O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Consultul preanestezic: cum decurge și de ce este important

În ultimii ani și pacienții români se obișnuiesc cu un termen nou “consultul preanestezic”. O întâlnire cu medicul anestezist cu câteva zile, poate chiar săptămâni, înaintea unei intervenții chirurgicale planificate, pentru o discuție care să explice necunoscutele și să reducă riscurile. Până nu de mult, pacientul obișnuia să ia primul contact cu anestezistul abia în ziua operației, însă cu ajutorul acestui consult el poate afla dinainte pașii procedurii, la ce ar trebui să se aștepte pe parcursul anesteziei și după ce îi trece efectul, dar și ce riscuri particulare există în cazul său. La Onco Card, medicul primar A.T.I. Ovidiu Cristian Jeder le răspunde pacienților la întrebările legate de anestezie. Între consultații, ne-a oferit și nouă câteva răspunsuri.

Domnule doctor, în ce constă un consult prenanestezic? Ce ar trebui să știe pacieții despre această discuție cu medicul.

Constă într-o întâlnire între medicul anestezist și pacientul care urmează să fie operat și această întâlnire are mai multe părți. Mai întâi, pacientul face cunoștință cu anestezistul care va încerca cu ajutorul unor chestionare să afle istoricul său medical. Medicul va încerca să vadă pacientul ca un ansamblu. Fiecare pacient poate avea diferite boli asociate care trebuie corect optimizate înaintea unei intervenții chirurgicale în vederea scăderii riscurilor. Apoi, există o evaluare clinică generală și specifică anestezică a acelui pacient și a tabloului de laborator pentru a vedea ce se mai poate corecta până la intervenția chirurgicală. Ulterior are loc expunerea tehnicii anestezice care este o tehnică specială și ea se adresează bolilor asociate ale pacientului și, nu în ultimul rând, semnarea consimțămintelor informate atât pentru actul anestezic în sine, cât și acte adiționale pentru procedurile specifice fiecărei interveții chirurgicale: montarea de catetere arteriale, venoase, tehnici invazive de monitorizare, etc. Pacientul primește la final fișe de informare în vederea pregătirii preoperatorii. Dacă există o pregătire preoperatorie optimă, atunci și iesirea din terapie intensivă postoperatorie va fi, cel mai probabil, fără complicații majore.

În ce constă această pregătire preoperatorie a unui pacient?

Dincolo de consultul preanestezic, este foarte important ca pacientul să conștientizeze faptul că intervenția chirurgicală este un eveniment care presusupune o bună pregătire: renunțarea la fumat e foarte importantă, dacă nu este o operație urgentă și avem timp, protocoalele spun că 4 săptămâni ar fi o perioadă suficientă să renunțăm la fumat pentru a scădea riscul de complicații pulmonare. Scăderea în greutate contează și ea fiindcă și obezitatea poate duce la apariția complicațiilor. La fel, controlul diabetului, hipertensiunii arteriale sau a altor boli asociate. Foarte important este ca pacientul să respecte ce îi recomandă medicul anestezist ca schemă de terapie înainte de anestezie fiindcă anumite medicamente trebuie administrate înainte de actul anestezic, pe când altele sunt contraindicate. De exemplu, unele medicamente trebuie oprite sau înlocuite pentru evitarea sângerărilor intra și postoperatorii (anticoagulante și antiagregante). Este extrem de complexă această pregătire preoperatorie. În cadrul consultului preanestezic se trasează toate aceste măsuri.

Cât durează un astfel de consult preanestezic?

Câteodată poate dura 30-40 minute atunci când este vorba despre un pacient tânăr, fără comorbidități  sau poate ajunge și la o oră, la un pacient cu multiple boli asociate. Până de curând în România nu era reglementat consultul preanestezic în preoperator așa cum este în Franța, de exemplu, cu minimum 48 h înaintea unei intervenții chirurgicale – mă refer la cele non-urgente, elective. Dar acum a început să conteze și la noi să efectuezi consultul preanestezic nu în ziua intervenției, ci cu ceva timp înainte pentru a avea vreme să îi corectezi pacientului dezechilibrele și astfel să îi optimizezi riscurile.

Ce întrebare auziți cel mai des la acest consult preanestezic?

Cât durează operația? Eu le spun pacienților: anestezia va dura atât timp cât este nevoie. Durata unei operații depinde de tipul intervenției, de experiența chirurgului, de tipul de pacient și starea lui de sănătate – sunt mai mulți factori care influențeaza durata unei intervenții chirurgicale. De exemplu, o intervenție mare neoplazică precum cele făcute aici la Onco Card pacienților oncologici nu are cum să aibă o durată scurtă, dar poate să difere la un pacient care este într-o formă fizică bună versus un pacient cu obezitate morbidă, de exemplu.

Ați menționat pacienții oncologici – consultul preanestezic are vreo particularitate pentru ei?

Prioritatea noastră este să ajutăm pacientul oncologic să intre în sala de operație în cea mai echilibrată formă cu putință. Pacientul oncologic vine, de obicei, după cure de chimioterapie lungi, cu impact major asupra întregului organism, așa că trebuie verificat din punct de vedere cardiac, pulmonar, neurologic, hematologic , etc. Nu este indicat să începem intervenția chirurgicală până pacientul nu este optimizat, mai ales că vorbim despre operații non-urgente, cronice. Corectarea anemiilor, corectarea deficitelor, tratamentul infecțiilor, optimizarea statusului cardiac și pulmonar – toate sunt extrem de importante.