O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Cancerul pulmonar – cancerul cu tratamente revoluționare. Spitalul Onco Card va fi parte dintr-un studiu internațional privind terapiile moderne

Cancerul de plâmâni conduce în topurile oncologice mondiale privind numărul de îmbolnăviri și decese, dar în același timp este fruntaș și în ceea ce privește tratamentele moderne care cresc șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacienților. Dr. Bogdan Cârlan, oncolog în echipa spitalului Onco Card Brașov, vorbește chiar despre o revoluție în acest domeniu și spune că situații care erau de neînchipuit în urmă cu 20 de ani au acum rezolvare prin medicina modernă. “Când depistam – acum 20-30 de ani – un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea ajunge să îi prelungim viața sau să îi îmbunătățim calitatea vieții. Acum, după o lună, două, trei de tratament țintit starea lor se îmbunătățește de parcă nici nu ar avea cancer”. Detalii despre tratamentele de ultimă generație, dar și despre un studiu medical la care va participa și spitalul Onco Card Brașov, în materialul următor.

Domnule doctor, numiți “revoluționare” tratamentele pentru cancerul pulmonar. Cum s-au dezvoltat ele în ultimii ani?

În ultimii 20 de ani, s-au revoluționat, într-adevăr, tratamentele pentru cancerele bronhopulmonare. Acum este în prim plan imunoterapia, dacă inițial s-a folosit mai mult în stadiile metastatice, și era utilizată ca monoterapie, deci neasociată, acum se asociază cu chimioterapia, conform ghidurilor, ca și tratament de primă intenție în anumite cancere în care nu există mutație activatoare și nu numai. Nu toate cancerele pulmonare sunt tratate cu imunoterapie, tratamentul diferă în functie de amprenta moleculară a cancerului fiecărui individ. Studiile sunt în desfășurare pentru combinația imunoterapie cu tratament țintit, așteptăm date mature despre aceste asocieri, în diferite stadii ale bolii.

Și la Onco Card veți desfășura un studiu legat de răspunsul terapeutic al pacienților cu cancer bronhopulmonar, ce ne puteți spune despre el?

Da, studiul va viza cancerul bronhopulmonar în stadiu metastatic – adenocarcinom sau carcinom scuamos – este un studiu prospectiv de fază 4 prin care vom evidenția mutațiile acționabile și biomarkerii care rezultă în urma unui tratament de linia întâi. Tratamentul este standard, dar se fac două tipuri de testări genetice ce cuprind analize de sânge și țesut înainte și după tratament . Astfel observăm dacă apar mutații sau biomarkeri care ne pot ajuta să înțelegem mai bine răspunsul pacienților la tratamentul administrat.

Revenind la aceste terapii moderne, cum au schimbat ele concret evoluția pacienților cu cancer bronhopulmonar?

Terapiile noi au revoluționat această evoluție – terapiile țintinte (adică acolo unde există mutații acționabile) au îmbunătățit supraviețuirea și calitatea vieții în medie cu aproximativ 1 an de zile – acum 20 de ani nici nu ne puteam închipui așa ceva. Când depistam în trecut un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea prelungi și îmbunătăți calitatea vieții acestuia. Acum, după o lună, două, trei de tratament molecular țintit starea lor se îmbunătățește în unele cazuri de parcă nici nu ar avea cancer. Viitorul sună bine, încurajator, dar încă mai este foarte mult de lucru și suntem abia la vârful eisbergului în cadrul acestor descoperiri terapeutice. Cu cât găsim mai multe mutații acționabile, cu atât găsim tot mai multe variante de tratament.

Cât de importantă este abordarea multidisciplinară a cancerului bronhopulmonar, a cancerului în general?

Nici nu pot sublinia cât de importantă este! Bine ar fi ca peste tot, toți pacienții să aibă cazurile discutate în echipe multidisciplinare, așa cum se întâmplă aici la Onco Card Brașov. Deseori, cazurile sunt dificile în sensul încadrării lor conform ghidurilor, de multe ori lucrurile nu sunt albe sau negre, ci au nenumărate nuanțe de gri, așa că toți specialiștii trebuie să ne punem de acord pentru a găsi cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte. Discuțiile în comisie se poartă între anatomopatolog, radioterapeut, chirurg, radiolog, oncolog, psiholog, asistentă, statistician. Cred că de multe ori trăiam cu impresia că puteam trata cancerul uitându-mă numai la ghiduri – sau cel puțin așa credeam acum câțiva ani – dar abordarea cea mai potrivită este prin multidisciplină. Oncologie modernă înseamnă tratament personalizat. Fiecare caz în parte este unic, indiferent de localizare, cel puțin la nivel molecular.