O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Claudia Buzumurga: despre PET/CT, noua investigație oncologică de top disponibilă în cadrul Spitalului Onco Card Brașov

Se știe deja că un cancer are șanse maxime de vindecare dacă este depistat la timp. Însă la fel de important este un diagnostic de precizie, care să stabilească tipul de tumora malignă, localizarea exactă și agresivitatea acesteia. În funcție de aceste informații, medicii oncologi pot recomanda pacienților terapii personalizate, care, reprezintă o șansă în plus pentru a învinge boala. Tehnologia este o componentă importantă a protocolului de diagnosticare, iar cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, echipele multidisciplinare de oncologi, nucleariști, radiologi, radioterapeuți, chirurgi și anatomopatologi pot lua cele mai bune decizii terapeutice. Din protocolul de diagnosticare și stadializare a cancerului, dar și al monitorizării rezultatelor terapiei, face parte și PET/CT, o metodă imagistică de ultimă generație, disponibilă din luna iulie și în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, în parteneriat cu Centrul Medical Neolife. Dr. Claudia Buzumurga, medic primar medicină nucleară, explică modul cum funcționează PET/CT și care este importanța acestei investigații în depistarea și tratarea cancerului.

Ce reprezintă PET/CT și când se recomandă?

Dr. Claudia Buzumurga: PET/CT e un aparat hibrid alcătuit din două aparate într-unul singur. PET înseamnă tomografie cu emisie de pozitroni, CT înseamnă computer tomografie. Și iată că într-un singur aparat sunt două modalități de diagnostic diferite care ajută la diagnosticarea, stadializarea și la monitorizarea bolii oncologice. Dacă CT-ul arată localizarea afecțiunii din punct de vedere anatomic, PET-ul oferă informații funcționale, despre activitatea metabolică a tumorii. Iar pentru un diagnostic oncologic este foarte importantă stabilirea agresivității tumorii respective. După biopsie se știe clar despre ce fel de leziune este vorba din punct de vedere anatomo-patologic. Pornind de la aceasta, trebuie să stim cât de agresivă este boala, dacă e strict localizată în zona respectivă, dacă există sau nu metastaze. Iar PET/CT-ul ne oferă răspunsuri și ne ajută în această diagnosticare și stadializare a bolii. Există însă și cazuri în care găsim metastaze și nu știm de unde au pornit, iar aici ne ajută PET/CT-ul: printr-o simplă scanare, din vârful capului până în treimea superioară a coapsei, PET/CT-ul poate să ne ofere informații despre tumora care a generat metastazele.

Cum este posibilă vizualizarea activității tumorale?

Dr. Claudia Buzumurga: Prin PET/CT se face de fapt o scanare a corpului după injectarea cu o glucoză marcată cu substanță radioactivă (18F-FDG). Se știe că celulele maligne au un metabolism alert față de celulele normală. Ele se dezvoltă mai repede, sunt mari mâncătoare de energie, iar noi cumva le păcălim: le “hrănim” cu această glucoză ca să le putem vedea. Celulele maligne sunt primele care înhață această medicație, iar după o metabolizare a acestei substanțe de 45, 60, 90 de minute (timp în care pacientul trebuie să stea liniștit, în condiții de confort) pacientul este scanat. În urma acestei scanări vedem localizarea tumorii, metastazele, ganglionii sau alte organe afectate.

t de complicată e obținerea substanței radioactive pentru injectare?

Dr. Claudia Buzumurga: Fluorul radioactiv are un timp de înjumătățire de 2 ore. În țară, există un singur producător de fluor radioactiv, în apropiere de București, și anume în județul Ilfov. Întotdeauna, comanda substanței radioactive se face cu activitatea radioactivă necesară fiecărui pacient în parte –  se ia în calcul timpul lui ei de înjumătățire, timpul alocat și cel al protocolului medical. Așa se lucrează peste tot unde nu avem la îndemână producția de substanță radioactivă.

Există precauții în privința frecvenței cu care poate fi făcut?

Dr. Claudia Buzumurga: Întotdeauna, la manipularea de raze de orice fel, trebuie să ne uităm la beneficii, la informațiile pe care ni le dau investigațiile. Punem în balanță iradierea pe care am făcut-o și faptul că primim informații care ne ajută să tratăm corect pacienții. În monitorizare, putem face PET/CT la 2-3 cicluri, la câteva săptămâni, se poate repeta, în funcție de protocoale, de beneficii.

Considerați PET/CT de nelipsit din oncologie?

Dr. Claudia Buzumurga: Da. Până în momentul de față, s-a ajuns la concluzia că soluția în diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea afecțiunilor maligne este o imagistică hibrid. Sunt tehnici care se ajută, se completează, încă nu s-a descoperit ceva care să le înlocuiască pe toate. Le folosim pe rând, RMN-ul nu poate să înlocuiască CT-ul, ecografia nu poate fi înlocuită de CT, etc. În funcție de organul investigat, o tehnică poate oferi mai multe informații decât cealaltă. PET/CT aduce informații multe, fiind un hibrid.