O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Cristian Turdeanu: tot ce trebuie să știe pacienții despre radioterapie

Radioterapia este o componentă importantă în tratamentul multor forme de cancer, iar în anumite situații este singura opțiune terapeutică. În România, radioterapia se face la un nivel similar centrelor din străinătate (ghidurile terapeutice sunt aceleași), iar în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, radioterapia este decontată integral prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Tratamentul cu radiații ionizante se adresează pacienților cu diverse tumori maligne și este prescris de către specialiștii radioterapeuți, în scopul distrugerii țesutului malign. În urma radioterapiei, pot apărea și efecte adverse, însă prin utilizarea tehnologiei moderne frecvența apariției și intensitatea acestora s-au redus mult. Medicul specialist în radioterapie Cristian Turdeanu din cadrul Spitalului Onco Card din Brașov oferă informații, pe larg, despre radioterapie și beneficiile acesteia în tratamentul cancerului.

Ce este radioterapia și cum acționează în cancer?

Dr. Cristian Turdeanu: Radioterapia este un tratament cu radiații ionizante care afectează celulele, atât pe cele sănătoase, cât și pe cele bolnave. Ideea de radioterapie a apărut când s-a constatat că structurile maligne sunt afectate mai puternic de radiații decât cele sănătoase. În cadrul tratamentului se administrează doze de radiații astfel încât să distrugem celulele bolnave, iar pe cele sănătoase să le afectăm cât mai puțin, astfel încât să-și poată reveni. Toxicitătile, atât cele acutem cât și cele tardive, pot fi considerate ca un preț plătit de pacient pentru obținerea rezultatului dorit, acesta fiind reprezentat fie de vindecare, fie de ameliorarea unor complicații ale bolii. Evoluția de bază a radioterapiei de-a lungul anilor a fost reducerea efectelor adverse.

Sunt aceleași radiații pe care le întâlnim când facem o radiografie dentară sau pulmonară, într-o altfel de doză?

Dr. Cristian Turdeanu: Oarecum. Ce le diferențiază este energia radiațiilor. Seamănă ca și tip, dar sunt energii mai mari. Pentru leziunile superficiale, din cancerele cutanate de exemplu, se folosesc energii asemănătoare. Când este nevoie de iradiere in profunzime, energiile cresc de la ordinul sutelor de kilovolți la ordinul megavolților, de la 1,25 de megavolți până la 10, 12, 16 megavolți.

Radioterapia: când se recomandă

În ce situații un pacient bolnav de cancer are nevoie de radioterapie?

Dr. Cristian Turdeanu: E foarte important ca pacientul să se adreseze medicului. Există foarte multe afecțiuni și diferă modul de abordare. În general, în tratamentul oncologic, sunt 3 tratamente de bază: chirurgia, chimioterapia (cu apariția unor noi clase de medicamente în ultimii ani)  și radioterapia, iar, în funcție de localizare, de stadiu, de histologie se optează fie pentru una, fie pentru combinații, într-o anumită succesiune.

Radioterapia poate interveni când celelalte opțiuni au dat greș sau nu au dat rezultatele care trebuie?

Dr. Cristian Turdeanu: În unele situații da, în altele nu. Există unele localizări în care radioterapia este tratamentul de bază. În cancerul de rinofaringe, care este inabordabil chirurgical, tratamentul de bază este radioterapia. Pentru a crește șansele tratamentului se administrează concomitent chimioterapie cu rol de radiosensibilizare. Oricum, când vorbim de tratamentul cancerelor, vorbim de șanse de vindecare. Aici, radioterapia ne aduce niște șanse semnificative, pe care le îmbunătățim prin asocierea chimioterapiei. Asocierile se fac în funcție de anumiți factori pe care îi urmărim cu atenție. De aceea, avem neapărată nevoie de foarte multe investigații înainte de a face vreun tratament. Rezultatele acestora sunt utilizate pentru a stadializa corect boala și pentru a ști cu ce ne luptăm. În primul rând, trebuie să aflăm dacă e cancer, pentru a evita tratarea unei tumori benigne cu metodele agresive rezervate bolilor maligne. Anterior administrării radioterapiei, medicul care se ocupă de diagnostic, ne dă toate aceste informații care sunt absolut necesare. Nu avem voie să tratăm fără ele. Cu ajutorul examenului anatomopatologic al piesei de biopsie, obținem un aspect histopatologic cât mai detaliat. Aceasta este completat de imunohistochimie și stadializare, de partea de imagistică, ca să știm cât este de extinsă este boala. În stadii avansate, metastatice, de exemplu, pacientul nu mai poate beneficia de un tratament local (chirurgie sau radioterapie). Chimioterapia este un tratament sistemic care prezintă o importanță deosebită în stadiile metastatice.

