Cancerul rămâne deocamdată o afecțiune ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Până acum, se știe clar că fumatul este responsabil pentru numărul mare de cancere pulmonare. Însă pe lângă consumul letal de tutun, există și alte elemente ce pot crește riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de cancer. Moștenirea genetică, factorii de mediu, stresul, dieta dezechilibrată și sedentarismul se numără printre factorii de risc, unii dintre aceștia putând fi controlați și chiar eliminați. De altfel, se estimează că în proporție de 30 la sută, riscul unei persoane de a face cancer de-a lungul vieții nu poate fi controlat. Însă rămâne un procent semnificativ (70 %) care presupune decizii sănătoase, mai ales în privința alimentației. Acestea pot scădea riscul de cancer în primul rând prin reducerea sau chiar eliminarea din regimul alimentar a produselor cu potențial nociv. Vă prezentăm lista alimentelor implicate în apariția unor afecțiuni grave, printre acestea numărându-se și cancerul.
Carnea roșie, mezelurile procesate și afumăturile. Procentual, o dietă echilibrată ar trebui să conțină în proporție de 50 la sută legume, fructe și cereale integrale, 25-30 la sută grăsimi bune din nuci, uleiuri și pește, iar restul principiilor nutritive ar trebui să includă surse de proteine precum ouăle, lactatele și carnea albă. Carnea roșie trebuie inclusă într-un meniu echilibat, însă ar trebui consumată ocazional și ar trebuie preparată la cuptor. Gătită excesiv pe grătar sau prăjită, carnea roșie poate dezvolta toxine care cresc riscul de cancer. La fel, mezelurile procesate care conțin aditivi, precum și afumăturile trebuie consumate rar sau deloc pentru a reduce semnificativ riscul de cancere în sfera digestivă precum cele de stomac sau colon.
Făina albă și grăsimile hidrogenate. Din lista ingredientelor cu potențial nociv pentru sănătate nu lipsesc făina albă și uleiurile hidrogenate: produsele care le conțin precum cele de patiserie, extrem de iubite de către multe persoane, au multe calorii într-un volum mic, ceea ce crește riscul consumului excesiv. În plus, făina albă este tratată chimic, la fel și grăsimile hidrogenate, iar efectul cumulativ în timp al consumului de alimente îmbogățite cu aditivi se poate traduce și într-un risc crescut de cancer.
Alimentele conservate. Sfatul numărul 1 al tuturor experților în nutriție este să consumăm alimente proaspete sau doar congelate. Cele din conservă conțin mulți aditivi, dar și bisfenol de tip A, studiat pentru efectul său cu impact în distrucția celulară. De asemenea, sunt de evitat alimentele și băuturile din ambalaje și recipiente de plastic, precum și cele păstrate în folie metalică.
Carnea care provine de la animale crescute intensiv. Fie că promovează produsele din pui, pește, vită sau porc, adepții trendurilor sănătoase actuale recomandă consumul cărnurilor care provin din animale crescute natural, local, fără hormoni și antibiotice. Încă nu se cunoaște exact impactul acestor substanțe asupra sănătății, însă se suspectează faptul că excesul și implicit acumularea acestor elemente nocive în corpul uman pot crește riscul afecținilor grave precum cancerul.
Ce recomandă specialiștii
Pe lângă adoptarea unui stil alimentar echilibrat, bazat pe cumpătare și consumul alimentelor cât mai naturale, medicii recomandă și respectarea programului anual de teste și investigații, care vizează și sistemul digestiv prin consult general, ecografii, colonoscopii și analize de sânge. Monitorizarea regulată a sistemului digestiv, mai ales după vârsta de 40 de ani, este condițială esențială pentru a depista în stadiu incipient și pentru a trata cu șanse maxime de vindecare orice afecțiune oncologică din sfera digestivă.