O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Conf. Dr. Valentin Cernea: despre importanța comisiei oncologice în tratarea fiecărui caz de cancer

Oncologia, care se ocupă de tratarea cancerelor, este una dintre cele mai complexe și dinamice ramuri ale medicinei: permanent, apar medicamente noi, tehnici de diagnostic și tratament, dar și studii despre evoluția tipurilor de cancer, care sunt peste 100. În plus, încă există pacienți care ajung la medic târziu, în stadii avansate, ceea ce crește complexitatea cazurilor. În aceste condiții, cea mai bună soluție de abordare a unor cancere rămâne evaluarea tuturor pacienților în cadrul comisiilor oncologice din care fac parte medici din diverse specialități, în funcție de localizarea cancerului (ginecologi, gastroenterologi, hematologi), oncologi, medici specialiști în imagistică, chirurgi și alte specialități medicale, în funcție de situație. La fel ca în centrele de top de tratare a cancerului din străinătate, o astfel de comisie funcționează cu succes în cadrul Spitalului Oncocard din Brașov, unul dintre centrele performante din România destinate tratării cancerului, cu servicii medicale decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate. Director medical al Spitalului Onco Card, conf. dr. Valentin Cernea, reputat specialist român în radioterapie, descrie pe larg beneficiile pe care le aduce pacienților, dar și medicinei evaluarea fiecărui caz în cadrul unei comisii oncologice.

Care este viziunea actuală asupra comisiilor oncologice?

Conf. Dr. Valentin Cernea: La început, aceste comisii erau apanajul centrelor academice dezvoltate, dar cu timpul,au început să apară sporadic, apoi cu caracter tot mai organizat, și în centre spitaliceşti care nu au neapărat statut academic. Și de ce? Odată pentru că reprezintă o maximizare a şanselor bolnavului pentru un diagnostic şi un tratament cât mai adaptat situaţiei lui. Şi, nu în ultimul rând, deoarece climatul economic în care se desfăşoară activitatea noastră e unul tot mai controlat: se cheltuie resurse foarte mari cu tratamentul mai tuturor bolilor. Şi atunci existăo atitudine firească de a încerca ca resursa financiară să fie cheltuită cât mai judicios. Cheltuim inteligent și încercăm să maximizăm şansa ca pacientul să fie şi diagnosticat, şi tratat în concordanţă cu cele mai bune standarde ale momentului. 

Care este rolul medicului curant și care este cel al comisiei?

Conf. Dr. Valentin Cernea: Noţiunea de medic curant rămâne. Răspunderea în medicină e individuală: niciodată nu vor răspunde un comitet sau o comisie, ci doctorul curant, cum e și normal. Când un pacientajunge la spital, el este consultat de un medic. Iar acel medic are dreptul şi obligaţia de a recurge la expertiza colegilor imagişti, specialişti de organ,specialiști în analize de laborator pentru diagnostic şi o stadializare astfel încât să poată fi făcută o indicaţie terapeutică în cunoştinţă de cauză. În mod evident, expertiza fiecărui medic adaugă valoare la decizia de diagnostic şi tratament. Şi nu în ultimul rând, există şi suport legislativ: e stipulat în lege că procedurile care sunt decontate de CAS pe programele de sănătate, în special cea de radioterapie, dar şi de oncologie medicală, trebuie să treacă printr-un comitet de indicaţie terapeutică.

Cum se desfășoară activitatea comisiei oncologice în cadrul Spitalului Onco Card?

Conf. Dr. Valentin Cernea: La noi, comitetul e unul dintre cele mai frumoase evenimente din timpul săptămânii. E miercurea la ora 14. Săptămâna asta, de exemplu,am început la 14şi am terminat la 17. Au fost multe cazuri, iar nivelul de discuţie, la fiecare dintre cazuri, a fost semnificativ, din punctul de vedere al duratei şi consistenţei. Cred că fiecare dintre noi care doreşte progresul aşteaptă aceste comisii, pentru că nimeni dintre noi nu are toate cunoştinţele la acelaşi nivel. Eu sunt radioterapeut ca formaţie. Niciodată n-o să am cunoştinţele unui oncolog medical raportat la ultimele noutăţi, la moleculele noi, la tratamentele imunologice. Sigur că sunt informat, dar nu practic. Atunci e un lucru grozav că pot să aud direct prin vocea unor profesioniști aceste lucruri. Invers, ei, pot fi puși la curent cu procedurile dinradioterapie, din chirurgie: avem chirurg în comisie, avem imagiști, avem proiecție directă a imaginilor pe ecran, iar datele sunt consemnate într-o fișă. Avem o bază de date specializată dedicată comitetului,extraordinar de performantă. În felul acesta, putem face raportarea activității comitetului, iarla sfârșitul anului, dintr-un click de mouse, putem spune ce localizări am văzut mai frecvent, ce stadii au predominat, care au fost tratamentele cel mai des utilizate. Avem o asistență logistică administrativă performantă și personal foarte competent care se ocupă de redactarea acestor decizii de comitet. 

Cine ia în final decizia aplicării tratamentelor pentru pacienți?

