O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Chirurgia, dublu rol în abordarea cancerului: excizia tumorii și reconstrucția post intervenție

Alături de chimioterapie, radioterapie, imunoterapie și terapii țintite, excizia chirurgicală a tumorilor maligne este parte integrantă din protocoalele actuale de ttratament al cancerelor. Acestea se tratează cu succes dacă sunt depistate în stadiu incipient, dacă diagnosticul este unul de mare acuratețe, dacă fiecare caz în parte este discutat în cadrul comisiilor oncologice multidisciplinare și dacă tratamentul respectă ghidurile oncologice internaționale. Și în România, șansele de vindecare pe termen lung a pacienților sunt bune dacă ajung în centre specializate în tratarea cancerului așa cum este Spitalul Onco Card din Brașov. Medicii români care profesează în acest centru lucrează după protocoalele aliniate la cele mai performante din lume, iar pacienții au acces în același centru la servicii medicale decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la chimioterapie, radioterapie și tratamente chirurgicale. În cazul cancerelor, dincolo de excizia tumorilor, o componentă importantă o reprezintă și reconstrucția după intervenție, așa cum este în cazul cancerului mamar sau în cel al melanomului malign.

“În cadrul Onco Card, mă ocup în primul rând de chirurgia tumorilor mamare. În plus, în colaborare cu colegul meu, chirurg plastician, Dr. Hernic Daniel, putem face reconstrucții mamare în același timp operator, acolo unde se pretează acest lucru, putem practica mastectomie cu reconstrucție sau reconstrucție în timpul 2; reconstrucție cu proteze sau cu țesut autolog. În plus, operez și patologia benignă. Spre deosebire de patologia malignă, în patologia benignă pe care o practic, rezultatul se vede a doua zi, pacienții sunt bine, iar riscul de complicații este mult mai mic”, spune dr. Eugeniu Darii, medic primar chirurg, supraspecializat în chirurgia oncologică mamară în cadrul unui fellowship la Spitalul Royal Marsden din Londra.

De asemenea, echipa secției de chirurgie din cadrul Spitalului Onco Card condusă de medicul Eugeniu Darii operează cu succes și cancere de piele, iar excizia tumorilor este însoțită și de intervențiile de reconstrucție.

“Facem și chirurgia melanomului și a altor tipuri de tumori cutanate maligne și benigne. Și în melanom, în funcție de stadializare, pe lângă excizia tumorii primare se poate impune fie operația de biopsie a ganglionului santinelă, fie limfadenectomia regională, în funcție de localizarea melanomului. În melanoame, în funcție de indicele Breslow, avem nevoie de excizii mari, leziunea plus până la 2 cm de piele sănătoasă de jur împrejur. Sunt zone anatomice unde, fără un medic plastician, eu, ca medic chirurg generalist, nu pot realiza acoperirea defectului cutanat. Vorbim de exemplu de zona feței, de regiunea capului, de membrele superioare sau inferioare, unde defectul mare de țesut rezultat în urma exciziei trebuie acoperit cu lambouri sau grefă liberă de piele. Iar acestea le rezolvăm în echipă cu colegul meu, Dr. Hernic Daniel, medic specialist de chirurgie plasică și microchirurgie reconstructiv.”, descrie tipurile de intervenții în cazul tumorilor cutanate medicul primar chirurg Eugeniu Darii.