O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

De ce este important să depistăm un cancer cât mai devreme: sfaturile Conf. Dr. Cernea Valentin

De mai bine de un an vorbim despre pandemie și despre riscurile de îmbolnăvire cu Covid-19, iar în tot acest timp mulți dintre noi am ales să ignorăm alte simptome și să amânăm vizitele regulate la medic de teama unei posibile infectări. O decizie care ne poate costa scump – să nu uităm cât este de important să primim un diagnostic cât mai devreme, indiferent de boala despre care vorbim. Iar când aceasta se numește cancer, cu atât mai mult timpul se scurge împotriva noastră. Conferențiar Doctor Valentin Cernea, directorul medical al spitalului Onco Card Brașov, medic cu peste 40 de ani experiență în oncologie, ne vorbește în acest articol despre impactul începutului pandemiei asupra pacienților, dar și despre importanța reluării consultațiilor, atunci când simțim că ceva este în neregulă cu noi.

Domnule doctor, se vorbește mult despre diagnosticul de cancer întârziat de pandemie – oameni care deși au avut simptome le-au neglijat și nu s-au prezentat la medic de teama infectării cu virusul Sars-Cov-2. Automat, numeroase cancere vor fi depistate foarte târziu. Așadar, cum credeți dvs. ca a afectat pandemia evoluția pacienților oncologici?

Au fost efecte negative clare, fără îndoială. În prima perioadă, a afectat chiar prin sistarea accesului la servicii medicale – primele două luni, sub imperiul acelei panici din debutul pandemiei. Îmi aduc aminte că am avut o scădere bruscă de cazuistică pe toate sectoarele – și pe partea de oncologie medicală, și de radioterapie, și de chirurgie, dată de rezerva pacienților de a se prezenta în spitale. Rezervă care acum, uitându-ne în urmă, cel puțin pentru situația centrului nostru nu pare pe deplin justificată. Nu am avut colegi, deci angajați ai spitalului, care să se fi îmbolnăvit în spital. Și am făcut anchete epidemiologice foarte serioase. De la mijlocul verii s-a simțit o revigorare a activității medicale. Noi suntem dependenți de munca altor specialiști pentru a diagnostica un cancer – de biopsii, pe care nu le recoltăm pe toate aici în spital – așa că în momentul în care ceilalți au redus activitatea, am fost afectați și noi. Vă dau un exemplu: dacă nu ai o endoscopie digestivă, nu ai nici biopsie, nici diagnostic. Iar lucrurile au trenat, din nefericire, în multe specialități, împotriva interesului pacienților. Multe dintre serviciile medicale și-au redus capacitatea, apoi au intervenit și operațiunile de triaj care au devenit necesare, în marile secții – mai ales din spitalele de stat – a fost nevoie de compartimente separate pentru pacienți negativi/pacienți pozitivi și toate aceste operațiuni pe deplin justificate din punct de vedere al epidemiei, categoric au produs o întârziere din punct de vedere al accesului la diagnostic și tratament. Sunt convins de acest lucru. Va fi greu să avem o imagine precisă asupra acestei situații, acum imediat. Din păcate consecințele vor fi vizibile pe termen mediu și lung.

Acum trăim cu pandemia de mai bine de un an și oamenii au reînceput să vină la medic. Explicați-ne, vă rugăm, pe înțelesul tuturor, de ce este atât de important să depistăm un cancer chiar la debutul lui. Care sunt diferențele pentru pacient între un cancer diagnosticat precoce și unul depistat tardiv?

Cancerul este o denumire generică care acoperă un număr mare de localizări, dar, în esență, orice cancer este reprezentat de un țesut parazit care crește în organism. Adică crește în plus, nu are niciun rol funcțional și, din nefericire, este dotat și cu capacități foarte agresive – pe de-o parte de creștere locală și de multiplicare, creștere în dimensiuni, și, pe de altă parte, de invazie a țesuturilor sănătoase și, din păcate, în stadii avansate de inițiere a unui proces metastatic, adică un număr de celule plecate din tumora inițială pe cale sangvină și limfatică are capacitatea de a da metastaze în alte organe la distanță mare de situsul de origine. Ce reținem? Cu cât o tumoră este mai mare în dimensiuni, cu atât probabilitatea de a fi infiltrat țesuturi din imediata ei vecinătate sau chiar de a fi inițiat procesul de metastazare este mai mare. Fără nicio îndoială și tratamentele în faze avansate ale cancerului sunt mult mai puțin eficace, adică cu rate de supraviețuire și de vindecare mult mai mici. Mult mai mare este suferința pentru pacient – extinderea procedurilor chirurgicale este mai mare, câteodată sunt necesare tratamente înaintea operației, cum este chimioterapia. Întotdeauna stadiile avansate nu pot fi tratate printr-o singură metodă, de obicei este nevoie de o asociere chimioterapie – chirurgie – radioterapie, chirurgie – radioterapie – chimioterapie adjuvantă. Asta înseamnă că durata tratamentelor se extinde foarte mult și, nu în ultimul rând, că fiecare din aceste tratamente are toxicitatea lui specifică. Toxicitățile la un moment dat se cumulează și am să vă dau un exemplu simplu – de pildă, după o intervenție chirurgicală pentru un cancer de col uterin dacă este nevoie de radioterapie trebuie ca doza administrată să fie în concordanță cu toleranța tesuturilor normale. Rămâne și problema sechelelor post-operatorii ale chirurgiei (aderențele), pentru că noi venim peste ansele intestinale cu o radioterapie, și adesea se pot produce stenoze, perforații, deci toxicitatea tratamentelor se cumulează în detrimentul pacientului. Nu ar fi mai bine să ai un stadiu incipient care se poate vindeca eventual cu o singură metodă de tratament fie că este o excizie chirurgicală sau este o aplicație de brahiterapie? Vreau să vă dau un exemplu legat tot de cancerul uterin care în România este o problemă de sanatate publică, avem o prevalență a stadiilor avansate cum nu se întâlnește niciunde în Europa și pierdem o groază de ani de viață la femei relativ tinere. Dacă ai un carcinom in situ descoperit la un test Babeș-Papanicolau, care e o acțiune de depistare precoce, se poate trata cu o intervenție chirurgicală de tip conizatie care ține 15 minute. Se poate compara cu suferința tratării unui cancer invaziv de col uterin în stadiul 3b? Niciodată.

Pentru programări la analizele uzuale sau consultații la specialiștii spitalului Onco Card Brasov, puteți suna în call center-ul nostru la 0268.994.