O N C O C A R D - Performanță pentru viață!

Program Clinică : Luni - Vineri | 08:00 - 20:00
  Contact : (+40) 268 994

Cancerul de sân, pas cu pas: diagnostic, tratament, reconstrucție mamară. Importanța Comisiei Oncologice.

La ora actuală, cancerul de sân se poate trata cu succes dacă sunt îndeplinite câteva condiții. În primul rând, cu cât este depistat în stadiu cât mai incipient, cu atât șansele de tratare și vindecare cresc. În al doilea rând, cancerul de sân va răspunde la terapie dacă aceasta este aplicată de către specialiști cu experiență în tratarea cancerului mamar. Succesul terapeutic este asigurat și de abordarea fiecărui caz de către o comisie multidisciplinară, iar cea din cadrul Spitalului Onco Card Brașov asigură pacientelor cu cancer de sân cea mai competentă asistență medicală, la nivelul marilor clinici din străinătate. Medicul chirurg oncolog Eugeniu Darii explică, pe larg, pașii terapiei în cancerul de sân și importanța evaluării fiecărui caz de către Comisia Oncologică.

  • Cancer de sân: cum se diagnostichează

În primul rând, diagnosticăm boala prin metodele imagistice (ecografie, mamografie, RMN), efectuăm puncție biopsie mamară și ganglionară (după caz) pentru examinarea histopatologică și imunohistochimică, stadializăm boala prin analize de sânge sânge și CT. Aflăm exact dimensiunile tumorii și care este extinderea ei – către ganglionii axilari sau către alte grupe de ganglioni din zonă sau organism.

  • Cancer de sân: când se face chimioterapia

Acum tendința în lumea modernă, o tendință pe care vrem și noi să o implementăm aici, este ca atunci când avem un cancer cu ganglioni pozitivi (afectați sau suspecți de metastază în examenele imagistice) sau o tumoră mai mare de 2 cm sau o tumoră agresivă în funcție de subtip se începe cu tratamentul oncologic neoadjuvant. Până acum se începea cu chimioterapia numai în stadiile local avansate – stadiul 3, pe când acum deja e o schimbare în trend și chiar și în stadiul 2 sau la o tumoră mai mare de 2 cm, deja se începe cu chimioterapie. Dacă cumva din această tumoră au plecat celule tumorale în orice altă parte a corpului, chimioterapia ajunge prin sânge în tot organismul și le distruge. Tot chimioterapia ne ajută să cunoaștem mai bine tumora, să ne dăm seama cum reacționează – unele tumori dispar complet după curele de chimioterapie, chiar și tumori de 3-4 cm, adică au ceea ce se numește un răspuns patologic complet. Cu cât tumora este mai sensibilă și răspunde la chimioterapie, cu atât putem spune că șansele de supraviețuire vor fi mai mari. Pentru chimioterapie folosim aici la Onco Card camere implantabile, numite port-a-cath. Este vorba despre un dispozitiv care se implantează sub piele în regiunea superioară a toracelui, o carcasă de metal cu membrană de silicon conectată printr-un tub de cauciuc la o venă centrală care merge spre inimă. Pentru pacient este un plus de confort pentru că prin această cameră implantabilă nu se mai ard venele periferice – vârful cateterului este în vena cavă superioară, vena cu diametrul cel mai mare din organism, iar medicamentul intră direct în fluxul venos mare și nu mai ajunge la peretele venos să îl distrugă. Prin port-a-cath putem recolta și sânge pentru analize, putem administra și medicamente intravenos.

  • Cancer de sân: cum decurg operațiile

În cazurile în care femeia își dorește păstrarea sânului și îndepărtarea strict a porțiunii care a fost afectată de tumoră, deoarece după chimioterapie tumora poate dispărea complet și nu mai poate fi găsită, ca să nu facem mastectomie, plasăm niște clipuri de titan în centrul tumoral (biomarkeri) și când mergem la intervenție ne ghidăm după clipuri și scoatem o zonă de 1 cm de jur împrejur ca să fim sigur că am îndepărtat tumora. De asemenea, după chimioterapie pot dispărea și ganglionii din axilă și atunci putem să facem – conform noilor ghiduri – și biopsie de ganglion santinelă, în ziua de azi conform consensusului de anul trecut de la St. Gallen nu mai este necesară limfadenectomia axilară dacă o pacientă a avut înainte de chimioterapie ganglionii afectați, iar după chimioterapie imagistic nu mai punem în evidență ganglioni suspecți de boală metastatică. Dacă la ganglionul santinelă depistăm celule metastatice de tumoră, atunci se va face într-o nouă intervenție limfadenectomia axilară. Dacă nu, scutim un număr mare de femei de intervenții inutile.