Fiecare şedinţă de radioterapie presupune şi evaluare imagistică în acelaşi timp?

Dr. Cristian Turdeanu: În timpul radioterapiei utilizăm o imagistică de tip particular, încorporată în aparatura de tratament, scopul fiind verificarea preciziei administrării dozei de radiații. Aceste verificări imagistice se fac în mod obligatoriu la primele ședinte, apoi periodic (în unele cazuri chiar la fiecare ședință) în funcție de situația particulară a fiecărui caz în parte. În limbajul specific există termenul de “țintă” (referitor la volumul tumoral ce trebuie iradiat) și termenul de “organ la risc” (referitor la organele sănătoase din vecinătatea țintei). Este necesară o precizie foarte mare, în caz contrar volumul țintă nu va fi acoperit în totalitate, urmarea fiind continuarea evoluției bolii și creșterea intensității efectelor adverse.

ABC-ul şedinţelor de radioterapie: ce ar trebui să știe pacienții

Ce ar trebui să știe pacienții despre radioterapie?

Dr. Cristian Turdeanu: Am constatat că mulți pacienți, deși înțeleg gravitatea bolii, nu cunosc foarte bine efectele adverse ale radioterapiei, vor să urmeze tratamentul şi chiar se aşteaptă să-l înceapă la prima întâlnire cu medicul radioterapeut. O bună parte din timpul alocat consultației, pe lângă stabilirea unui diagnostic exact, este comunicarea informațiilor necesare pacientului ce urmează a beneficia de radioterapie. Personal, pentru a avea o discutie cât mai constructivă, încerc să mă pun în locul pacientului, să realizez ce informații deține, cât de corecte sunt acestea și care e limbajul necesar pentru a-i comunica componenta care lipsește. Unul dintre aspectele importante este acela că radioterapia nu doare. Apoi, pacientului i se explică noțiunea de “țintă” și importanța preciziei administrării tratamentului. De aceea, îi rog să stea cât mai relaxaţi pe masa de tratament astfel încât să nu se mişte. Dacă se mişcă, scad şansele de reuşită a tratamentului. Legat de șansele de reușită le explic și necesitatea elaborării unui plan de tratament cât mai corect, motiv pentru care debutul tratamentului se face la câteva zile de la efectuarea CT-ului de simulare.

Suntem obligaţi din punct de vedere legal să explicăm pacienților de ce le propunem ca tratament radioterapia, este esențial ca ei să înţeleagă toate aspectele pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. Trebuie să explicăm faptul că vor apărea toxicităţi acute şi trebuie să le atragem atenţia asupra posibilităţii apariției efectelor tardive. Scopul este acela de a-i pune în gardă, de a-i ajuta să înțeleagă că aceste efecte secundare fac parte din lupta cu boala, luptă în care radioterapia este o armă redutabilă: în unele cazuri, este singura lor şansă de vindecare. Însă trebuie explicate beneficiile, riscul apariției toxicităţilor, cât de frecvente sau de puţin frecvente sunt acestea, dacă există tratament pentru ele.

Există şi cancere inoperabile unde radioterapia e singura opțiune?

