O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Conf. Dr. Valentin Cernea: Orice aparat, oricat de bun ar fi, nu poate tine loc de competentele medicului radioterapeut

O comisie tehnica pentru radioterapie se reuneste saptamanal la Onco Card pentru a supraveghea tratamentele tuturor pacientilor

Conf. Dr. Valentin Cernea

Dupa modelul comisiei oncologice din cadrul Onco Card – care se reuneste in fiecare zi de miercuri si atrage medici din intregul oras pentru dezbaterile cazurilor oncologice – in spitalul nostru se intalneste in fiecare zi de vineri si o comisie tehnica pentru controlul si asigurarea calitatii tratamentelor de radioterapie. Medicii radioterapeuti, fizicienii din domeniul medical si tehnicienii care lucreaza pe aparatele de radioterapie se aduna la finalul saptamanii pentru a discuta cazul fiecarui pacient Onco Card care urmeaza sa faca tratament radioterapeutic. Initiativa acestei comisii ii apartine Conf. Dr. Valentin Cernea, directorul medical al spitalului Onco Card, un specialist in radioterapie cu aproape 40 de ani de experienta. De ce a implementat-o si cum ajuta aceasta comisie pacientii ne spune chiar Profesorul Cernea in materialul urmator. 

Domnule doctor, de ce o comisie pentru controlul si asigurarea calitatii tratamentelor de radioterapie? 

Cumva ne mandrim cu aceasta realizare, eu stiu putine servicii medicale in Romania care au acest mecanism. Eu l-am implementat aici dupa ce il practicasem la Institutul Oncologic Cluj din prima zi in care am intrat in institutie. Deci am luat o metoda dovedita buna si eficace si am perfectionat-o. Conteaza mult experienta medicului, dar indiferent cata experienta are un singur medic atunci cand un plan de tratament e auditat de mai multi colegi pot sa apara aspecte de care iti scapa, de care nici nu ti-ai dat seama. Ne intalnim cu rigurozitate în fiecare vineri, nu renuntam la acest demers, ne dam seama de beneficiile si avantajele lui in primul rand pentru siguranta tratamentelor pacientilor nostri si nu in ultimul rind pentru ca este un instrument prin care putem invata unii de la altii. 

Cum se desfasoara efectiv aceasta comisie? 

Reuniunile se desfasoara in sala de sedinte si nu sunt teoretice pentru ca prin mijloace electronice noi avem acces la baza de date din sistemul de planning, proiectam planul fiecarui bolnav la nivel de conturaj al volumelor tinta si structurilor critice, pana la analiza elementelor de control de calitate. Toti medicii din departamentul de radioterapie participa la aceasta reuniune, in plus fizicienii si, prin rotatie, si tehnicienii care pun in opera la aparat zilnic planul de tratament pe care noi il stabilim. Este, asadar, un organism de control si asigurare a calitatii tratamentelor de radioterapie. Scopul controlului nu e sa constati deficienta fara sa o corectezi. Scopul controlului este sa constanti daca exista o eroare, iar corectarea acelei posibile erori sa fie facuta inainte ca pacientul sa ajunga pe masa de iradiere la primul tratament. Si, in general, reusim acest lucru. In orice caz, daca nu reusim de la prima sedinta, atunci pe parcursul primei saptamani. Oricum fiecare plan de iradiere al fiecarui pacient din cei peste 80 pe zi este vazut si discutat in comisie. De asemenea, planul este revizuit oridecate ori apar modificari in structura planului de tratament – in functie de raspunsul procesului tumoral la iradiere, de exemplu, dar sunt multi factori care uneori determina necesitatea de a opera o modificare in planul initial – si acele modificari sunt analizate in comisia radioterapeutilor. 

E un castig enorm pentru pacient – sa aiba cazul dezbatut intr-o astfel de comisie. Conteaza foarte mult desi oamenii sunt interesati mai mult de performanta aparatelor. Ce este mai important? 