După chimioterapie, cam în 3-6 săptămâni trebuie făcută operația, este perioada optimă. Organismul are nevoie de minimum 3 săptămâni să își revină după chimioterapie. În Anglia am auzit această vorbă printre medici – chimioterapia este pentru organism ca și iarna pentru un copac și după chimioterapie, practic, vine primăvara, organismul începe să înflorească să își revină. După 3-4 săptămâni este optim să operăm pacienta. Peste 6 săptămâni putem considera deja chimioterapia făcută în zadar și operația inutilă pentru că vine o primăvară și pentru tumoră, există iarăși riscul să metastazeze și să plece din nou celulele tumorale în organism.

  • Cancer de sân: reconstrucția după operație

Dacă pacienta vrea reconstrucție, toate detaliile se discută și cu chirurgul plastician, iar operația se va face în echipă. Eu, chirurgul generalist, fac partea oncologică și de extirpare, pe când chirurgul plastician va face partea de reconstrucție. Apoi, sunt tehnici de chirurgie oncoplastică pe care noi le vom folosi aici la Onco Card – atenție, să nu confundăm chirurgia de reconstrucție cu cea oncoplastică. Cea reconstructivă, este ceea ce fac esteticienii, adică reconstrucții cu proteze sau cu țesut autolog sau cu lambouri, iar cea oncoplastică este un concept nou, de prin anii ‘90 și presupune operații de chirurgie oncoplastică de nivel 1 și operații de chirurgie oncoplastică de nivel 2. Foarte mult depinde de dimensiunea tumorii în raport cu volumul sânului – când sânul este mare și tumora mică, este greu să găsești și să extirpezi tumora, dar e simplu să păstrezi sânul pacientei. Tumoră mare în sân mic – deja este problematic, pentru că rămâne un defect pe care trebuie să știi cum să-l gestionezi. Atunci când scoți până la 20% din volumul unui sân sunt anumite tehnici de incizie și de mobilizare a țesutului mamar rămas astfel încât să creezi un sân nou care să arate bine estetic. Sunt incizii în funcție de anatomia și vascularizația sânului și tehnici care țin și de chirurgia estetică pe care le aplici, am studiat în amănunt aceste aspecte la Glasgow și Londra. Am văzut multe paciente operate cu secterectomii, dar cu incizii care nu au fost plasate după principiile oncoplastice, cu incizii în zone ale sânului în care nu e bine să le faci și, respectiv, cu rezultate estetice proaste.

  • Cance de sân: când se face radioterapia

În funcție de rezultatul histopatologic care vine postoperator, Comisia rediscută cazul și decide dacă pacienta are nevoie și de radioterapie. Toate pacientele care suferă o intervenție de sectorectomie (chirurgie de conservare a sânului) – adică optează doar pentru înlăturarea tumorii și își păstrează restul sânului, obligatoriu trebuie să facă radioterapie.

  • Cancer de sân: importanța Comisiei Oncologice din cadrul Onco Card

Fiecare caz de cancer mamar este dezbătut de noi în Comisia Oncologică, comisie din care fac parte – chirurgul, eventual chirurgul plastician, oncologul, expertul în imagistică, radioterapeutul, anatomopatologul. Toții pașii abordării cazului sunt deciși împreună de acești specialiști. Astfel, în cadrul Onco Card, ne asigurăm că vom face exact tipul potrivit de intervenție, cel indicat în cazul fiecărei paciente în parte – dacă trebuie mastectomie, asta vom face, dacă e nevoie de limfadenectomie axilară atunci așa vom opera. Dar, repet, dacă este cazul – o întreagă comisie decide ce intervenție este cea potrivită, sunt indicații stricte. Știm exact ce facem, ce se potrivește, unde și când. Avem în plan colaborarea cu un genetician și cu un expert în planificare familială în cadrul Comisiei.