O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Dr. Anca Jian: ce riscăm dacă ne tratăm singuri leziunile pielii

Se știe că expunerea la soare este un factor de risc important pentru apariția cancerului de piele. În plus, neglijarea aplicării cremelor cu SPF poate agrava situația. Cele mai expuse riscului de face cancer de piele sunt persoanele care au pielea deschisă la culoare, cele care au suferit arsuri în copilărie, dar și cele care lucrează în aer liber sau se expun excesiv la soare în timpul anului. Practicarea sporturilor nautice, dar și a celor de iarnă fără aplicarea cremei cu SPF agresează pielea. De asemenea, extrem de atente la sănătatea pielii trebuie să fie persoanele care au multe alunițe. Vizita la dermatolog ori de câte ori apare o leziune nouă, care nu trece și evitarea autotratamentului ne pot feri de probleme grave de sănătate. Explică motivele dr. Anca Jian, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov.

Cât de periculos este ca pacienții cu leziuni pe piele să recurgă la tratamente și unguente, naturiste sau nu, fără a solicita sfatul unui medic în prealabil?

Dr. Anca Jian: În primul rând, este important diagnosticul. Multe dintre creme pot fi inofensive și nu produc niciun efect, dar ne întârzie diagnosticul. Pacienții încearcă tot felul de creme, trec de la una de alta pe parcursul a câteva luni, iar pentru melanom, această perioadă poate duce la un diagnostic tardiv, uneori. Deci sfatul nostru este ca pacienții să se prezinte la medic când văd leziuni noi sau care se modifică. Ar trebui să semnaleze dermatologului orice li se pare suspect. Este foarte adevărat că mulți pacienți vin cu leziuni benigne. Prefer să vină cu leziuni benigne și să știm că e totul în regulă decât să întârzie vizita la medic cu câteva luni și să riscăm ca prognosticul bolii să nu fie bun. Sigur că există riscul ca terapiile naturiste să dea reacții de contact, să modifice aspectul, dar cred că cel mai important risc este întârzierea diagnosticului, care este în detrimentul pacientului.

Cum procedăm în cazul unei alunițe agresate, care s-a rupt? Este importantă vizita urgentă la medic dacă apar astfel de accidente?

Dr. Anca Jian: În principiu, există o teorie conform căreia o leziune care se rupe sau se traumatizează nu are risc de malignizare. Dacă un traumatism se întâmplă foarte rar, de la o haină sau un prosop, nu este așa dramatic. Ne interesează însă zonele care sunt expuse unui traumatism cronic și putem recomanda excizia acelei leziuni. De obicei, se traumatizează leziunile care sunt peste planul pielii, iar acelea au un risc mai mic de a se maligniza. Sunt pacienți care vin speriați, dar e bine să vină ca să stea liniștiți peentru că de multe ori află că e totul bine. Unii vor să-și excizeze acea leziune; putem face și acest lucru dacă pacienții vor să scape de stresul că s-ar putea întâmpla ceva dacă leziunea respectivă este traumatizată cu hainele, cureaua etc. Un risc mai mare este dacă o leziune sângerează spontan, iar pacienții pot descoperi periodic urme de sânge pe haine. Acesta este un semn că acolo se întâmplă ceva. Sângerarea spontană pe o leziune este un semn că ar putea să fie ceva malign.

Ce ne puteți spune despre harta alunițelor și evaluarea lor prin dermatoscopie?

Dr. Anca Jian: Aceasta se adresează unei anumite categorii de pacienți: dacă este un pacient care are 3, 4 leziuni, nu este necesară o hartă pentru că orice nouă leziune se poate observa ușor. Maping-ul se adresează celor care au foarte multe alunițe, foarte multe semne pe piele. Acestor pacienți le este greu să-și monitorizeze pielea spatelui de exemplu sau orice altă zonă, mai ales dacă au sute de leziuni. E o anumită categorie de pacienți care ar putea beneficia de body maping. Nu se face pentru toți pacienții pentru că nu este necesar.