Dacă în cazul femeilor cancerul de sân și de col uterin sunt printre cele mai frecvente, în cazul bărbaților, cancerul de prostată este pe locul doi ca răspândire, după afecțiunile maligne ale pielii, cu peste un milion de cazuri depistate anual în lume. Este, de obicei, corelat cu vârsta înaintată, însă există și cazuri care apar mai devreme. De aceea, medicii insistă asupra monitorizării atente după 40 de ani, mai ales că bărbații nu sunt cei mai grijulii cu starea lor de sănătate.
Ce este cancerul de prostată?
Cancerul de prostată este o afecțiune malignă ce presupune dezvoltarea anormală a celulelor și acumularea lor sub formă de tumori maligne în glanda prostată. Aceasta este specific masculină, face parte din aparatul reproducător masculin, este situată sub vezica urinară, are dimensiunea unei alune și este responsabilă pentru producerea lichidului seminal.
De ce apare cancerul de prostată?
Din păcate, cauzele exacte ale apariției acestui tip de cancer nu sunt cunoscute, însă literatura medicală menționează câțiva factori de risc: vârsta înaintată, moștenirea genetică, o dietă bogată în grăsimi animale care ar fi corelată cu dezechilibre hormonale și consumul insuficient de vegetale, toate acestea putând crește riscul îmbolnăvirii glandei prostate.
Orice tumoră de prostată este malignă?
Glanda prostată nu este afectată de-a lungul timpului doar de cancer. Există afecțiuni benigne precum adenomul de prostată sau prostatita care pot da simptome similare cancerului, dar care sunt benigne. Însă doar un control medical riguros, care include examinarea generală, testul de sânge PSA (antigenul specific pentru prostată) și tușeul rectal pot orienta medicul către verdictul final. Specialiștii oncologi ai spitalului Onco Card au elaborat un program de evaluări, teste și analize destinate bărbaților, iar efectuarea markerului tumoral PSA este recomandată după 40 de ani.
Ce investigații pot pune în evidență un cancer de prostată?
În cazul în care specialiștii suspectează o transformare malignă, ei vor efectua o biopsie înaintea oricărei terapii. În plus, în unele cazuri se recomandă ecografia, tomografia computerizată sau investigațiile prin rezonanță magnetică.
Ce simptome dă cancerul de prostată?
Din păcate, cancerul de prostată în stadiu incipient nu are niciun simptom, însă,mai târziu, dificultățile la urinare, durerile, prezența sângelui în urină sau spermă ar trebui să determine orice bărbat care se confruntă cu aceste fenomene să meargă imediat la un medic urolog. Chiar dacă diagnosticul nu este “cancer”, orice transformare de la nivelul prostatei trebuie monitorizată cu atenție.
Câte stadii are cancerul de prostată?
Cancerul de prostată este clasificat în patru stadii în funcție de gravitate. Astfel, în stadiul I, tumora e de mici dimensiuni și e localizată în prostată. În stadiul II, cancerul e mai avansat, dar afectează doar prostată. În stadiul III, este extins dincolo de prostată, iar în stadiul IV, a afectat deja nodulii limfatici, vezica urinară, rectul, oasele sau plămânii.
Cum se tratează cancerul de prostată?
La ora actuală, medicina are mijloace chirurgicale, medicamentoase și radiologice pentru a trata un cancer de prostată. În multe cazuri depistate în stadii incipiente, medicii recomandă monitorizări atente și periodice ale pacienților pentru a decide momentul oportun aplicării terapiei. Aceasta poate include radioterapia, intervenția chirurgicală de extirpare a prostatei, terapia hormonală, crioterapiași chimioterapia. Aceste metode pot avea efecte adverse, mai ales în stadii avansate de boală, de aceea medicii recomandă controale periodice pentru detectarea în stadiul incipient. Din fericire, la ora actuală, 9 din 10 cazuri sunt depistate la debutul bolii, iar medicina oferă soluții și pentru efectele secundare ale bolii precum disfuncția erectilă.