O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Comisia oncologică a spitalului Onco Card Brașov – de mare interes pentru medicii orașului și de mare ajutor pentru pacienții zonei

De mai bine de doi ani, în cadrul spitalului Onco Card Brașov – centrul complet dedicat prevenirii, diagnosticării și tratării cancerului – în fiecare zi de miercuri are loc întâlnirea comisiei oncologice. Medicii spitalului din diverse specialități – oncologie, imagistică, radioterapie, chirurgie – se adună pentru a discuta în amănunt cazul fiecărui pacient bolnav de cancer aflat în grija echipei Onco Card. Practic, 14 specialiști acordă toată atenția lor fiecărui dosar medical, se sfătuiesc, dezbat, pentru ca în final să le ofere pacienților cel mai corect diagnostic și cel mai potrivit tratament. Este un câștig mare pentru bolnavii care se adresează spitalului Onco Card, dar nu numai pentru ei. Ne explică în cele ce urmează Conf. Dr. Valentin Cernea, directorul medical al Onco Card Brasov, medic cu peste 40 de ani experiență în oncologie.

Domnule doctor, sunt mai bine de doi ani de când ați implementat aici la Onco Card comisia oncologică. Cum o vedeți acum, după această perioadă?

Este extraordinară! Miercurea trecută din nou am stat cu orele la dezbateri, au fost discuții intense, și asta ne-a bucurat foarte mult că ne-am rodat și am ajuns să ne implicăm cu atâta pasiune în intâlnirile comisiei. În plus, nu mai suntem doar noi. Avem colegi medici care vin din alte spitale din Brașov cu o regularitate sfântă, aproape ca la biserică, nu lipsesc niciodată. De obicei au de prezentat cazuri cu care se confruntă, dar sunt situații când nu au și vin pur și simplu pentru frumusetea și utilitatea unei dezbateri profesionale. Nu pot decât să le mulțumesc pentru că ne îmbogățesc și pe noi. Ne place să discutăm cazurile și cred că absolut fiecare dintre noi a învățat din dezbaterile care au loc pentru fiecare caz – noi discutăm absolut fiecare caz care urmează să fie tratat în spital. De asemenea, ne bucurăm oricând colegii din alte spitale aleg să își prezinte cazuistica în comisia de la Onco Card – acei pacienți poate nu vor ajunge la noi pentru tratament, dar considerăm că este un lucru extraordinar pentru siguranța și tratamentul acelor pacienti chiar dacă în momentul respectiv nu sunt pacienții spitalului nostru. O organizație medicală acționează în interiorul unei comunități și trebuie să servească interesele pacienților, ale membrilor acelei comunități chiar dacă sunt sau nu, vor fi sau nu, pacienții spitalului. Nu ne adunăm ca să ne dăm lecții de erudiție și știință unii altora, ci ne adunăm să fim în serviciul lor unindu-ne puterea de judecată, capacitățile de sinteză și cunoștințele pentru a-i face acelui pacient un serviciu cât mai mare, un diagnostic cât mai bun și, desigur, un tratament cât mai adaptat.

Un mare câștig este și registrul malign pe care îl actualizați la fiecare întâlnire a comisiei și care adună toate datele pacienților și înlesnește accesul la dosarul medical…

Da, putem urmări istoria unui pacient odată prezentat în comisie și dacă el mai vine peste un an sau peste doi, fie cu o continuare de evoluție, fie cu o altă localizare, este extraordinar să ai informație de bună calitate la un click distanță. De fapt, asta îți dorești să știi când consulți un bolnav – istoria lui legată de boala aceea. E un progres foarte mare acesta și ajută pe toată lumea.

Spitalul Onco Card Brasov este un spital multidisciplinar, adică un bolnav găsește sub același acoperiș toate serviciile medicale de care are nevoie în lupta cu cancerul. Cât este de important acest lucru pentru un pacient, care îi este câștigul?

Avem în același spital, în aceeași clădire absolut toate modalitățile de diagnostic și terapie necesare unui tratament de buna calitate, modern și actual al acestei boli. E un avantaj extraordinar nu doar din punct de vedere al confortului bolnavului care găsește în același loc de la servicii clinice, la cele de imagistică – inclusiv un PET/CT unic în regiune – dar și din punct de vedere al comunicării între specialiști. Nu pot sublinia îndeajuns cât de important este acest lucru pentru pacient pentru că, sigur, tehnologia contează în medicină ca și în orice alt domeniu al vieții, dar cel mai mult contează conceptul și instruirea profesională a specialiștilor care mânuiesc această tehnică. Și, dacă ei nu au o rutină a colaborării zilnice, dacă nu acceptă ideea unei dezbateri care să fie în interesul pacientului atunci, din păcate, fără să ne dăm seama devenim cumva sectoriali, ne închipuim că specialitatea noastră – oricare ar fi ea – ar trebui să fie prima în tratarea unui bolnav cu cancer. Din punct de vedere al oncologiei secolului 21 un asemenea mod de a gândi nu mai poate fi luat în considerare și este categoric în detrimentul pacientului.