți de importanța controalelor anuale de screening pentru a depista eventuale patologii grave în stadii cât mai incipiente. În ultima vreme, am fost plăcut surprinși să vedem tot mai multe persoane tinere interesate de starea lor de sănătate, ceea nu poate decât să ne bucure. În plus, cei care au în familie cazuri de cancere de exemplu sau alte boli care se pot moșteni sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate. Nici nu trebuie să dezvoltăm fobii și să ne investigăm excesiv, dar nici nu trebuie să trecem peste aceste controale anuale. Lumea devine mai conștientă în a-și monitoriza sănătatea. Vreau să cred că suntem mai educați și că acest aspect ne interesează mai mult decât în urmă cu 20, 30 de ani.
Respectarea programelor anuale de screening crește șansele depistării la debut a unei afecțiuni maligne, cu șanse bune de vindecare pe termen lung?
Dr. Delia Grecu: Cu siguranță, doar așa putem diagnostica în stadiu incipient și putem trata mult mai bine bolile grave. Datorită acestor pachete de prevenție, am ajuns să depistăm și cancere la debut, chiar în lipsa unor simptome. Cu cât stadiul este mai mic, cu atât mai bune sunt șansele de supraviețuire pe termen lung. în stadiul 1, 2, putem avea o speranță de viață la 5 ani de chiar 95 la sută în multe din cancere.
Cât de important este pentru pacient să beneficieze de un pachet de screening, cu analize și teste disponibile în același centru medical cum este cazul Onco Card?
Dr. Delia Grecu: Cred că este mult mai simplu și mai confortabil pentru pacienți, atât ca timp, dar și din perspectiva ofertelor generoase care însoțesc pachetele de screening.
Pacienții care vin la Onco Card au acces la servicii similare pe care le oferă centrele din afară?
Dr. Delia Grecu: Da, cu siguranță așa este.
Cum este colaborarea cu echipa multidisciplinară oncologică?
Dr. Delia Grecu: Eu nu fac parte din comisia oncologică, dar sunt o primă verigă în lanțul de prevenție și depistare a eventualelor cancere. Misiunea noastră importantă este în a evalua pacienții, în a-i monitoriza pe termen lunga și în a-i trimite mai departe la investigații, dacă există suspiciuni de afecțiuni maligne.