O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Cum ajută imunoterapia și terapiile țintite în principalele tipuri de cancer

Persoanele diagnosticate cu cancer mamar, pulmonar, ovarian, renal, de vezică urinară sau cu melanom pot beneficia de terapiile moleculare țintite și de imunoterapie. Însă acestea se recomandă în funcție de fiecare tip de tumoră malignă. Progresele făcute în ultimii ani au crescut mult supraviețuirea în cancer, iar multe dintre medicamentele revoluționare care au făcut posibil acest lucru sunt disponibile și în România. Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, expert în cadrul spitalului Onco Card Brașov, descrie progresele făcute în privința medicamentelor destinate celor mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer.

Cancerul mamar

În cancerul mamar, în principiu, există niște ținte, avem expresia receptorilor hormonali. Foarte multe dintre cancerele mamare răspund la hormonoterapie care, de asemenea, a evoluat. În categoria cancerelor care exprimă receptorii hormonali, sunt două tratamente țintite care au intrat recent în uz, care au crescut foarte mult succesul față de hormonoterapia administrată singură. Și aceste două medicamente foarte noi pot fi administrate în prima sau a doua linie de tratament, cu indicații diverse, care se adaptează de la pacient la pacient. Avem și cancere unde terapiile noi se combină cu cele din prima generație și unde s-au ameliorat foarte bine rezultatele. Avem și combinații ai acestor receptori hormonali, dar și absența acestor ținte în cancerele cele mai agresive, cele triplu negative, în care nu avem nici receptori estrogenici, nici progesteronici, nici HER2 exprimat. În aceste situații, singura noastră armă nu foarte eficientă era chimioterapia. Dar acum imunoterapia aduce un plus și la această categorie de pacienți.

Cancerul pulmonar

În ceea ce privește cancerele pulmonare (cele non microcelulare reprezintă 4 din 5 cazuri, iar unul din 5 este microcelular) lucrurile au evoluat, supraviețuirea e de 3 ori mai lungă decât era în urmă cu 15 ani, chiar în cazurile cu metastaze la distanță. Pentru anumite cazuri, există tratamente țintite care sunt extrem de eficiente. Aș da un exemplu din propria mea cazuistică, cel al unui pacient cu cancer pulmonar cu metastaze osoase și hepatice. Acesta a făcut chimioterapie: inițial, nu a mers foarte bine, cancerul a evoluat după 4 cicluri de chimioterapie, în urmă cu 8 ani. Apoi, s-a descoperit că are o anumită mutație, a primit un tratament țintit, o singură tabletă pe zi, iar 5 ani a fost în remisiune completă, la un caz care trăiește 4-6 luni. După 5 ani, a dezvoltat o rezistență, o mutație secundară care a fost definită între timp și pentru care s-a dezvoltat o generație nouă de inhibitori. Și pacientul a început tratamentul cu acești noi inhibitori și a mai avut încă doi ani și jumătate de remisiune completă în condiții foarte bune. Din păcate, a dezvoltat ulterior o mutație terțiară pentru care nu avem încă tratament și la 8 ani de la diagnostic, s-a stins. Dar totuși vorbim despre un stadiu inițal 4 despre care, la momentul respectiv, se spunea că șansele de supraviețuire sunt de 4-6 luni, maximum 1 an cu cea mai bună chimioterapie.

Cancerele pulmonare care nu au aceste mutații driver răspund bine la imunoterapie modernă. Și aici, avem progrese foarte mari, fie doar prin imunoterapie, fie prin asocierea chimioterapiei clasice cu imunoterapia. Iar rezultatele sunt superioare față de cele care se obțineau doar cu chimioterapie clasică. Iar dacă imunoterapia nu a fost folosită în linia întâi, poate fi folosită în linia a doua sau ulterior. Deci în cancerul pulmonar evoluția este extraordinară: dacă aici aveam un teren foarte sărac, (în anii ’90, încă nu era clar dacă ajută chimioterapia), azi vorbim de o pletoră de medicamente, atât pentru cancerele pulmonare care sunt caracterizate printr-o genă importantă care să conducă procesul de cancerizare, cât și pentru cele care nu au aceste gene și mutații.

