Tot mai multe persoane se îmbolnăvesc de cancer de piele ca urmare a expunerii la soare și la solar. Razele ultraviolete sunt tot mai agresive din cauza subțierii stratului de ozon, iar perioadele de vacanță petrecute pe plajă predispun la îmbolnăvire. Din fericire, cancerul de piele beneficiază de tratamente moderne, care cresc șansele de supraviețuire pe termen lung. Medicul specialist oncolog Andreea Pătrulescu, din cadrul Spitalului Onco Card din Brașov expune pe larg cauzele apariției cancerului de piele și soluțiile moderne de tratament aplicate și în România, care pot fi decontate prin CNAS.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele? Dar cele mai periculoase?
Dr. Andreea Pătrulescu: Cele mai frecvente cancere de piele sunt melanomul, carcinomul scuamos, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule Merkel. Dintre acestea, melanomul este cel mai agresiv, asociindu-se cu o mortalitate ridicată.
Cauzele apariției unui cancer de piele
Care sunt cauzele cancerului cutanat?
Dr. Andreea Pătrulescu: Numărul cancerelor de piele este în continuă creștere de la an la an. În parte, acest lucru se explică prin subțierea stratului de ozon, și implicit, printr-o expunere mai intensăla radiații UV (A si B) solare, radiații care sunt identificate ca fiind cel mai important factor de risc în geneza melanomului. De aceea, trebuie folosite cremele cu protecție solară (SPF minim 50 inițial) și trebuie evitată expunerea între orele 11-17. Expunerea la UV prin frecventarea saloanelor de bronzare este de asemenea un factor de risc. S-a dovedit, în cadrul a șapte studii internaționale, că persoanele care au folosit salonul de bronzare înaintea vârstei de 35 de ani au un risc cu 75% mai mare de a dezvolta melanom. Alte cauze care pot contribui la apariția cancerelor de piele sunt expunerilela radiații la locul de munca, imunosupresia sau unele anomalii genetice (de exemplu, albinismul, sindromul de nev displazic).
Care sunt cele mai expuse categorii de persoane?
Dr. Andreea Pătrulescu: În funcție de nivelul de melanină prezent în tegument și de răspunsul la radiațiile UV, s-au descris 6 fototipuri cutanate. Cel mai mare risc de dezvoltare a melanomului îl au indivizii care se încadrează în fototipul 1- pielea extrem de albă, care nu se bronzează niciodată (indiferent de expunerea la soare, pielea devine roșie și prezintă doar arsură), care au pistrui și par roscat; la fel de expus este și fototipul 2 – cei cu piele albă, păr blond, care se bronzează foarte puțin.
Semne care pot arăta un cancer de piele
Care sunt semnele care ar trebui să aducă oamenii la medic?
Dr. Andreea Pătrulescu: Nu toți nevii se transformă în cancer. Nevii congenitali (cei cu care ne naștem) au un risc mai mic de a se transforma (dar riscul nu dispare) față de cei câștigați pe parcursul vieții. Persoanele care au număr mare de nevi pe corp ar trebui săconsulteanualun dermatolog.Autoexaminarea este la fel de importantă. Orice nev care își schimbă culoarea, crește, devine neregulat, asimetric sau devine elevat este trebuie evaluat de dermatolog. De asemenea, orice leziune nodulară de pe piele, orice rană care nu se vindecă, sângerează, trebuie monitorizate de medic.
Tratament pentru cancerul de piele
Cum se tratează carcinomul? Dar melanomul?
Dr. Andreea Pătrulescu: Orice pacient care a fost diagnosticat cu un cancer (acest lucru se face numai în urma biopsiei) este evaluat preterapeutic pentru a stabili tipul și extensia bolii.