Dr. Cristian Turdeanu:Da, există cazuri când radioterapia este singura soluție, vorbim de localizări care au indicaţie de radioterapie. Trebuie să menționez că în marea majoritate a acestor cazuri apelăm și la ajutorul colegilor oncologi medicali, asocierea chimioterapiei concomitente fiind un plus semnificativ atunci când are indicație.

Radioterapie: cât durează o ședință

Cât durează o consultaţie pentru tratamentul de radioterapie?

Dr. Cristian Turdeanu: Timpul diferă în funcție de complexitatea cazului și de cunoștințele pacientului. Așa cum am menționat anterior, încerc să mă pun în locul pacientului și să explic pe înțelesul fiecăruia toate informațiile de care are nevoie. Este binecunoscut faptul că odată cu înțelegerea situației crește încrederea în tratament.

Cât durează o şedinţă de radioterapie?

Dr. Cristian Turdeanu: O şedinţă diferă în funcţie de tehnică. În general, durata este de ordinul minutelor. Pacientul trebuie să stea cât mai relaxat, să nu se mişte. Dacă durează prea mult, creştem riscul ca pacientul să obosească, să nu mai suporte poziţia şi să se mişte. De exemplu, aparatele mai vechi, foloseau ca sursă de radiații pastile radioactive, a căror activitate scade în timp. Asta înseamnă că pentru a administra doza prescrisă, trebuie prelungit timpul de tratament. De aceea, la un interval de timp, de regulă cam la 5 ani, sursele erau schimbate pentru a evita apariția erorilor de tratament ca urmare a mișcărilor pacientului. Acesta este un alt aspect care ar intra în acel ABC al informațiilor transmise pacientului – durata de timp a unei ședințe de radioterapie este de ordinul minutelor.

Când vorbim despre o cură de radioterapie, câte şedinţe se fac?

Dr. Cristian Turdeanu: Durata unui tratament diferă de la o situație la alta. Există cure de 3 ședințe, când vorbim de urgenţe. Când vorbim de tratamente curative avem un număr de şedinţe cuprins între 25 și 40. E un tratament de durată destul de lungă. Un alt lucru pe care încerc să-l explic pacienților care întreabă de ce apelăm la un aparat şi nu la altul este că optăm pentru ce li se potriveşte cel mai bine. Unele tehnici sunt pentru anumite localizări, altele sunt mai bune pentru alte localizări. Aparatele din cadrul Spitalului Onco Card ne permit efectuarea unor tehnici avansate, care îndeplinesc dezideratele de a ţinti cât mai bine tumora, cu evitarea cât mai mult a iradierii ţesuturilor sănătoase. Sunt tehnici avansate şi foarte bune.

Radioterapia și expunerea la soare

Este interzisă expunerea la soare după radioterapie? Cum radioterapia arde pielea, creşte şi riscul de cancer de piele?

Dr. Cristian Turdeanu: Se știe că orice expunere la soare creşte riscul de cancer de piele. În plus, există risc pentru alte cancere secundare. Pe lângă expunerea la radiaţia solară, prin radioterapie venim cu o doză suplimentară, chiar semnificativă de radiaţii şi atunci creşte acest risc. Oricum, studiile arată că ne expunem prea mult la radiaţia solară, şi atunci trebuie să ne protejăm. Le recomand pacienților să evite expunerea.

Dacă ar fi să vorbim în cifre, cum au ajutat tehnica şi aparatele moderne la scăderea efectelor secundare şi la creşterea speranţei de viaţă după radioterapie?

Dr. Cristian Turdeanu: Există studii care demonstrează că tehnicile noi au îmbunătăţit tolerabilitatea prin scăderea toxicității. Metodele mai vechi iradiau un volum mai mare. Acum iradiem un volum mai mic, dar foarte ţintit. Iradierea unui volum mai mare determina un risc crescut de toxicitate aferentă. Aparatele curente, avansate, care sunt cele mai folosite acum ne ajută la scăderea efectelor secundare pe ţesuturile învecinate. Există şi tehnici mai speciale, cum ar fi protonterapia care, pentru unele localizări, permite creșterea dozelor în volumul țintă, cu menținerea acelorași doze în organele la risc.