Conf. Dr. Valentin Cernea: Comisie nu ia o decizie, face recomandări. Dar orice medic, cu minimum de bun simț și practică, nu va putea să nu țină cont de opinia medicală a 10 specialiști. Nu e un sistem de diluare a răspunderii. Pentru că medicul curant, alăturide ceilalți, acceptărecomandarea făcută. Se ajunge la un consens. Sunt discuții în contradictoriu, dar când încheiem un caz, toți am agreat asupra tratamentuluicelui mai potrivit. De aceea și durează aceste ședințe ale comisiei.

Vă ajută și pentru evoluția viitoare a cazurilor toată această experiență în echipă?

Conf. Dr. Valentin Cernea: Da, pentru că orice instituție respectabilă, orice medic care își respectă profesia își analizează cazurile tratate pe o anumită perioadă de timp. În oncologie, supraviețuirea este la 5 ani, iar în această perioadă, pacientul trebuie evaluat și monitorizat de către medicul curant.

Ce cazuri intră în comisia oncologică

Conf. Dr. Valentin Cernea: Absolut toate cazurile care efectuează tratament în Spitalul Onco Card și care sunt incluse în cele două programe de chimioterapie și radioterapie. Sigur că intră și cele de chirurgie, deși nu-i obligatoriu prin lege. Dar la ora actuală, după etapa chirurgicală, există sunt puține cazuri la care nu mai trebuie tratamente adjuvante, chimioterapie, radioterapie sau alte terapii. Așa că și acelea intră în comitet. Prezența mediciloreste foarte constantă, rareori se întâmplă ca unul dintre noi să nu poată participa. În general, prezența e remarcabilă de-a lungul timpului, 90%. 

Care ar fi riscurile pentru un pacientcu cancer dacă nu este evaluat de o astfel de comisie? 

Conf. Dr. Valentin Cernea: Există riscul e de a fi tratat sectorial și implicit cu șanse mai mici de succes. Eu cred că cel mai mare progres din medicina oncologică este înțelegerea nevoii de multidisciplinaritate în abordarea acestor bolnavi. Deci dacă auziți că „eu sunt doctorul tău vindecător” sau „eu știu cel mai bine ce să-ți fac”, feriți-vă! Căutați oamenii dispuși să se uite pe publicațiile medicale de pe internet, dispuși să deschidă o carte, dispuși să spună „trebuie să mă gândesc până mâinece e mai bine pentru dumneavoastră”. Să vă feriți de oamenii care au păreri foarte precise. Căutați-i pe cei dispuși să accepte noul, să accepte opinii care pot fi divergente, dar care, prin discuții și prin argumente bazate pe cunoștințe solide, pot fi aduse la un numitor comun. Ultima și cea mai importantă menire a acestor comisii e de a asigura calitatea și siguranța tratamentelor și a manoperelor de diagnostic.

E important ca un pacient să găsească în aceeași clinică toate serviciile integrate în diagnosticarea și tratarea cancerului?

Conf. Dr. Valentin Cernea: E foarte important pentru că acea echipă de specialiști e rodată în a lucra împreună. Un pacient care intră în centrul nostru găsește în aceeași clădire și modalitățile de explorare absolut la standardul de azi, și pe cele de tratament. Nimănui nu i-ar conveni să fie nevoit să meargă în mai multe locuri pentru investigații și tratament. E mult mai comod să intri într-un circuit din aceeași clădire, să-l parcurgi, pentru căla capătul circuitului, șansele de a avea un diagnostic de precizie și o indicație terapeutică bună sunt mari. În plus, vorbim de medici care lucrează împreună, zi de zi, în același spital. Vă imaginați că nivelul de comunicare e mult mai bun decât între medici din instituții diferite, care nu se cunosc.

Legat de începuturile meseriei dvs., cum au evoluat aceste comisii medicale oncologice?

Conf. Dr. Valentin Cernea: Eu am văzut primul comitet multidisciplinar în vara anului 1974: eram în anul 2 de facultate și făceam practică la Institutul Oncologic Cluj. Profesorul Chiricuță era încă în activitate și am văzut acolo primele comitete care se adresau patologiei mamare. Erau chirurgi, radioterapeuți, studiau dosarele clinice, examinau mamografii. Nu era nici o legislație pentru aceasta, dar în Institut, comisiile funcționau încă de pe atunci.

Încurajați inclusiv o a doua opinie, chiar dacă s-a recurs la evaluarea unei comisii? 

Conf. Dr. Valentin Cernea:Da, e libertatea pacientului. Așvrea să se înțeleagă un lucru: medicina bazată pe eminență nu mai funcționează. Funcționează medicina bazată pe evidență Sunt interesante părerile “celebrităților”, decât în măsura în care ele sunt dispuse să dezbată și să argumenteze. Ne bazăm practicile pe evidențe care sunt publicate în ghiduri: există multăliteratură de unde poți să citești ce trebuie să faci bolnavului tău. Totul e să deschizi și să citești. Cărțile valoroase după care noi ne-am instruit sunt scrise din practică, niciun om de bun simțnu scrie despre ce n-a făcut. Prima dată a apărut practica și după aceea, au apărut cărțile. Numai că nu putem aștepta până când fiecare dintre noi dobândește cea mai mare experiență în toate cancerele și toate situațiile, ar fi nevoie de foarte mult timp. De aceea, trebuie să ne adunăm mai mulți oameni dispuși a discuta în serviciul pacientului. Aceasta e filosofia oricărui comitet multidisciplinar.