- Dacă vorbim despre un pacient care nu are metastaze:
– În cazul carcinomului de piele (scuamos sau bazocelular), în prim timp, se efectuează excizia tumorii în totalitate și în unele cazuri, a ganglionilor din zona de drenaj. Este important ca aceasta să fie excizată chirurgical. Nu se recomandă electrocauterizarea leziunii, deoarece piesa nu mai poate fi analizata anatomopatologic și se pierd informații importante despre boală. În unele cazuri, după analiza histopatologică, se recomandă efectuarea de radioterapie, ca tratament adjuvant.
– Și în cazul melanomului,prima intervenție este excizia leziunii, dimensiunea țesutului extirpat depinzândde mărimea melanomului. După analiza histopatologică,se stabilește dacăeste necesară efectuarea ganglionului santinelă, limfadenectomie sau imunoterapie cu interferon.
- Dacă în momentul evaluării, se depistează metastaze, atunci tratamentul este reprezentat de chimioterapie (atât în cancerele scuamoase, cât și în melanom), imunoterapie și terapie moleculară țintită (melanom).
Terapii moderne pentru cancerul de piele
Există terapii imunologice sau targetate pentru cancerele de piele?
Dr. Andreea Pătrulescu: În ultimii 10 ani, tratamentul melanomului a fost rescris, astfel că imunoterapia și terapia moleculară țintită au rol rol extrem de important. În România, aceste tratamente sunt rambursate CNAS în stadiul metastatic. Pentru acești pacienți, supraviețuirea a fost prelungită considerabil. Dacăo tumorămalignă este prezentă în organism, sistemul nostru de apărare încearcă să o distrugă, dar, la un moment dat, activitatea acestuia este inhibată de tumoare. Aici intervine imunoterapia care reactivează sistemul imun, crescând astfel atacul împotriva tumorii și rata de distrugere a acesteia. Terapia moleculară țintită acționează la nivelul celulei maligne, unde blochează unele structuri celulare, impiedicând multiplicarea acestora.
Speranța de viață a pacienților cu cancer de piele
Care este speranța de viață a pacienților cu cancere cutanate?
Dr. Andreea Pătrulescu: Carcinomul bazocelular este un cancer care nu metastazează, este prezent doar riscul de recidivă locală. Carcinoamele scuamoase pot metastaza, dar sunt cauzăde deces în mai puțin de 1% din cazuri. Tratamentul de elecție este chirurgical, în unele cazuri, fiind nevoie și de radioterapie după intervenția chirurgicală. În cazul melanomului, datele de supraviețuire s-au schimbat mult în ultimii ani, odată cu apariția imunoterapiei și terapiei moleculare. În stadiul metastatic, stadiul pentru care acum câțiva ani, aveam la dispoziție ca tratament doar chimioterapia și se înregistrau supraviețuiri de câteva luni, acum vorbim despre ani de zile (o treime dintrepacienții cu melanom metastatic tratați cu imunoterapie pot supraviețui 5-10 ani).
Ce tipuri de metastaze dau cancerele cutanate?
Dr. Andreea Pătrulescu: Carcinomul scuamos metastazează în prim timp la nivelul ganglionilor aferenți, apoi în organe (plămân, ficat etc). Melanomul metastazează la nivel ganglionar, de aceea în unele stadii tumorale,este necesară efectuarea tehnicii de ganglion santinelă sau limfadenectomiei. În stadii avansate, pot apărea și metastaze la nivelul organelor: creier, ficat, plămân, piele, os.
Prevenția cancerelor de piele
Cum poate fi prevenit cancerul de piele?
Dr. Andreea Pătrulescu: Pentru a preveni apariția cancerului de piele, în primul rând, trebuie evitată expunerea excesivă la soare și mersul la saloane de bronzare. De asemenea, întotdeauna este recomandată utilizarea cremelor de protecție solară, cu SPF cel puțin 50, la începutul sezonului cald, după care se pot folosi și creme cu SPF mai mic. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta un cancer de piele (cei cu număr mare de nevi pe piele, fototip 1,2 etc.), vor efectua controale dermatologice anuale.