La ora actuală, se estimează că un cancer din 3 este diagnosticat la nivelul pielii. În ultimii ani, numărul pacienților cu cancere cutanate a crescut, iar printre factorii de risc, medicii menționează expunerea la soare și înaintarea în vârstă. Deși apar mai ales la vârsta a treia, cancerele de piele pot afecta și persoanele tinere. În aceste condiții, medicii dermatologi atrag atenția asupra factorilor de risc în ceea ce privește cancerele cutanate, dar și asupra protejării pielii mai ales începând din copilările. Dr. Anca Jian, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, trece în revistă situațiile care impun aplicarea cremei cu factor de protecție.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul de piele?
Dr. Anca Jian: Există mai multe tipuri de neoplazii cutanate sau cancere de piele. Cel mai agresiv dintre toate este melanomul care se dezvoltă din celulele pigmentare, din alunițe sau din nevii pigmentari. Indiferent despre ce cancer de piele vorbim, unul dintre factorii majori de risc este expunerea la radiațiile solare. Riscul de melanom, care pornește din nevii pigmentari, apare dacă stăm la soare intempestiv, deci arsurile solare sunt extrem de nocive. Pentru alte forme de cancer de piele, care se dezvoltă din celelalte tipuri de celule ale pielii, riscul apare atunci când stăm la soare pe perioade foarte lungi. Este cazul persoanelor care stau în aer liber și lucrează mult în soare sau al celor care au hobby-uri, cum sunt bicicliștii, pescarii etc. Noi întotdeauna sfătuim pacienții să folosească fotoprotecția, dacă au astfel de joburi sau hobby-uri. Un al doilea factor de risc important este vârsta: cu cât înaintăm în vârstă, riscul de a dezvolta un cancer de piele este mai mare. Spre exemplu, la copii, doar în mod excepțional se descrie apariția unui melanom. De asemenea, cancerele de tip carcinom bazocelular sau spinocelular sunt foarte rare în copilărie sau aproape deloc descrise. Alt factor important este sexul: carcinoamele bazocelulare sunt mai frecvente la bărbați, poate pentru că stau mai mult timp în soare sau pentru că nu folosesc fotoprotecția. Femeile sunt mai atente la acest aspect. În schimb, la femei, melanomul apare la vârstă mai tânără, pe când la bărbați, apare la vârstă mai înaintată. De asemenea, imunodepresia este foarte importantă. Pacienții care suferă de o imunodepresie însemnată (cei care fac transplant și iau imunosupresie pentru a tolera organul transplantat, cei care au boli oncologice și fac diverse tratamente imunosupresive, cei care suferă de boli cu imunosupresie) au un risc de a dezvolta atât carcinoame bazocelulare sau spinocelulare, cât și melanom. Un alt factor important este fototipul pielii, mai ales pentru melanom. La cei cu fototipul 1, 2 , adică pielea deschisă la culoare, la persoanele cu pielea albă și păr roșcat, apărarea față de agresiunea razelor solare este mai redusă și atunci riscul de a dezvolta un cancer cutanat este mărit comparativ cu cel al persoanelor cu o piele mai închisă la culoare.
Ce ne puteți despre expunerea copiilor la soare fără protecție?
Dr. Anca Jian: Eu am constatat că în ultima vreme părinții sunt mai conștienți de pericolul ultravioletelor, iar în privința copiilor foarte mici, părinții au grijă să-i protejeze. Noi îi atenționăm în legătură cu arsura solară: pe lângă disconfort, arsura solară la copii crește riscul de cancer la maturitate. Dar expunerea la soare este importantă, noi avem nevoie de vitamina D care nu se sintetizează dacă stăm în fața calculatorului. Însă toate lucrurile trebuie făcute cu măsură.
Oamenii au învățat să se protejeze vara cu creme cu SPF, când stau la plajă. Ce îi sfătuiți pe cei care merg iarna la schi sau în zone exotice, mai calde?
Dr. Anca Jian: Am constatat că marea majoritate a pacienților înțeleg prin fotoprotecție să se protejeze doar când stau la plajă. Însă se întâmplă să vedem la pacienți patologii legate de expunerea solară curentă, obișnuită, când mergem pe stradă, conducem mașina, lucrăm la birou, lângă un geam etc. Așa că fotoprotecția se impune și în aceste situații. În plus, persoanele care merg la schi și schiază în zile însorite, se expun la radiații atât direct, cât și indirect, prin reflexia luminii pe zăpadă. Vara, expunerea indirectă apare ca urmare a reflexiei luminii pe apă, suprafețe de beton, inox etc. De exemplu, persoanele care fac sporturi nautice au o dublă expunere la soare. Evident, cei care merg iarna în concediu în zone însorite trebuie să se protejeze. Noi sfătuim astfel pacienți să recurgă la fotoprotecție chiar și în afara sezonului estival, dacă se expun la soare.
Există și leziuni benigne care se pot transforma malign în timp?
Dr. Anca Jian: Nevii pigmentari sau alunițele pot să fie benigni, dar unii se pot modifica. În rest, semnele de îmbătrânire cutanată cum ar fi cheratozele seboreice sau senile cum le zicem noi sunt leziuni benigne. În unele situații, ne e greu să punem un diagnostic de certitudine și atunci recurgem la biopsie ca să fim în siguranță că a fost o leziune benignă decât să așteptăm 3-6 luni până când se exprimă un diagnostic clinic. Deși marea majoritate sunt leziuni benigne, avem și multe cazuri de cancere cutanate.
Cât de important este să mergem anual la dermatolog, dacă ne expunem la soare?
Dr. Anca Jian: Sunt situații când vizitele la dermatolog trebuie făcute mai des, cum este cazul celor care au foarte multe leziuni. Dar în rest, părerea mea este că este necesar să mergem la dermatolog o dată pe an, mai ales că pot fi leziuni în zone pe care nu le putem vedea cum sunt spatele, scalpul. Am avut pacienți în vârstă care trăiesc singuri și cărora le-am depistat leziuni în stadiu tardiv pentru că nu au putut să observe leziunile din zone precum spatele.