O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Când trebuie făcuți markerii tumorali?

Sfaturile Dr. Ana-Maria Ciobanu, medic primar medicină de laborator în cadrul Spitalului Onco Card

Dr. Ana-Maria Ciobanu este unul dintre specialiștii din cadrul Spitalului Onco Card din Brașov, care conduce laboratorul de analize medicale. Acesta este o structură importantă în cadrul centrului dedicat depistării și tratării cancerului, deoarece diversele tipuri de analize și testări se alătură examinărilor clinice ale medicilor specialiști și investigațiilor imagistice pentru a oferi pacienților un răspuns cert în ceea ce privește starea de sănătate .

În multe cazuri, pacienții sunt diagnosticați cu cancer după ce ajung la medic cu anumite simptome precum durerile, stările de oboseală inexplicabile sau scăderile în greutate. Există și situații când evaluările medicale anuale, pe care ar trebui să le facă oricine, pot duce la depistarea unor afecțiuni maligne în stadii incipiente. De asemenea, ajung mai repede la medic pacienții care au rude de gradul 1 depistate cu diverse cancere și fac în scop preventiv diverse tipuri de examinări cum sunt mamografia, ecografia mamară sau colonoscopia. În plus, fumatul, excesul de alcool sau boli precum hepatitele ar trebui să fie semnale de alarmă pentru cei care se confruntă cu ele pentru că sunt factori de risc pentru cancer.

Așadar, medicii recomandă în primul rând examinarea generală anuală de către un medic generalist și efectuarea unor analize precum hemoleucograma, VSH-ul, sumarul de urină, evaluarea glicemiei, a transaminazelor, a valorilor ureei, creatininei, sodiului, potasiului și clorului, dar și a grăsimilor din sânge. Dacă medicul generalist are anumite suspiciuni sau valorile analizelor sunt anormale, atunci pacientul trebuie să ajungă și la un medic specialist. Acesta va consulta pacientul, îi va recomanda investigații imagistice precum ecografia, tomografia sau rezonanța magnetică. Apoi, medicii pot recomanda testele suplimentare precum markerii tumorali. Medicul Ana-Maria Ciobanu explica importanța markerilor tumorali în cadrul unui protocol corect de investigații.

“Examenele clinice, coroborate cu metodele imagistice care pot pune în evidență tumorile, nu întotdeauna sunt suficiente. Acestea pot pune în evidență tumori de minimum 1 cm, poate și mai mici cu ajutorul tomografiei și rezonanței magnetice. Dar se consideră că o tumoră mică, de 1 cm, are peste 1 milion de celule tumorale care au ajuns și în sânge. Iar aici apare indicația analizelor medicale, în primul rând a celor de bază. Dacă un pacient are antecedente heredocolaterale (cancer în familie), trebuie să facă regulat investigații pentru anumite tipuri de cancer al căror risc poate fi moștenit de la părinți. Așa că facem analizele uzuale de sânge, iar apoi, în funcție de situație putem continua cu markerii”, afirmă dr. Ana-Maria Ciobanu, medic primar medicină de laborator.

Există multe persoane care solicită efectuarea markerilor tumorali, în speranța că aceștia pot oferi certitudini cu privire la diagnostic sau că pot pune în evidență un cancer în stadii incipiente. Însă medicul Ana-Maria Ciobanu spune că markerii tumorali nu pot avea singuri valoare de diagnostic și că ei trebuie corelați întotdeauna cu alte teste și investigații.

“Pentru ca un marker să fie considerat ideal, el trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1. Să aibă specificitate, adică să nu fie detactabil în afecțiuni benigne sau la persoanele sănătoase. Însă markerii cresc și în mod fiziologic, în anumite limite. Există afecțiuni benigne, gen boli inflamatorii care pot modifica valorile markerilor tumorali. Acesta este motivul pentru care valorile markerilor se corelează cu partea clinică și cea radiologică.

2. Să aibă sensibilitate, adică să putem depista un cancer și la un număr scăzut de celule tumorale. Acest lucru deocamdată nu este posibil. Un cancer nu poate fi detectat decât la un număr mai mare de celule tumorale. Dar coroborând datele cu partea clinică și cea radiologică, dar și cu rezultatele analizei histopatologice, putem diagnostica precis un cancer. Analiza histopatologică presupune biopsierea tumorii și evaluarea probei în laboratorul de anatomie patologică. Anatomopatologul dă verdictul dacă este cancer sau nu în funcție de aspectul celulelor.

3. Specificitatea de organ. Majoritatea markerilor nu sunt specifici unui anumit organ, poate doar PSA-ul (antigenul specific prostatic). Dar CA 125, de exemplu, nu este specific doar pentru ovar pentru că poate crește și în cancerul pancreatic. Însă putem localiza cancerul dacă integrăm rezultatele cu celelalte analize și cu aspectele clinice. Subliniez importanța examenului histopatologic pentru că de multe ori poate fi vorba de o tumoră secundară, o metastază, cu punct de plecare în alt loc. Și atunci un anatomopatolog cu experiență poate spune de unde a plecat un cancer. Celulele pot pleca din tumora primară, prin circulația limfatică sau sanguină, și se focalizează în alte organe.

4. Un marker tumoral ar trebui să fie cu atât mai mare cu cât stadiul sau masa tumorii sunt mai mari. Acest lucru nu se întâmplă, adevărul e undeva la mijloc: se mai și întâmplă, dar există și multe excepții și atunci nu ne putem baza pe ideea că valoarea markerilor tumorali este direct proporțională cu stadiul tumorii. Și chiar dacă ies valori crescute, să zicem că limita e 35, iar valoarea markerului e 40, îți indică o suspiciune, dar poate să fie doar o inflamație a organului respectiv. De obicei, când e un cancer manifest, valoarea unui marker poate crește de ordinul zecilor și sutelor de ori”, concluzionează specialista.