Toata lumea spune “Avem echipamente exceptionale, sunt absolut noi, totul e grozav, aplicam ultima tehnica de radioterapie”. Dar lumea intelege mai putin ca in esenta aparatul nu e decat un efector al prescriptiei medicului si in esenta contributia medicului este esentiala. Orice aparat si oricat de bun ar fi nu poate tine loc de competentele medicului radioterapeut. Radioterapia este o specialitate clinica pentru ca ne adresam pacientilor nostri bolnavi pe care ii tratam cu un fel special de agent terapeutic care sunt razele X, in general – mai sunt si alte tipuri, dar grosul radioterapiei se face cu raze X. Ideal ar fi ca in tesuturile sanatoase sa fie doza zero de iradiere, dar sigur ca e un obiectiv care nu se poate atinge si trebuie gasit un compromis care consta in aceea ca doza in procesul tumoral sa fie cat se poate de ridicata in concordanta cu prescriptia si indicatiile cazului respectiv, iar la nivelul structurilor sanatoase sa fie cat se poate de mica. Sigur ca aparatele moderne de planning ajuta mult la modernizarea planului de tratament, dar, in esenta, decizia finala se bazeaza pe judecata medicului clinician. Si atunci scopul acestei reuniuni este acela de a avea pe langa o atitudine uniforma in ceea ce priveste definirea volumelor tinta tumorale si un control pe care il exercitam cumva printr-un mecanism colectiv.

Mai exista vreun avantaj al acestei reuniuni tehnice dincolo de siguranta tratamentului pacientului?

Obisnuieste oamenii sa aiba un limbaj comun privitor la elementele tehnice ale radioterapiei si cumva face un schimb de informatii si competente in cadrul echipei de radioterapie, fiindca radioterapia nu e o specialitate in care tratamentul este facut de un singur om. Un doctor singur nu poate face mare lucru. Un medic are nevoie de un fizician competent care nu trebuie sa stie doar formule de calcul si atat, trebuie sa aiba notiuni solide de anatomie sectionala, topografica. Ne bucuram sa o avem aici pe Veronica Mandea care e printre cei mai vechi fizicieni din Romania la ora asta si care a crescut odata cu progresul tehnic al radioterapiei – ca multi dintre noi de altfel – si atunci are o intelegere profunda a rolului pe care un fizician medical il are in elaborarea planului de tratament. Dar mai sunt si oameni care sunt la inceputul meseriei  – e foarte important sa ii cresti intr-o cultura a sigurantei tratamentelor. Mai mult, sunt implicati si tehnicienii care efectueaza tratamentul zi de zi pentru ca medicul nu este acolo la fiecare sedinta de iradiere. Noi elaboram planul, mergem la prima sedinta de iradiere ca sa ne asiguram ca elementele geometrice si de prescriptie ale dozei sunt in regula dupa care consultam pacientul saptamanal, dar noi nu mai mergem de fiecare data cu pacientul la aparatul de iradiere. Doar in cazuri de modificari de planuri. Si atunci acel tehnician care in fiecare zi ii administreaza pacientului sedinta de iradiere trebuie si el sa aiba o pregatire tehnica solida si sa isi inteleaga rolul in echipa – de asta e cooptat in aceasta sedinta tehnica. Discutia este libera, nu ne adunam ca sa criticam planuri de tratament. Medicii sunt oameni mai orgoliosi, dar oamenii mai instruiti isi dau seama ca oricat ar fi de perfectionati nu pot stapani toate domeniile. Fiecare dintre noi poate ca avem abilitati mai bune pt un anumit domeniu al patologiei si asa e si de dorit. Doctorul care stie de la varful nasului pana la degetul mare de la picior ce se intampla nu poate exista pentru simplul motiv ca progresul stiintei a determinat o acumulare atat de mare de date incat mintea unui singur om nu mai poate inrauri toate informatiile acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.