Cancerul de prostată

Un alt cancer hormonodependent este cel de prostată, extrem de frecvent diagnosticat de când se face testul PSA la nivel european. Reprezintă locul 2 ca incidență la bărbați. Și aici s-a progresat mult: inițial, în 1940, cancerul metastatic de prostată era tratat prin castrare chirurgicală. Un medic chiar a luat premiul Nobel pentru această descoperire. Atunci s-au obținut primele supraviețuiri ale pacienților prin castrare chirurgicală. Apoi, după 40 de ani, castrarea s-a putut face medical, cu o injecție cu anumiți inhibitori, făcută la un interval de o lună, trei sau sau 6 luni. Pe lângă această fază hormonosensibilă a cancerului de prostată, din păcate, după 2 ani, se instalează o fază de rezistență la castrare, iar medicamentele inițiale de castrare nu-și mai fac efectul. Aici, intervin chimioterapia clasică, cât și o hormonoterapia de nouă generație care acționează asupra receptorului androgenic în faza de rezistență la castrare. Aceste medicamente se aplică, chiar mai repede, iar supraviețuirea s-a ameliorat foarte mult, chiar și în cazurile de cancere de prostată cu metastaze.

Melanomul

La melanom, tumoră redutabilă din punctul de vedere al prognosticului și rezistentă la chimioterapia clasică, avem cam jumătate din pacienți care au o țintă moleculară exprimată, o mutație în gena BRAF pentru care avem tratamente țintite care reușesc să prelungească foarte mult supraviețuirea. Avem și imunoterapia care e intrată cu motoarele la turație maximă în tratamentul melanomului, atât în cazurile cu mutații BRAF, cât și în cele fără mutații. Și avem chiar două linii de imunoterapie, extrem de eficace în tratamentul melanomului malign.

Cancerul renal

În cancerul renal, chimioterapia clasică este ineficientă, iar în cazurile metastatice, nu aveam nicio soluție anterior. Acum sunt cel puțin 8 medicamente care sunt extrem de eficiente, au apărut unele și în acest an, atât din categoria terapiilor moleculare țintite, în special antiangiogeneză tumorală, cât și din imunoterapie, intrată puternic în tratamentul cancerelor renale. În urmă cu peste 10 ani, s-a făcut un progres mare cu un medicament care a revoluționat tratamentul la vremea respectivă. Dar între timp, a apărut o generație nouă de medicamente care blochează angiogeneza, mai eficiente ca prima generație. Pe de altă parte, imunoterapia a intrat foarte puternic în tratamentul cancerului renal cu rezultate extrem de bune.

Cancerul de vezică urinară

Cancerul vezicii urinare beneficiază de chimioterapia clasică, în special în linia întâi de tratament, dar ca în linia a doua, putem oferi foarte puțin cu terapia clasică. Însă imunoterapia a intrat cu 5 medicamente. Cred că e cancerul cu cele mai multe medicamente de imunoterapie înregistrate și autorizate la ora actuală.

Cancerul ovarian

Și în cancerul ovarian au evoluat lucrurile. În stadiile avansate, 3 și 4, avem chimioterapia clasică cu două medicamente ce-și păstrează valoarea. Pe lângă acestea, există un al treilea medicament din terapia antiangiogenică care a ridicat ștacheta supraviețuirii. Și recent, au intrat medicamente din categoria terapiilor țintite care impiedică repararea leziunilor ADN-ului celulelor tumorale, cu distrugerea acestora. Tratamentul acesta funcționează la pacientele care au o mutație pe gena BRCA, celebră după cazul Angelinei Jolie, care a adus un mare beneficiu în cunoașterea riscului de cancer.