O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Andreea Pătrulescu: “Cancerul de col, depistat la început, este un cancer tratabil. Dar 70 % dintre cazurile pe care le văd sunt avansate”

Nu ratați controlul ginecologic anual și efectuarea testului Babeș-Papanicolau! Iată recomandarea unanimă a medicilor pentru toate femeile, după vârsta de 21 de ani. Cancerul de col uterin este  tratabil dacă este depistat la timp, iar acest lucru este posibil și datorită testelor de screening cu eficacitate dovedită. Din păcate, multe românce ajung la medic având cancere cervicale în stadii avansate, când terapiile nu mai sunt la fel de eficace. Medicul Andreea Pătrulescu, șef secție oncologie medicală în cadrul Spitalului Onco Card Brașov, vine cu precizări în privința importanței testelor de screening pentru cancerul de col uterin, în următorul interviu.

Care sunt testele de screening cu eficacitate dovedită pentru prevenția cancerului de col uterin?

Dr. Andreea Pătrulescu: După 25 de ani și chiar mai devreme, trebuie să luăm în calcul o serie de investigații. La femei, trebuie făcute cele din sferă ginecologică. Să începem cu testul Babeș-Papanicolau. Acesta trebuie făcut începând de la 21 de ani, anual, indiferent de momentul debutului vieții sexuale. În plus, este recomandată testarea cantității de virus ADN HPV. Testul în mediu lichid e mult precis, pentru că în mediul lichid se poate selecta un procent mai mare de celule care vor fi analizate de anatomo-patolog. Astfel, dacă există material celular mai mult și rezultatul poate fi mai precis.

Testele clasice sunt depășite?

Dr. Andreea Pătrulescu: Depinde de tipul de recoltare pe care o folosește ginecologul. Celulele se pot recolta în diverse feluri. Dacă doar se “șterge” colul cu un burete special, vor fi celule care se pot examina la laboratorul de anatomie patologică, dar aceasta nu înseamnă că ceea ce e în interiorul colului este explorat în totalitate. De aceea, acum se folosește și o periuță care pătrunde mai profund în col, la nivelul endocolului. Dacă sunt făcute cum trebuie și sunt făcute anual, și testele clasice sunt bune pentru că pot pune în evidență modificările de la nivelul colului. Problema este că nu se fac deloc de multe persoane. Sunt foarte puține femeile care merg la ginecolog și-și fac controlul periodic, în fiecare an.

Patrulescu

Vedeți multe cazuri de cancer de col în stadii avansate?

Dr. Andreea Pătrulescu: Foarte multe. 70 la sută sunt stadii avansate. La cancerul de col uterin, intervenția se face în stadii incipiente. Însă majoritatea pacientelor noastre au cancere foarte extinse la nivelul pelvisului, greu de tratat. Și chiar dacă le tratezi, frecvența reacțiilor adverse este mult mai mare.

Ce ne puteți spune despre leziunile de pe colul uterin? Cum trebuie investigate și care ar fi atitudinea medicală corectă față de aceste leziuni?

Dr. Andreea Pătrulescu: Orice leziune trebuie monitorizată atent. Nicio leziune, ulcerație, rană nu este normală, trebuie investigată, monitorizată și tratată.

Acestea sunt asociate mereu cu prezența virusului HPV?

Dr. Andreea Pătrulescu: Există și cancere cervicale care nu sunt date de HPV, dar majoritatea au ca precursor infecția cu HPV. Tulpinile de HPV 16 și 18 sunt cele mai agresive. În majoritatea cazurilor, dacă infecția persistă și nu e monitorizată, aceasta duce la dezvoltarea cancerului. La cancerul de col uterin, simptomele apar foarte târziu în evoluția lui. Nu sunt multe: hemoragii, dureri pelvine, iar în momentul în care au apărut de obicei boala este extinsă. De aceea, ar trebui să se facă periodic controalele ginecologice și să se descopere din timp leziunile. Cancerul de col este un cancer tratabil dacă este depistat la timp.